Ghid turistic Campinas

Despre Campinas

Campinas, oras brazilian situat in regiunea Sao Paolo, are o populatie de aproximativ 1 milion de locuitori. Zona metropolitana din Campinas este formata din alte 19 mici orasele, purtand, impreuna, denumirea de Marea Campinas. Orasul este resedinta unei mari universitati, care ii poarta denumirea, fiind una dintre cele mai bune din acest stat, dar si a unui aeroport care il leaga de multe alte puncte din Brazilia.

Fondat in anul 1774, Campinas a avut, initial, scopul de popas in drumul spre Minele Gerais si Goias, de unde se extrageau pietre pretioase, folosindu-se sclavi indieni. Odata cu abolirea sclaviei, in secolul al XIX-lea, orasul a inceput sa se dezvolte, multi dintre acestia stabilindu-se aici, la un loc cu imigrantii veniti din intreaga lume. Drept urmare, in Campinas se gaseste o amestecatura de culturi si traditii, care fac deliciul oricarui vizitator.

Dezvoltarea orasului Campinas s-a datorat si exportului de cafea, in mare parte, acest fapt ajutand la cresterea economiei intr-un timp foarte scurt. La inceputul secolului al XX-lea, in Campinas se gaseau, deja, opere, teatre, o orchestra filarmonica, cinematografe, banci, statii radio si doua ziare locale. De asemenea, aici se nasteau si doua spitale, care pot fi vazute si in ziua de astazi, Santa Casa de Misericórdia, menit pentru a ajuta persoanele sarace, si Casa de Saúde de Campinas, construit de catre si pentru a deservi comunitatea italiana.

De asemenea, tot in Campinas se gaseste si unul dintre cele mai importante centre de cercetare in agricultura, din Brazilia, acesta numindu-se Instituto Agronômico de Campinas si fiind fondat de catre Imparatul Pedro al II-lea. Prima autostrada braziliana, care a fost terminata in 1938, lega Campinas de Sao Paolo. Ea se numeste Anhanguera si a fost cea care a condus la marirea orasului pana la punctul in care poate fi vazut in zilele noastre.

Din pacate, datorita acestei continue dezvoltari, Campinas mai are, astazi, doar 5% vegetatie, din suprafata totala, fiind adeseori subiectul inundatiilor si a studiilor in ceea ce priveste poluarea. De aceea, atentia autoritatilor se indreapta in special spre rezolvarea acestei probleme, si mai putin spre latura turistica a acestui oras. Totusi, chiar si in aceste conditii, Campinas are foarte multe obiective turistice de oferit.

In ciuda faptului ca nu este situat la mare sau la munte, si ca lipsesc cladirile vechi, avand in vedere istoria acestuia, daca va aflati in vizita in Campinas, va puteti bucura de farmecul aparte al acestui oras, vizitand zone precum Bosque dos Jequitibá – ramasita a padurii originale care se afla aici, Catedrala – al carui interior este facut, in intregime, din sculpturi jacaranda, Piata Centrala, de unde puteti cumpara suveniruri si produse traditionale, Centro de Convivência – un centru cultural cu teatre, opere si multe altele, Castelo – un turn de apa de unde se poate admira o frumoasa panorama, Parcul Lagoa do Taquaral – o laguna preferata de catre turisti, unde puteti vizita si muzee, planetarul sau puteti practica sporturi diferite.

Campinas