Despre Brasilia

Brasilia este capitala federala a Braziliei. Orasul a fost planificat si construit in mijlocul desertului de catre cei mai buni urbanisti din lume. Initial, zona a fost acoperita de catre Cerrado, o padure tropicala. Daca Sao Paolo este centrul de afaceri, Rio de Janeiro, cel mai prestigios si cel mai placut oras, Brasilia este cu siguranta centrul "nervos", locul in care se iau toate deciziile administrative si politice.

Brasilia este un oras planificat. Structura de baza a acestuia a fost terminata in doar patru ani, intre 1956-1960, sub conducerea presedintelui Juscelino Kubitscheck, cu sloganul "50 de ani de progres in cinci", orasul fiind un fel de memorial in onoarea acestuia. Orasul Brasilia este conceput sub forma unei pasari uriase sau a unui avion cu aripile deschise, cu zone diferite, atribuite cu niste functii specifice precum: comert, spital, servicii bancare, cazare. Brasilia este cea mai tanara capitala din lume.

Brasilia, oras celebru pentru arhitectura sa, se poate vizita intr-o zi. Surprinzatoare si derutanta, fara viata si fara suflet, izolata si pierduta pe un vast platou din inima Braziliei, asta este prima impresie lasata de Brasilia vizitatorilor sai. Orasul fondat in 21 Aprilie 1960, a fost construit in patru ani de catre arhitectul brazilian Oscar Niemeyer si Lucio Costa, la 1200km distanta de Rio, la 1000m deasupra nivelului marii. Brasilia a devenit rapid district federal si capitala, detronand orasul Rio de Janeiro.

Brasilia este oras clasat in patrimoniul cultural al umanitatii de catre UNESCO. Din punct de vedere administrativ, putem spune despre Brasilia ca este un oras futurist. Axa centrala, Eixo, taie orasul in doua parti perfect simetrice, brazilienii considerandu-l cel mai mare bulevard din lume.

In Brasilia exista cate un loc pentru fiecare, fiecare lucru se afla la locul sau: fiecare cartier, fiecare strada, fiecare monument a fost gandit in asa fel incat sa maximizeze confortul locutorilor si turistilor, securitatea acestora si eficienta structurala a orasului. Din punctul de vedere al structurii urbane, Complexul Congresului, Catedrala si Auditoriul definesc axa majora a Brasiliei, in jurul carora graviteaza toate celelalte cladiri importante.

La inceput, Brasilia a fost conceputa pentru o populatie care pana in anul 2000 a ajuns la 500 000 de locuitori. In zilele noastre, in Brasilia si in zonele limitrofe locuiesc peste 2 milioane de oameni. In urmatorii ani acest numar s-ar putea chiar dubla. Vremea superba face dintr-o simpla plimbare pe strazile Braziliei o experienta de neuitat. Parcurile orasului sunt pline de turisti si de locuitori. Cu toate acestea, Brasilia nu are stralucirea marilor capitale.

Puteti descoperi specialitatile culinare locale sau internationale in numeroasele localuri si restaurante, dar, atentie, preturile sunt destul de piperate. Amatorii de chilipiruri au ca optiune chioscurile si pietele raspandite peste tot prin oras, cantinele cu auto-servire din Nucleo Bandeirante sau din Conjuntos de Diversoes.

Atractiile turistice ale orasului Brasilia
Catedrala Metropolitana este opera lui Oscar Niemeyer si a fost inaugurata in anul 1967. Este o catedrala foarte moderna. Vitraliile sale albastre atrag lumina, spatiile sunt imense si iti vine greu sa crezi ca te afli intr-o catedrala. Catedrala poate primi pana la 4000 de persoane. 16 coloane imense din beton, cantarind fiecare numai putin de 90 de tone si infatisand doua maini inaltate spre cer.

Patru sculpturi din bronz, cu o inaltime de 3m reprezentandu-i pe Evanghelisti pot fi admirate in Piateta care precede accesul in lacasul de cult. Aceste sculpturi au fost realizate de catre Dante Croce. Pe langa forma ingenioasa, structura extrem de bine gandita, Catedrala mai uimeste si prin materialele folosite in constructia ei: vitralii realizate din fibra de sticla, coloane de beton armat.

Palacio do Itamaraty. In aceasta cladire functioneaza Ministerul de Afaceri Externe. Congresso este "cartea postala" a Brasiliei, cladire ce adaposteste Camera Deputatilor si Camera Senatului. Doua cladiri cu 28 de etaje, in forma de H. In Muzeul Istoric sunt reunite toate informatiile cu privire la constructia orasului. O sculptura din bronz reprezentand capul presedintelui Juscelino Kubitscheck este instalata pe fatada cladirii.

Palacio do Planalto este resedinta de lucru a Presedintelui Republicii. De luni pana vineri, la orele 7h40 si la 17h40 puteti asista la schimbarea garzii. Praça dos Três Poderes (Piata celor Trei Puteri) adaposteste un catarg urias de 108m care arboreaza un drapel brazilian de peste 200m². Palacio da Alvorada este resedinta presedintelui republicii. Acesta a fost construit in anul 1958.

Teatrul National este o cladire in forma de priramida care adaposteste doua sali de spectacol ce pot primi pana la 1200 de spectatori. Nu trebuie sa ratati Turnul de Televiziune. Acesta se afla la cativa metri departare de centrul orasului, o constructie de 218m inaltime, cel mai mare din America Latina.

La aproximativ 75m inaltime exista o platforma de observare. Vizitatorii care se aventureaza la 25m inaltime vor descoperi aici un muzeu fascinant: Muzeul National al Pietrelor Pretioase. Un targ de mestesuguri si artizanat se organizeaza la baza turnului, panorama fiind absolut superba. Sanctuarul Don Bosco este un monument religios remarcabil datorita structurii sale, datorita vitraliilor albastre.

Azi, Brasilia este un oras ultra-modern, un oras functional. Totul se petrece in interiorul cladirilor, in interiorul caselor. Nimic nu se vede de la exterior. De aceea, Brasilia lasa impresia vizitatorilor de oras vid si fara viata, este un oras in mutatie care nu va fi niciodata complet terminat.

La 8 kilometri distanta de Brasilia se gaseste Parcul National din Brasilia extrem de popular pentru frumusetea sa, bazinele de inot si izvoarele naturale. Aici puteti admira o mica sera, cu o multime de specii rare de orhidee.

Top obiective turistice Brasilia

Palatul Planalto din Brasilia
Palatul Planalto din Brasilia

Palatul Planalto este sediul oficial in care isi desfasoara activitatea presedintele Braziliei. Este localizat in capitala tarii, Brasilia.Cladirea a fost...

Congresul National din Brasilia
Congresul National din Brasilia

In anul 1900, mai multe cladiri adaposteau birouri ale Congresului National al Braziliei. Senatul, de exemplu, era localizat langa Gara Centrala, in spatele...

Memorialul JK din Brasilia
Memorialul JK din Brasilia

Memorialul JK este un muzeu din Brasilia, proiectat de Oscar Niemeyer si inaugurat la 12 septembroe 1981. Ii este dedicat fostului presedinte brazilian...

Sanctuarul Dom Bosco din Brasilia
Sanctuarul Dom Bosco din Brasilia

Sanctuarul Dom Bosco din Brasilia onoreaza sfantul italian care visa la un oras utopic in anul 1883. Brasilia, capitala moderna a Braziliei, este inspirata...

Templul Bunavointei din Brasilia
Templul Bunavointei din Brasilia

Templul Bunavointei (Templo da Boa Vontade) a fost creat de catre Legiunea Bunavointei in anul 1989, ca simbol al solidaritatii universale. Este format...

Piata Tres Poderes din Brasilia
Piata Tres Poderes din Brasilia

Praca dos Tres Poderes este o piata din Brasilia, capitala moderna a Braziliei. Numele sau, Piata celor Trei Puteri, deriva de la prezenta in zona a trei...