Ghid turistic Parcul National Chobe

Despre Parcul National Chobe

Parcul National Chobe, situat in nordul Botswanei, este al treilea cel mai intins parc natural din tara dar de departe cel mai spectaculos ca ecosistem natural. Ideea unei rezevatii naturale in zona a aparut in 1931, iar un an mai tarziu, pe o arie larga, vanatul a fost interzis. De obicei, turistii ajung la Chobe cu vaporul, via Cascada Victoria, aflata la 60 de kilometri distanta. In cele mai multe cazuri, aceste doua minuni ale Africii sunt incluse in acelasi pachet turistic.

Parcul este impartit in patru mari zone, fiecare laudandu-se cu un ecosistem diferit. Zona Serondela, situata in nord-estul parcului de-a lungul raului Chobe, este acoperita de vegetatie luxurianta si paduri cu copaci de esenta tare. In timpul anotimpului secetos (mai-octombrie), raul Chobe atrage largi populatii de elefanti, bivoli sau girafe, venite in cautarea apei. Aceasta este si singura zona din Botswana unde poate fi vazuta antilopa puku. In apropiere se afla Kasane, cel mai important oras din zona, care serveste si ca intrare nordica in rezervatie. Zona Mlasinei Savuti, cu o intindere de circa 10.800 kilometri patrati, reprezinta falia vestica a Parcului. Pe vremuri, aici s-a aflat un lac, a carui aprovizionare cu apa a fost intrerupta de miscarile tectonice. In prezent, mlastina este alimentata cu apa de Canalul Savuti, care uneori seaca timp de ani de zile pentru ca apoi, in mod miraculos, sa curga din nou. Tot miscarile tectonice ar fi si la baza acestui comportament ciudat. In zona pot fi vazuti mistreti, zebre, antilope, elefanti, lei, hiene si gheparzi. Zona Mlastinei Linyantu, de-a lungul raului cu acelasi nume, adaposteste populatii mari de elefanti, hipopotami, antilope, lei, leoparzi, hiene si crocodili. Intre mlastinile Linyanti si Savuti, se afla o zona cu o vegetatie uscata, mai putin cunosuta si accesibila turistilor.

Excursiile in parc sunt organizate atat pe rauri, cu barcile, cat si cu masini de teren. In primul caz, turistii trebuie sa fie extrem de atenti la crocodilii si hipopotamii care se apropie de barca.

In interiorul Parcului se afla trei principale zone de campare, echipate cu dusuri si toalete, toate necesitand rezervare in avans.

Parcul National Chobe