Cum se ajunge in Botswana

Calatoria cu avionul in Botswana

In Botswana se poate ajunge fie prin intermediul companiilor aeriene interne si internationale, fie cu ajutorul curselor charter. Compania nationala Air Botswana are programate numeroase curse domestice, intre Maun si Kasane, Gaborone, Windhoek si Johannesburg. Companiile charter au ca punct de pornire Maun si Kasane. Acestea sunt prevazute ce maximum 12 locuri, iar rezervarea locurilor pentru turisti se face prin intermediul agentiilor de turism. Cel mai mare aeroport din tara este Sir Seretse Khama International Airport (GBE), aflat la 15 km distanta de capitala Gaborone. Este singurul aeroport pe care sunt operate zboruri internationale si are cel mai ridicat trafic de pasageri.

Alaturi de compania nationala de zbor, Air Botswana, cu destinatii in Johannesburg, Cape Town, Francistown, Harare, Kasane, Lanseria, Maun, Nairobi, cateva companii aeriene fac legatura cu importante destinatii de pe continentul african - Taag Angola Airline (Luanda), South African Airlines (Johannesburg), Kenya Airways (Nairobi) sau Etiopian Airlines (Addis-Ababa si Lusaka).

Pentru a ajunge de la Bucuresti la Gabarone trebuie sa stiti ca aveti de parcurs un drum lung, de aproape 20 de ore, cu mai multe escale, si pentru care trebuie sa schimbati mai multe companii de zbor, fie pe ruta Bucuresti - Amsterdam – Johanesburg - Gaborone sau Bucuresti - Paris – Johanesburg - Gaborone.

Calatoria cu autocarul in Botswana

Este una dintre variantele cele mai comode si sigure de a calatori in Botswana. Sunt cateva companii care efectueaza servicii de transport al pasagerilor intre marile orase, iar pretul biletelor este accesibil. De asemenea, este o ocazie unica sa interactionati cu localnicii. Desi, pe unele rute, autobuzele pot fi supraaglomerate, lipsite de confort, acestea se aliniaza tiparului de calatorie cu autobuzul specific tarilor africane, iar pentru unii, calatoria cu autobuzul in aceasta tara poate fi o experienta interesanta, in timp ce pentru altii, se poate dovedi, uneori, frustranta. Pe langa autobuze, circula si microbuzele, care acopera aceleasi rute, dar sunt mai rapide si nu fac foarte multe statii, iar pretul biletelor este, de regula, cu 20% mai ridicat decat pentru autobuze. Este recomandabil sa sositi in statie cu cel putin o ora inainte de ora stabilita a plecarii, deoarece, soferii pleaca in cursa imediat ce s-au ocupat toate locurile.

Una dintre companiile private care pune la dispozita calatorilor autobuze confortabile si care respecta orele de plecari/sosiri, sunt cele apartinand companiei Seabelo Express. Bilete pot fi achizitionate de la autogara situata in Garabone vest. Aceste autobuze acopera cele mai importante rute din Botswana, din capitala Gaborone spre Francistown, prin statiunea turistica Maun, Selebi Phikwe, dar si in satele din zona rurala, precum Ramotswa sau Serowe. Autobuzele lor sunt confortabile si prevazute cu aer conditionat.

Calatoria cu trenul in Botswana

Desi exista o retea de cale ferata, redusa ca intindere, turistii trebuie sa stie ca, in prezent, calatoria cu trenul este suspendata pe timp nedefinit in Botswana. Exista o conexiune care porneste din Lobatse, Palapye, Francistown si Bulawayo (Zimbabwe), care, inca, nu se stie cand va fi redeschisa publicului.

Calatoria cu masina in Botswana

Majoritatea drumurilor din Botswana sunt acoperite cu pietris sau nisip, si nu exista o infrastructura rutiera moderna in afara marilor orase. Din acest motiv, turistii care aleg sa calatoreasca pe cont propriu, trebuie sa dispuna de un autoturism 4X4, bine echipat. Aceste autoturisme se vor dovedi utile si in perioada sezonului ploios, cand drumurile devin de cele mai multe ori impracticabile. In Botswana, autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de mers, dupa modelul britanic. In zonele urbane, drumurile sunt intr-o stare buna, iar arterele principale sunt bine intretinute. Fiti atenti la aparatele radar care sunt instalate, in special, in afara oraselor si respectati limitele de viteza, care sunt stabilite la 120 km/h in afara oraselor, 60km/h in zonele rurale si in orase si 30km/h in zonele rezidentiale. Condusul pe timpul noptii nu este recomandat, din cauza prezentei animalelor salbatice si a slabei iluminari a drumurilor publice.

Pentru a conduce autoturismul in aceasta tara, aveti nevoie de permis de conducere international. In ce priveste pretul combustibilului, acesta este printre cel mai scazut din Africa de vest si platiti 1.17 USD/L de benzina si 1.21 USD/L motorina, iar statiile de benzina se gasesc in majoritatea oraselor. Daca aveti in plan itinerarii lungi, aveti in vedere distantele lungi intre orase, aproximativ 300 km, asa incat, asigurati-va ca rezervorul masinii este plin si aveti in portbagaj o canistra de rezerva de 20 L. Benzinariile sunt destul de rare pe drumurile regionale.