Ghid turistic La Paz (BO)

Recomandat pentru: cultura, muzee, peisaje

Despre La Paz (BO)

Cu cei aproape 2 milioane de locuitori, La Paz (cunoscut si drept Nuestra Señora de La Paz) este nu numai cel mai mare oras din Bolivia, ci si capitala situata la cea mai mare inaltime. Situata in partea de nord-est a Boliviei, La Paz are o suprafata de 133 985 km², la o altitudine de 3649m. Departamentul La Paz este impartit in trei zone geografice: zona altiplano, in regiunea Lacului Titicaca, care este cea mai umeda zona, cu numai putin de 650mm de precipitatii medii anuale, zona subtropicala, aflata in partea de nord-est, cu un climat umed, care da viata unei vegetatii exuberante si zona amazoniana, inconjurata de doua departamente, Pando si Beni, o zona extrem de interesanta din punct de vedere turistic.

Targurile sunt o parte integranta din viata de zi cu zi a capitalei. Targul Rodriguez, aflat in cartierul San Pedro, este extrem de animat in perioada week-end-ului. Strada Belisario Salinas din cartierul Sopocachi numara cateva zeci de baruri, fiind locul preferat al petrecaretilor din La Paz.

Din punct de vedere cultural, La Paz adaposteste o multime de muzee. Muzeul National de Arta, instalat in Palatul Diez de Medina, dateaza din anul 1775 si este cunoscut sub numele de Casa de los Condes de Arana. Muzeul de Etnografie si de Folclor este instalat in palatul marchizului de Villaverde, o cladire frumoasa care dateaza din anul 1776. Acest muzeu expune viata si obiceiurile a doua grupuri etnice boliviene Chipayas si Ayoreos. In expozitia permanenta a Muzeului de Etnografie si Folclor puteti admira unele colectii unice precum Tres Milenios de Tejidos – adica 167 tesaturi traditionale, pur si simplu superbe, adunate din diferitele regiuni ale tarii.

Muzeul National de Arheologie Tiwanku poseda o colectie completa de vestigii arheologice din perioada precolumbiana: ceramica din partea de nord a capitalei, mumii gasite in departamentul Oruro, chiar si niste cranii. In expozitia permanenta a muzeului puteti admira unele dintre cele mai valoroase artefacte din Bolivia. Muzeul Instrumentelor Muzicale este cunoscut, in special, de colectionari, mai ales cand vine vorba despre instrumente muzicale traditionale precum charangos.

Muzeul Tambo Quirquincho este dedicat "chola" (femeii din La Paz) si expune masti de carnaval, costume tipice, o mare colectie de poze de la inceputul secolului, carti vechi, obiecte din argint si piese de arta contemporana. Strada Jaen este acel loc din La Paz care si-a pastrat aspectul colonial. Stradutele inguste pavate sunt intesate de case coloniale zugravite in alb, dintre care unele adapostesc unele muzee. Muzeul de Metale Pretioase expune piese bogate din aur si din argint din perioada precolumbiana. Aurul, argintul si cuprul au jucat un rol esential in istoria Boliviei, un muzeu de acest gen fiind, prin urmare, firesc. Muzeul del Litiral este consacrat, in intregime, Razboiului din 1879. In Muzeul Casa de Murillo (cel mai important personaj din razboiul de independenta) domneste ambianta originala, din trecut, reconstituita in cele mai mici detalii.

Muzeul Frunzei de Coca este un muzeu dedicat rolului pe care planta de coca il joaca in folclorul si istoria regiunii, expozitia muzeului fiind una extrem de interesanta pentru orice turist. Piata de Flori este unul din cele mai frumoase locuri din La Paz, aici gasindu-se o explozie de parfumuri, de culori, specii si forme diverse, de la cele mai cunoscute, la cele mai rare din lume. Piata de Flori este destul de aglomerata, dar merita o vizita daca doriti sa aflati detalii interesante despre florile specifice Boliviei.

Piata 16 Iulie, situata in cartierul la Ceja, este perfecta pentru turistii in cautare de electronice la preturi mici. Un paradis pentru pasionatii de shopping, haine, masini, mancare, obiecte de artizanat, bijuterii…de toate pentru toti la preturi mai mult decat accesibile.

In centrul istoric al orasului se afla Piata Murillo, care adaposteste monumentul ridicat in onoarea militantilor pentru libertate. In plus, aici puteti admira si Capitoliul (Congresul National). In jurul acestei piete se afla situate o multime de case coloniale si de biserici cu o arhitectura extrem de frumoasa: Biserica San Francisco, Biserica San Pedro, Biserica Santo Domingo. Biserica San Francisco este deschisa intre orele 15.30-20.00, intrarea fiind gratuita. Biserica San Francisco este o bijuterie a arhitecturii coloniale, fiind reconstruita in secolul al XVIII-lea dupa distrugerea acesteia, ce a avut loc in secolul al XVI-lea. Influenta indigena este vizibila in fatada bisericii sculptata cu figuri vegetale. In interior, puteti remarca altarele in stil baroc, sculpturile religioase caracterizate printr-o expresivitate impresionanta. In aceeasi piata se afla si Centrul Cultural Muzeul San Francisco.

Catedrala din Piata Murillo se numara printre cele mai impresionante cladiri din La Paz. Catedrala este o cladire imensa, cu un dom urias, cu tavane inalte si ziduri solide. Piata din jurul Catedralei este plina de culoare si plina de viata. Strada Sagarnaga este intesata de tarabe incarcate de tesaturi, bijuterii, instrumente muzicale si tot soiul de suveniruri. Daca va doriti niste poze spectaculoase, cumparati cateva seminte din piata si aruncati-le zecilor de porumbei regrupati in centrul pietei. Efect garantat! In apropierea Pietii Murillo se afla o alta piata, Piata Vrajitoarelor, in care se vand tot felul de ierburi si ingrediente magice, talismane despre care se spune ca feresc oamenii de spiritele malefice.

Piata Buenos Aires, situata pe strada cu acelasi nume, este o piata imensa in care puteti gasi de toate pentru viata de zi cu zi: hrana, haine, obiecte diverse. Una dintre cele mai ciudate atractii din capitala Boliviei este, fara indoiala, Inchisoarea San Pedro. Peste 1500 de detinuti sunt adapostiti aici, detinuti ce fac aproape orice pentru a castiga niste bani. Puteti lua legatura cu detinutii, daca va doriti acest lucru, prin intermediul portii principale. Acestia, pentru 2$, fac pe ghizii, desigur, sub supravegherea gardianilor. In timpul vizitei, in inchisoare, puteti cumpara jucarii sau tot soiul de obiecte confectionate de catre detinuti.

Fiind un amestec perfect de traditie si modernism, La Paz reuseste, prin multiplele sale fatete, sa adune oameni din toate colturile lumii, cu povesti si cu stiluri de viata diferite. Muzeele, bisericile si Casa Parlamentului sunt acolo sa va aminteasca trecutul si prezentul tarii, in timp ce muzicantii ambulanti si numeroasele restaurante va vor onferi o senzatie intensa de meditare.

De asemenea, viata de noapte este foarte activa in acest oras, tinerii si turistii avand la dispozitie multe cluburi si si puburi, in care se pot distra. Prin urmare, La Paz este un oras care trebuie vizitat, datorita amplasarii sale la o altitudine foarte inalta si peisajelor inedite pe care acesta le ofera, acestea fiind un prilej pentru o vacanta relaxanta.

La Paz (BO)