Ghid turistic Manaus

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, arhitectura, relaxare, arta, atractii inedite, centre culturale, cultura

Despre Manaus

Manaus, situat in inima padurii amazoniene este cel mai impresionant oras din Brazilia. Manaus este capitala statului Amazonas, cel mai mare stat din Brazilia. Construit pe malurile raului Rio Negro, in secolul al XVII-lea, pe pamanturile indienilor Manaos, orasul cunoaste apogeul datorita exploatarii cauciucului. Afluxul banilor provenind din exportarea cauciucului permite construirea unor edificii fabuloase printre care amintim celebrul Teatru Amazonas si o opera magnifica ce a primit vizita celor mai mari sefi de orchestra din intreaga lume. Dar, odata cu declinul cauciucului, orasul intra intr-un con de umbra in anul 1957.

Azi, Manaus este un oras mare, cu 1 400 000 de locuitori, fiind prima metropola din nordul tarii, depasind pana si orasul Belem. Manaus este si un port in care fac escala cele mai mari vapoare. Inca din anul 1997, Manaus are o Orchestra Filarmonica de nivel inalt care a adpostit, de-a lungul vremii, nume mari. Datorita acestei orchestre permanente, Teatrul Manaus a luat din nou viata dupa 80 de ani de tacere: muzica simfonica, muzica de camera, opera, balet, muzica populara.

Manaus este si un oras industrial, in sectorul electronicelor in special (telefone mobile, plasme si televizoare, camescoape, radiouri si alte componente electronice) dar si in domeniul lunetelor de ochelari (ESSILOR) sau siropului de Coca Cola. Din 1997, Manaus este legat, printr-o autostrada, aproape asfaltata complet, de Venzuela.

La Manaus anotimpul ploilor incepe in Ianuarie si se termina in Iunie, zilnic cu averse de scurta durata si cu o temperatura medie de 23-30 de grade. Cea mai buna perioada de vizitare a orasului Manaus este din Mai pana in Iulie, in aceasta perioada ploile nefiind atat de dese.

Atractiile turistice ale orasului Manaus sunt:
Muzeul de Arte Pampulha. Aceasta cladire este opera lui Oscar Niemeyer, construita pentru a fi un casino. Devenit mai tarziu muzeu, acesta adaposteste peste 1600 de opere apartinand artistilor brazilieni. Gradinile sunt opera lui Burle Marx. Toti pictorii contemporani braziliani sunt prezenti aici: Di Cavlcanti, Manabu Mabe, Tomie Ohtake. Muzeul de Arte da Pampulha este deschis publicului de Marti pana duminica intre orele 9:00-19:00.

Mercado Municipal (Piata Municipala) are drept model Halele din Paris. Piata Muncipala este paradisul artizanilor indieni. In spatele pietei se afla o multime de cafenele, baruri. Aveti grija totusi, este si cea mai insalubra zona din Manaus.

Museu do Indio. Peste 1590 de obiecte apartinand triburilor Alto do Rio Negro sunt expuse la Museu do Indio. Un mic magazin artizanal va imbie sa cumparati tot felul de articole artizanale. Museu do Indio este deschis publicului de Luni pana Vineri de la 8:00-11:30 si de la 14:00-16:30. Sambata programul incepe la 8:30 si se termina la 11:30.

Muzeul de Stiinte Naturale ale Amazonului este paradisul pasionatilor de fluturi, de pesti si de insecte din regiunea amazoniana. Un acvariu umplut cu tot soiul de pesti va va fascina cu siguranta.

Muzeul Omului Nordic este un muzeul antropologic si etnologic consacrat vietii, culturii, costumelor indienilor care au trait in regiune. Expozitiile extrem de interesante ne arata recolte de guarana si de cauciuc.

Gradina Botanica Adolpho Ducke este cea mai mare gradina de acest gen din lume. Aproximativ 300 de animale din padurea amazoniana: jaguari, serpi, maimute, tapiri.

In 31 Decembrie 1896 a fost inaugurat Teatrul Amazonas, primul teatru construit in jungla. Constructia acestuia care s-a intins pe mai multi ani, a costat enorm necesitand materiale importate din intreaga Europa. Dar, in anul 1902, teatrul si-a inchis portile. Abia in anii ’70 a fost renovat si redeschis.

Piata Adolpho Lisboa a fost fondata in anul 1882 fiind de altfel si cea mai veche piata din Manaus. Manaus dispune si de o multime de parcuri precum Bosque de Ciencia si Parque care este cea mai mare padure urbana din lume. In Manaus exista si o Universitate, Universitatea Federala din Amazonas, cea mai veche universitate din Brazilia.

Azi, Manaus este destinatia favorita a brazilienilor dar si a turistilor straini. Este extrem de usor si, de altfel, destul de ieftin sa inchiriati o barca si sa intrati in padurea tropicala. Excursiile la confluenta raului Solimones cu Rio Negro sunt extrem de populare. Cele doua rauri au ape de culori diferite si acestea nu se amesteca decat in momentul in care au parcurs impreuna 9 kilometri. Acest fenomen extrem de interesant are si o explicatie: diferenta considerabila de temperatura a celor doua rauri si curentii puternici.

City Park Mindu a fost creat in anul 1992 drept zona de interes ecologic si se intinde pe o suprafata de 330000m² de padure. Este o zona folosita pentru activitati educative, stiintifice, de turism si culturale. Veti gasi aici o specie de maimute pe cale de disparitie : sauim-de-coleira. Principalele puncte de atractie sunt : pepinierele de aligatori, gradina botanica si terenurile specifice vidrelor.

Situandu-se pe malul raului Rio Negro, Manaus dispune si de cateva plaje, cea mai cunoscuta fiind Punta Negro, aflata la o distanta de 18km de centrul orasului. 18km de plaje superbe, o varietate de hoteluri elegante si luxoase, o viata de noapte vibranta, intr-un cuvant, o vacanta minunata.

Gastronomia orasului Manaus
Specialitatea regiunii ramane pestele din Amazon. Peste 2000 de specii de peste traiesc aici din care doar 10 sunt folosite in bucatarie. Cele mai apreciate preparate sunt tambaqui, tucunare si deliciosul jaraqui. Cele mai cunoscute restaurante din Manaus sunt La Panela Cheia situat pe strada Washington Luis si Canto da Peixada situat pe strada Emilio Moreiral.

Top obiective turistice Manaus

Biserica San Sebastian din Manaus
Biserica San Sebastian din Manaus

Boom-ul economic de la sfarsitul anilor 1800 a dus la constructia Bisericii San Sebastian (Igreja São Sebastião), impreuna cu alte cladiri...

Portul Flutuante din Manaus
Portul Flutuante din Manaus

Porto Flutuante este locul in care veti ajunge daca alegeti sa calatoriti pana in Manaus cu o ambarcatiune. Inaugurat in 1902 si proiectat de catre britanici,...

Teatrul Amazonian din Manaus
Teatrul Amazonian din Manaus

Teatrul Amazon este o sala de opera localizata in Manaus, in inima junglei Amazoniene din Brazilia. Acolo se organizeaza festivalul anual Amazonas Opera...

Parcul Mindu din Manaus
Parcul Mindu din Manaus

Credeti sau nu, Manaus are propria specie de primata: Sanguinus bicolor, cunoscuta sub numele de tamarinul tarcat. Specia se afla in pericol de disparitie,...

Palatul Rio Negro din Manaus
Palatul Rio Negro din Manaus

Acest palat superb construit la apogeul perioadei comertului cu cauciuc a fost transformat intr-unul dintre principalele centre culturale din oras si gazduieste...

Plaja Lua din Manaus
Plaja Lua din Manaus

Praia da Lua este o plaja fluviala situata pe malul stang al Rio Negro, la 23 de km de Manaus. Numele sau deriva din procesul de formare a plajei, similar...

Intalnirea Apelor din Manaus
Intalnirea Apelor din Manaus

Intalnirea Apelor este confluenta dintre Rio Negro, un fluviu cu apa inchisa la culoare, aproape neagra, si fluviul Amazon, cu apa nisipie. Pe o suprafata...

Manaus