Ghid turistic Lobatse

Despre Lobatse

Lobatse este un oras din sud-estul statului Botswana, situat la 70 de kilometri de capitala tarii, Gaborone. Potrivit ultimului recensamant, din 2002, in Lobatse traiau circa 29.000 de locuitori. Izvoarele istorice demonstreaza ca triburile Bangwaketse locuiau in aceasta zona inca din secolul XVIII, inainte de aparitia colonialistilor britanici. Cu putina sansa, Lobatse ar fi fost astazi capitala Botswanei. Astfel, pana la independenta tarii din 1966, Botswana purta denumirea de Protectoratul Britanic Bechuanaland si avea o singura problema. La vremea respectiva era singura tara din lume cu capitala intr-un alt stat, mai exact la Mafikeng, in Africa de Sud. Dupa cucerirea independentei, Lobatse a fost favorita sa devina capitala tarii, dar, intr-un final, resedinta guvernului a fost mutata la Gaborone. Ca recompensa, Lobatse a devenit capitala juridica a statului, gazduind Inalta Curte de Justitie. Orasul se lauda cu primul drum asfaltat din tara. Aceasta portiune de drum de 5 kilometri a fost contruita intre gara orasului si Inalta Curte de Justitie, pentru vizita in oras a Regelui George VI si a Reginei Elizabeth, in 1947.

Orasul este deservit de aeroportul cu acelasi nume, de pe care decoleaza doar curse interne. Accesul in Lobatse se face de obicei pe caile rutiere care leaga asezarea de capitala Gaborone.

E greu de crezut ca in Botwana mai exista un oras atat de divers din punct de vedere cultural ca Lobatse. De fapt, turistii care ajung in aceasta localitate povestesc ulterior ca au vitat trei orase diferite. Totul depinde prin ce zona intrati in oras. Prin nord, pe drumul care face legatura cu Gaborane, turistilor li se dezvaluie orasul construit de colonialistii europeni. Vizitatorii care aleg ca poarta de intrare in Lobatse drumurile din sud descopera orasul asiatic, cu moschei si magazine apartinand comunitatii indiene. Daca vreti sa experimentati cultura africana, veniti in oras din est, dinspre granita cu Africa de Sud.

De precizat ca la doar cativa kilometri de oras se afla Varful Otse, cel mai inalt punct din Botswana, aflat la o altitudine de 1.491 de metri, un obiectiv interesant pentru pasionatii de drumetii montane.

Lobatse