Ghid turistic Penedo

Recomandat pentru: cascada, gastronomie, natura

Despre Penedo

In apropierea Itatiaia, Rio de Janeiro, se gaseste micutul orasel Penedo. Acesta a fost ridicat de catre imigrantii finlandezi, in 1929. Fondatorul orasului, Toivo Uuskallio, a venit insotit de catre un grup de prieteni, avand in minte ideea de a construi o comuniune care sa traiasca in echilibru cu natura si sa aiba o dieta vegetariana stricta. Alaturi de Uuskallio se afla si sotia sa Liisa. Impreuna, au luat cateva lectii de portugheza si s-au urcat in tren, pentru a ajunge in apropiere de Barra Mansa. De aici, el a inceput sa exploreze teritoriul, cautand ferma perfecta unde putea sa isi puna in practica ideea.

Prima oara, Uuskallio a vizitat Fazenda Pendo, detinuta atunci de catre manastirea Saint Benedict. Avand 3.500 de hectare si fiind strabatuta de catre un rau, aceasta avea construita, in ijlocul sau, o cladire mare – Casa Grande – ce ar f putut adaposti cu succes grupul. Sperand ca zona sa ii permita sa creasca atat plante europene, cat si tropicale, Uuskallio nu a tinut cont de istoria terenului: aici fusesera plantatii de cafea, care secasera pamantul de nutrienti, iar dupa abolirea sclaviei, fusese abandonat. De asemenea, cateva specii de furnici sauva erau pregatite sa manance orice planta...

In 1929, el a cumparat proprietatea, si un al doilea grup de prieteni au venit. Dupa ce au muncit pamantul, cu greu, au reusit, intr-un final, sa aiba propriile plantatii de porumb, banane si flori. Pana in 1935, cei mai multi dintre cei veniti au reusit sa aiba propriile case, femeile ocupandu-se de spalat, bucatarie si gradinile mici, in timp ce barbatii se ocupau de negot si plantatiile mari.

In prezent, Penedo poate fi numit un oras adevarat, avand restaurante si foarte multe familii care locuiesc aici. Specificul culinar inca se mai pastreaza, insa turistii pot alege cateva feluri de mancare semivegetariene si chiar carnivore. Mai mult, aici se gasesc unele restaurante care permit clientilor sa isi prinda singuri pestii, pentru a il gati, mai apoi, dupa reteta dorita.

Cea mai indicata modalitate de transport in Penedo este calare, caii putand fi inchiriati de la una dintre efrmele din jur. Astfel, puteti vedea unele obiective turistice deosebite, precum Cachoeira das Três Quedas, Cachoeira de Deus sau Cachoeira das Três Bacias.

Daca sunteti in cautarea unei atmosfere linistite, este indicat sa vizitati Penedo in timpul saptamanii, atunci cand va puteti bucura in liniste de drumetii, plimbari cu bicicleta sau caii, trekking sau admiratul pasarilor.

Penedo