Ghid turistic Curitiba

Recomandat pentru: cultura, parcuri, istorie, arhitectura, gradina botanica, gastronomie

Despre Curitiba

Curitiba este un oras intors inspre viitor care ilustreaza perfect schimbarile realizate de tara in ultimii ani. Unele lucruri raman insa de neschimbat, cum ar fi zambetul si bunavointa locuitorilor sai.

Curitiba, capitala Statului Parana, nu are de ce sa se planga: in ceea ce priveste natura sa, este verde peste tot. De unde si mandria de a arata cu ostentatie titlul de Capitala ecologica a Braziliei. Moderna capitala a Statului Parana este de un verde exuberant.

Verdele este in toata splendoarea sa in parcuri, cum ar fi Passauna sau Barigui, in pietele publice, in gradini cum ar fi Gradina sa Botanica si rara si pretioasa sa colectie de 300 de mii de specii de flora braziliana.

Natura este deci foarte prezenta in acest oras, fie ca vorbim despre siluetelor arborilor Araucarias, simbolurile Statului Parana, fie prin intermediul arborilor ipes in floare.

Orasul Curitiba se bucura de un climat tropical, care este foarte influentat de proximitatea marii si de altitudinea orasului. Astfel, daca verile sunt calde, dar suportabile datorita vantului, iernile sunt destul de racoroase. Primavara este uscata si nu atat de calda ca si vara este perioada ideala pentru a ajunge aici. Noptile sunt insa destul de racoroase.

Viata din Curitiba mai pastreaza inca urmele ale colonizarilor germane, italiene, portugheze, ucrainiene sau poloneze. Marea diversitate etnica a adus cu sine in mod natural o bogatie culturala unica exprimata prin intermediul unor numeroase manifestatii artistice. Locuitorii de aici tin foarte mult la traditii, au o bucatarie foarte bogata, abundenta si savuroasa.

Capitala Statului Parana este considerata ca fiind orasul cu cea mai buna calitatea a vietii din tara. Este un oras exemplar iar solutiile sale creative de planificare urbanistica i-au adus titlul de „oras model”.

Orasul Curitiba ofera si numeroase solutii urbanistice inovatoare fiind un real model pentru restul tarii. Modernitatea orasului se poate observa in cateva monumente arhitecturale importante, cum ar fi Opera Arama, Muzeul Oscar Niemeyer si Universitatea Libera a Mediului.

Orasul dispune si de o excelenta structura de servicii si de comunicatii. In martie, aici are loc Festivalul Teatrului cu un amplu program la care participa mai multe trupe teatrale din Brazilia si din strainatate.

Curitiba este deci un oras extrem de modern iar arhitectura sa i-a adus numele de „Cidade de Verro”, adica Orasul de sticla. Este interesant de amintit faptul ca cel care a fost primarul orasului de mai multe ori este arhitect si urbanist. Statiile de autobuz sunt in forma de tuburi futuriste, cladirile sunt din sticla, Opera Arama are o forma circulara, realizata din tuburi de fier si acoperita cu policarbonat. Muzeul Oscar Niemeyer are o forma uimitoare de ochi. Toate acestea ii confera orasului Curtiba un farmec unic.

Strazile din centrul orasului ofera numeroase optiuni celor care vor sa se plimbe prin oras. In ceea ce priveste sectorul istoric, aici au fost conservate constructii care dateaza din secolele al XVIII-lea sau XIX-lea care adapostesc un muzeu, un centru cultural, restaurante si baruri.

Strada XV Noiembrie este o strada pietonala extrem de placuta cu cladiri recent restaurate unde se afla un comert variat. Catedrala Basilica Menor in stil neogotic care dateaza din secolul al XIX-lea merita si ea o vizita.

Se pot face plimbari agreabile si in afara orasului Curitiba. O calatorile cu trenul pana la orasul portuar Paranagua traverseaza cateva coline cu un peisaj extrem de frumos. Parcul statului Vila Velha ofera impresionante sculpturi naturale si se afla la 90 de km de capitala.

Cartierul Santa Felicidade este cartierul cel mai traditional din Curitiba. Este celebru pentru activitatea atat ziua cat si seara. Aici sunt o multime de restaurante italienesti care au facut din cartier un veritabila destinatie pentru amatorii de gastronomie italiana.
Orasul Curitiba este si punctul de plecare pentru Expressul Sera Verde, o cale ferata fantastica care merge de-a lungul Serra do Mar, un lant montan pitoresc acoperit de padurea virgina Atlantica aflata intre platoul unde se afla Curitiba si ocean.

Carnavalul din Curitiba este unul din cele mai animate din Statul Parana. Pe langa toate acestea, plajele din oras permit vizitatorilor sa se relaxeze la sfarsitul festivitatilor.

In ceea ce priveste shoppingul la Curitiba nu trebuie sa ratati faimoasa strada 24horas. Dupa cum o indica si numele sau, magazinele de aici cu niste arcade fermecatoare nu se inchid niciodata. Veti avea deci destul timp sa faceti shopping seara.

Pentru a ajunge cu avionul la Curitiba, mergeti la aeroportul Alfonso Pena. In interiorul orasului va puteti deplasa cu metroul sau cu autobuzul. Mijloacele de transport in comun sunt foarte apreciate de catre locuitorii de aici care le folosesc zilnic. Circularea cu masina in oras sau in jurul sau se poate demonstra a fi destul de complicata, deoarece sunt numeroase stradute cu sens unic si aglomeratii constante.

Intrati intr-o noua era si lasati-va transportati de un cadru de viata uimitor, de o frumusete si de o originaltate incantatoare. Orasul Curitiba este inainte de toate pasionant datorita modernitatii si urbanismului sau mult mai reusit decat in majoritatea oraselor din Brazilia. Merita cu prisosinta o vizita mai ales daca vreti sa descoperiti o metropola diferita de clasicele Sao Paolo, Rio de Janeiro sau Fortaleza. Orasul verde al Braziliei este extrem de interesant datorita parcurilor sale, monumentelor si locurilor sale culturale.

Curitiba