Ghid turistic Tuzla

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, puncte de interes, arta, gastronomie, lac, monumente, natura

Despre Tuzla

Tuzla este un oras municipiu aflat in Bosnia Hertegovina. Cu o populatie de doar 83.770 de locuitori la recensamantul din 1991, orasul a cunoscut un mare aflux de refugiati, in prezent populatia crescand la 174.550 de locuitori. Tuzla este al treilea oras ca marime din Bosnia, dupa Sarajevo si Banja Luka.

Numele orasului vine de la cuvantul turc „mina de sare”, acesta referindu-se la depozitele de sare descoperite sub oras. Datorita lacului de sare de care dispune orasul, peste 100 mii de oameni vin in vizita in fiecare an. Un muzeu aflat in aer liber la Solni Trg (Piata Solni), ce si-a deschis portile in anul 2004, face referire la povestea productiei de sare din Tuzla. Datorita extractiilor de sare facute in oras, anumite zone s-au scufundat, cladirile aflate in acele zone fie s-au prabusit, fie au fost demolate.

Orasul Tuzla este municipiul cantonului Tuzla, unul din cele 10 cantoane ce compun Bosnia Hertegovina.

Din anul 1510, orasul Tuzla a fost o garnizoana turceasca, ea fiind trecuta sub conducerea Imperiului Austro-Ungar la inceputul secolului al XX lea, mai exact in anul 1918, cand a fost incorporat in fosta Iugoslavie. El a fost insa mentionat inca din anul 950 in lucrarea lui Constantin Porfirogenetul drept un fort numit Salines.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai exact in decembrie 1944, orasul a fost atacat de fortele conduse de Dra┼ża Mihailovic, un fost general sarb.

Poate fi gasit si un aeroport in oras, situat la Dubrave. De asemenea o buna retea de autobuze publice se gasesc in Tuzla. Conducerea orasului lucreaza la un proiect de dezvoltare a unei retele de troleibuze in oras. Fiind pentru o perioada doar o baza militara americana, parte a „Eagle Base”, aeroportul a fost deschis de curand si pentru avioanele de transport civil. Baza militara a deservit organizatia SFOR, forta de stabilitate in Bosnia. De asemenea, un segment in curs de dezvoltare in Tuzla este sportul, aici regasindu-se mai multe cluburi sportive. Majoritatea cluburilor sportive din Tuzla poarta denumirea de Sloboda, insemnand libertate. Exemple sunt echipa de fotbal FK Sloboda sau echipa de baschet KK Sloboda.

In fiecare an Tuzla gazduieste festivalul de carte Mesa Selimovic, desfasurat in luna iulie, premiul fiind acordat pentru cel mai bun roman.

Fratii Mihajlo si Crnogorcevic Zivko au fondat primul teatru din Tuzla in anul 1944. Universitatea din Tuzla este centrul de invatamant al orasului, cu peste 16.500 de studenti.

Orasul detine si un record mondial inedit. Pe data de 1 septembrie 2007, 6980 de cupluri sarutandu-se simultan durata de 10 secunde in acelasi timp.

O serie de obiective pot fi vizitate de catre turisti, printre acestea regasindu-se Piata Centrala, Lacul Panonica, Galeria de Arta, Piata de Sare sau Statuia participantilor la revolta miniera.

Top obiective turistice Tuzla

Lacul Panonica din Tuzla
Lacul Panonica din Tuzla

Un complex de lacuri de sare, creeat din doua lacuri, formeaza Lacul Panonica din Tuzla. Complexul este o atractie turistica speciala pentru oras, si cu...

Piata de Sare din Tuzla
Piata de Sare din Tuzla

Piata de sare din Tuzla, Bosnia Hertegovina, cunoscuta de catre localnici dupa denumirea de Soni Trg, este o alta atractie turistica din oras. Datand inca...

Statuia Participantilor la Revolta Miniera din Tuzla
Statuia Participantilor la Revolta Miniera din Tuzla

Statuia participantilor la revolta miniera, este cunoscuta si sub denumirea de statuia Husinjki Rudar. Opera de arta a fost realizata de catre sculptorul...

Piata Centrala din Tuzla
Piata Centrala din Tuzla

Piata Centrala din Tuzla este un obiectiv turistic important al orasului. Situat in mijlocul orasului, Piata Centrala atrage anual turisti din intrega...

Tuzla