Ghid turistic Maun

Recomandat pentru: safari, camping, alte atractii

Despre Maun

Cu o populatie de peste 55.000 de locuitori, Maun este al cincilea cel mai mare oras din Botswana. Numele sau deriva de la cuvantul “maung”, care in limba locala "san" se traduce prin “locul trestiilor scurte”. Pana nu demult o asezare rurala, Maun s-a dezvoltat puternic incepand cu anii ’90 datorita activitatii turistice. De altfel, oraselul este considerat, neoficial, capitala turistica a Botswanei. In prezent, vizitatorii care ajung la Maun descopera o combinatie ciudata intre arhitectura urbana - cu hoteluri si magazine moderne, si atmosfera rurala indusa de colibele vechi si localnicii care-si aduc vitele la vanzare in oras.

Dezvoltarea tusimului in Maun se datoreaza in special faptului ca orasul e un fel de “cartier general” al numeroaselor safari din Botswana dar si pentru ca se afla in imediata vecinatate a spectaculoasei Delte Okavango.

Aeroportul Maun se afla la circa 5 kilometri de centrul localitatii. Aici aterizeaza in special curse charter dinspre Africa de Sud (Johannesburg si Cape Town), dar exista si curse regulate catre principalele orase ale tarii, Francistown si Gaborone. Firmele de taxiuri nu au dispecer asa ca aveti nevoie sa aflati inainte numarului unui taximetrist. Dupa asfintit e aproape imposibil sa gasiti un taxi din cauza animalelor salbatice care-si fac aparitia pe drumuri si care fac din condusul noaptea un adevarat calvar.

De obicei, turistii care ajung la Maun isi inchireaza o masina 4x4 si cauta cazare la cabanele din zona Deltei Okavango. Aici, in anotimpul ploios, albiile uscate ale raului se transforma miraculos intr-o delta plina de verdeata, care este luata cu asalt de mii de bivoli, antilope sau elefanti. Acest spectacol are loc anual in luna mai si poate fi vazut cu ochiul liber de turisti, care au la dispozitie si posibilitatea sa inchirieze o barca. O plimbare cu adevarat spectaculoasa presupune inchirierea unei barci canoe, activitatea denumita "moroko trip” si care apare in toate pachetele turistice care includ Delta Okavango.

In localitate, turistii cu inclinatii artistice au la dispozitie Centrul Cultural Motsana, o constructie cu o arhitectura unica. Motsana adaposteste sapte magazine, doua studiori de dans, o cafenea si o scena in aer liber, unde au loc majoritatea festivalurilor din oras. O experienta artistica obligatorie, ne incredinteaza localnicii. Tot in Maun trebuie sa trageti o fuga pana la bazarul orasului, plin cu produse locale de artizanat, considerat unul dintre cele mai faimoase targuri din Botswana.

Maun este si punctul de plecare a celor mai multe safari-uri organizate in Botswana. Astfel, la doar 80 de kilometri distanta se afla Rezervatia de vanatoare Moremi. In drum, la Matlapaneng, puteti opri sa vedeti un vechi pod sustinut de copaci inca in viata. Aveti insa grija, podul se afla intr-o stare avansata de degradare si ati putea fi ultimii care pun piciorul pe el.

Tot in Maun se afla si organizatorii a doua itinerarii spectaculoase, Afro Trek Safaris, care opereaza un safari care dureaza circa 10 zile si Bush Camp Safaris, o alta companie foarte laudata de turisti.

Maun