Ghid turistic Gaborone

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, arhitectura, atractii inedite, cladiri administrative, cultura, natura, rezervatie

Despre Gaborone

Gaborone este capitala statului Botswana si cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de peste 230.000 de locuitori. Localitatea este situata in sud-estul tarii, la doar 15 kilometri de granita cu Africa de Sud. Orasul si-a primit denumirea de la primii colonialisti ajunsi in zona, la sfarsitul secolului XIX, fiind botezat dupa numele unui conducator local. Asezarea a devenit capitala statului abia la mijlocul anilor ’60 si este in prezent unul dintre orasele lumii cu cea mai accelerata crestere a populatiei. Spre exemplu, in 1964, cand localitatea a fost aleasa sa devina capitala noului stat independent, Gaborone avea putin peste 3.500 de locuitori.

Orasul este asezat la o altitudine de circa 1.000 de metri deasupra nivelului marii si se bucura de un climat semi-arid. In medie, in peste 70 de zile din an temperaturile depasesc 32 °C si scad sub 7 °C in alte peste 50 de zile.

Temperaturi medii lunare in Gaborone, Botswana

Gaborone este deservit de Aeroportul International Seretse Khama, situat la 25 de kilometri in nordul orasului, de unde exista curse regulate cu metropola sud-africana Johannesburg.

Fiind o asezarea urbana tanara, cu o dezvoltare arhitecturala contemporana, in centrul orasului se intinde o zona de promenada plina de cladiri comerciale moderne, denumita “Mall”, incercuita de cladirile guvernamentale, sediile unor companii multinationale, hoteluri si cazinouri.

In apropiere de centrul orasului se afla Muzeul National de Arta, care gazduieste o larga varietate de obiecte de artizanat traditional, o expozitie dedicata bosimanilor, dar si lucrari ale unor artisti contemporani. Muzeul propune vizitatorilor si o gradina botanica intinsa pe 3.6 hectare, unde pot fi admirate circa 90% dintre speciile de plante care cresc in Botswana.

Festivalul “Maitisong”, care se desfasoara anual, timp de o saptamana, la sfasitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie, si Festivalul Letlhafula, tinut in ultima sambata a lunii mai, sunt principalele sarbatori ale orasului. Atentie, la Festivalul Letlhafula, care pormoveaza cultura gastronomica a zonei, sunt puse in vanzare doar 600 de bilete care de obicei se epuizeaza rapid.

Un alt obiectiv turistic important este Barajul Gaborone, situat in sudul orasului, cel mai mare baraj din Botswana. Zona din jurul lacului s-a dezvoltat in ultimii ani ca o mica statiune, care ofera diverse activitati recreative, de la plimbari cu yachtul, la windsurfing sau pescuit. Totusi, din cauza crocodililor, in lac este interzis inotul.

In rezervatia de vanatoare Gaborone, intinsa pe 600 hectare, aflata la iesirea spre est a orasului, pot fi vazute in libertate mai multe animale salbatice, precum zebre, struti sau antilope, dar si pasari rare, precum vulturul serpar. O destinatie interesanta pentru turisti este si Dealul Kgale. Cu o inaltime de 1287 de metri, denumit si Gigantul Adormit, colina ofera o perspectiva splendida asupra orasului. Sunt patru trasee pana in varf, care dureaza circa 2 ore. Daca va incumetati la drum, aveti grija la babuinii din zona care nu sunt prea prietenosi cu vizitatorii.

Iubitorii shopping-ului nu se vor plictisi in Gaborone, oras care dispune de multe mall-uri si magazine internationale, dar preturile sunt relativ ridicate.

Populatia din Botswana este prietenoasa cu turistii iar Gaborone este cunoscut ca un oras cu o criminalitate relativ redusa. Marea problema a orasului o reprezinta SIDA, in conditiile in care circa 17,1% din populatie este infectata cu virusul HIV.

Top obiective turistice Gaborone

Rezervatia Game Gaborone
Rezervatia Game Gaborone

Rezervatia Game Reserve Gaborone este situata in apropierea capitalei Botswanei, Gaborone. Aceasta rezervatie a fost infiintata in anul 1988 cu scopul...

Casa Orapa din Gaborone
Casa Orapa din Gaborone

Casa Orapa apartine companiei Debswana si este locul in care diamantele aduse in stare bruta din minereuri sunt clasificate si evaluate. Casa Orapa se...

Universitatea din Gaborone
Universitatea din Gaborone

Universitatea Botswanei a fost infiintata in anul 1982 si a fost prima institutie de invatamant superior de pe teritoriul acestei tari. Universitatea detine...

Gaborone