Informatii utile Bosnia-Hertegovina

Date generale


Capitala: Sarajevo
Moneda: Marca convertibila (BAM)
Limba oficiala: Croata, Bosniaca, Sarba
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (52.3%), Musulmani (45.2%), Alte religii (2.5%)

Bosnia-Hertegovina este recunoscuta pentru


arhitectura
situri religioase
istorie
cladiri istorice
muzee
cultura
lacasuri de cult

Cand sa vizitati Bosnia-Hertegovina

Clima este caracterizata de ierni reci cu multa zapada si de veri calde si secetoase. Asadar, predomina clima continentala nuantata de sistemul muntos si o clima mediteraneana pe litoralul dalmatic. In anotimpul rece, temperaturile oscileaza intre – 2 ° C in regiunea interioara, cu climat continental si 0 °C pe Coasta Dalmatica. In iulie, valorice termice oscileaza intre 20 ° C, in interior (Hertegovina muntoasa si Bosnia) si 27 °C (in fasia cu clima mediteraneeana). Cele mai potrivite anotimpuri sunt primavara si toamna, in lunile de iulie si august fiind canicula. Sezonul pentru sporturi de iarna tine din decembrie pana in martie.

Temperaturi medii lunare in Bosnia-Herzegovina

Vaccinari

Nu se cer vaccinari, dar este recomandata imunizarea impotriva tetanosului, difteriei si a hepatitei A.

Vama in Bosnia Hertegovina

Pot fi introduse articole de uz personal, tigari, bauturi spirtoase si cadouri in valoare de pana la 77 de euro. Aparatura electronica trebuie declarata. Nu exista restrictii in privinta banilor care intra si ies din tara.

Alte informatii utile

Bosnia si Hertegovina este o tara caracterizata de diversitate etnica si religioasa si este bine ca toti vizitatorii sa respecte obiceiurile si traditiile diverselor grupuri etnice si religioase. Se pare ca principalele grupuri etnice sunt bosniacii (48 %), sarbii (37 %) si croatii (14, 3 %). Cele trei se caracterizeaza dupa religiile majoritatii membrilor, de aceea consumul bauturilor alcoolice in public poate fi considerat un act de jignire pentru musulmani. Ca informatie utila, este bine totusi sa stiti ca ar trebui sa evitati sa va expuneti parerile despre razboi sau alte subiecte sensibile. Bosniacii sunt totusi un popor prietenos si ospitalier. In casele musulmane exista obiceiul ca vizitatorii sa se descalte si sa foloseasca papucii de casa pe care ii primesc de la gazde. O forma obisnuita de intampinare este sarutul pe obraz, de trei ori.