Ghid turistic Cabedelo

Despre Cabedelo

Situat in partea de Nord a Braziliei, Cabedelo este orasul de municipiu al Paraibei. Aceasta a fost una dintre primele zone colonizate la descoperirea Braziliei. Din 1580, cei care au ajuns aici, au avansat spre Pernambuco, ocupand teritoriile pe care, inainte, locuiau indieni. Intre 1635 si 1654, aceasta zona a fost puternic influentata de catre olandezi. Cabedelo este situat la malul Oceanului Antlatic, oferind acces vapoarelor, inca de cand João Pessoa – orasul-mama, a luat infiintare, in secolul al XVI-lea. Acesta este cel mai indepartat port diin partea de Nord Est a Braziliei. Este un loc deseori disputat de catre portughezi si olandezi.

Portul si-a schimbat infatisarea de foarte multe ori, din cauza nenumaratelor batalii. De asemenea, aici a alunecat si coasta, foarte mult, astfel incat multe vase nu reuseau sa treaca in siguranta prin apele sale. Totusi, Cabedelo s-a mentinut si dezvoltat, de-a lungul timpului, in ciuda acestor conditii nefavorabile, astfel incat astazi este un oras deosebit, cu care brazilienii se mandresc.

In ceea ce priveste obiectivele turistice de langa Cabedelo, zona abunda in monumente istorice. In zona portului, la Praia da Ponta de Mato, se afla fortul Santa Catarina, construit de catre Cristóvão Lins, in 1589, si reconstruit de catre arhitectul militar Francisco Frias intre anii 1618 si 1622.

La Praia de Lucena, la doar 20 de minute de mers cu vaporul, se gaseste biserica Nossa Senhora da Guia. Aceasta biserice, ce a fost construita in secolul al XVI-lea, apartine stilului arhitectural Churrigueresque, ce mai poate fi gasit si in somptuoasa biserica São Francisco, din Salvador. Acest stil arhitectural este caracteristic Spaniei si este o ramasita a dominatiei acestui imperiu pe teritoriile Braziliei, foarte rar intalnita. De asemenea, Nossa Senhora da Guia cuprinde si caracteristici tipice braziliene, precum sculpturile care infatiseaza fructe tropicale. In prima jumatate a lunii Decembrie, aici are loc Festa de Nossa Senhora da Guia, sarbatoare celebrata la Praia de Lucena, in cadrul careia se organizeaza rodeo, dansuri si spectacole muzicale.

Intre lunile Decembrie si Februarie, o insula de nisip, cunoscuta ca si Ilha de Areia Vernelha – Insula nisipului rosu – rasare din mare. Poate fi vizitata cu ajutorul barcilor pescaresti, plecand de pe plajele Camboinha si Poço.

Museu Oceanográfico de Cabedelo se afla chiar pe malul Oceanului Antlatic, acesta gazduind o colectie mica de obiecte nautice. De asemenea, aici se gasesc marturii ale vanatorilor de balene care, in trecut, locuiau aici. De asemenea, langa el, se pot vedea ramasitele a nenumarate vase care nu au reusit sa razbata prin apele care acopera terenul accidentat. Acesta poate fi vizitat atunci cand mergeti la Fortaleza de Santa Catarina.

Cabedelo