Cum se ajunge in Brunei

Calatoria cu avionul in Brunei

Singurul aeroport din Brunei este Brunei International Airport (BWN), iar compania nationala aeriana se numeste Royal Brunei Airlines. Aceasta efectueaza zboruri zilnice catre Londra, Dubai, Kuala Lumpur, Singapore si Kota Kinabalu. Tot pe acest aeroport opereaza zboruri Singapore Airlines, de cinci ori pe saptamana, cu destinatia Singapore, iar Malaysia Airlines efectueaza zboruri din Kuala Lumpur si Kota Kinabalu de doua ori pe saptamana. Cele mai mici preturi sunt practicate de Air Asia, care are oferta de 35 USD un zbor pana la Kuala Lumpur, alaturi de alte 35 de destinatii diferite in Asia. Pentru a parasi aeroportul din Brunei trebuie sa achitati o taxa de 5 BUSD, pentru zboruri interne si 12 BUSD pentru zborurile internationale.

Pentru a ajunge de/la aeroport in capitala Bandar Seri Begawan, puteti apela la serviciile de taxi, care percep 25 B USD, pentru o cursa ce dureaza 20 minute. O alta varianta este sa folositi autobuzul aflat in apropierea terminalului care are statie in centrul capitalei. Costul biletului este B 1USD.

Calatoria cu masina in Brunei

In Brunei exista o retea de drumuri ce insumeaza 1.712 km/h. Toate drumurile din statul Brunei fac legatura cu capitala Bandar Seri Begawan. Drumul principal care face legatura in/din Bandar spre zona de coasta si ajunge la Serawak, via Tutong, Seria si Kuala Belait. Alt drum face legatura intre Maura si Kuala Lurah. Acesta din urma poate fi utilizat daca conduceti spre Temburong, dar trebuie sa traversati doua puncte de control, unul la Kuala Lurah si celalalt la Puni, inainte de a ajunge in orasul Bangar. Condusul masinii se efectueaza pe partea stanga a drumului, iar purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Turistii romanii pot folosi carnetul de conducere romanesc, pe o durata de 3 luni de la sosirea in Brunei. Parcarile se vor efectua numai in locuri special amenajate, iar pretul variaza intre 0.50 B USD si 2.00 B USD. Parcarea ilegala se penalizeaza cu amenzi intre 50 si 200 B USD. Limitele de viteza sunt afisate pe majoritatea tronsoanelor de drum. Ca regula generala, viteza maxima admisa, in oras, variaza intre 25 km/h si 50 km/h, iar pe autostrazi viteza maxima admisa este de 90km/h. Pentru 1 L benzina platiti 0.53 USD B.

Calatoria cu trenul in Brunei

Nu exista sistem feroviar in Brunei.

Calatoria cu taxiul in Brunei

Sunt foarte putine taxiuri in Brunei. Daca doriti sa apelati la serviciile unei companii de taxi, este bine sa faceti acest lucru prin telefon. Deoarece sunt aproximativ 40 de taxiuri in Brunei, este putin probabil sa gasiti pe strada un sofer dispus sa va ajute, mai ales dimineata si dupa –amiaza. Ca regula generala, exista o statie de taxi, in zona de nord a capitalei, langa statia de autobuz. Mai trebuie spus ca acestea nu sunt prevazute cu aparat de taxat, asa incat trebuie stabiliti pretul calatoriei inainte de a pleca in cursa.

Calatoria cu autobuzul in Brunei

Exista in capitala si un jurul acesteia o retea de autobuze colorate in nuante de purpuriu care fac legatura intre capitala si restul oraselor tarii. Deoarece majoritatea locuitorilor tarii circula cu masini personale, foarte rar apeleaza la serviciile de transport in comun. Practic, majoritatea calatorilor cu autobuzul sunt turisti. Conditiile de calatorie sunt acceptabile. In fiecare statie exista o harta care indica autobuzul si ruta pe care circula, astfel incat calatoria in capitala, dar si in alte orase sa se faca cu usurinta. Din pacate, soferii de autobuze nu respecta orele de plecare si statiile prevazute pe traseu. Oficial exista 13 rute de autobuz, pentru care platiti 1 USD/ calatoria, direct la sofer. De regula, trebuie sa aveti in vederea ca autobuzele au intarzieri de pana la 45 de minute.