Ghid turistic Ahtopol

Recomandat pentru: arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, situri religioase, puncte de interes

Despre Ahtopol

Ahtopol din Bulgaria este unul dintre resorturile cele mai frumoase de pe litoralul bulgaresc. Il puteti gasi foarte usor pe coasta de sud a Marii Negre, in partea de sud-est a provinciei Burgas, foarte aproape de granita europeana cu Turcia.

Astazi, Ahtopol este un oras amplasat pe un vechi sit tracian. Aici au fost descoperite si urme din neolotic, pentru ca, probabil, s-au conturat colonii ale grecilor antici in jurul anului 430 inainte de Hristos. Romanii numeau orasul Peronticus, in timp ce liderul Agathon, cel care s-a ocupat de refacerea asezamantului dupa invaziile barbare, l-a numit Agathopolis. Se pare ca titlul de Ahtopol l-a primit in jurul anului 323 inainte de Hristos. In timpul Evului Mediu, orasul a trecut din mainile Imperiului Bizantin in cele ale imperiului bulgar si numeroase surse afirma ca Ahtopol era un port foarte important, in care acostau nave italiene, bizantine, dar si bulgaresti.

O data ce a venit invazia otomana la sfarsitul secolului al XIV-lea, orasul a fost intitulat Ahtenbolu. Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, lucrurile au ramas asa. Mai tarziu, in 1898, in Ahtopol erau construite 410 case, dintre care trei sute erau grecesti si restul bulgaresti. Chiar si mai aproape de zilele noastre, asezamantul a fost un important centru pescaresc intre orasele Bulgariei, pentru se faceau schimburi peste mari, activitatea portuara fiind una destul de animata. Viticultura s-a dezvoltat si ea foarte mult, intrucat exista conditii climatice excelente.

Pentru turistii care cauta o statiune linistita, in care sa se bucure de plaja si de mare, Ahtopol este alegerea potrivita. Apa Marii Negre ajunge pana la 25 de grade Celsius vara, fiind numai buna pentru o baie racoritoare. Gura de varsare a raului Veleka se afla la doar 4 kilometri distanta, loc de unde incep si plajele, ce se intind lenese la soare, in asteptarea turistilor. Exista locuri in care puteti practica nudismul, daca sunteti amatori. Localnicii sunt bulgari, etnici cehi, slovaci, rusi si macedoneni, asa ca veti putea observa numeroase traditii sau obiceiuri. Cat despre mancare, si aceasta va fi foarte variata. Se spune ca Ahtopol este o destinatie foarte adecvata pentru familii, intrucat acestea se pot caza intr-una dintre casele special construite. Urmariti in mod constanta pagina noastre de oferte turistice Bulgaria, pentru a putea beneficia de cele mai bune preturi. Astfel, veti economisi bani, dar veti petrece timp placut alaturi de cei dragi.

Unul dintre cele mai populare locuri din Ahtopol este cafeneaua Yuka, ce se afla vis-à-vis de oficiul postal. Pe peretii din afara veti putea vedea picturi foarte frumos realizate de catre localnici, in trecut. In imprejurimi, veti descoperi un sat micut, intitulat Kosti, foarte cunoscut pentru dansurile sale Nestinarski. Asadar, daca doriti sa invatati ceva din cultura bulgareasca, aici este locul. Apoi, daca ajungeti in Varvara, la doar trei kilometri distanta de Ahtopol, veti gasi unul dintre cele mai frumoase locuri pentru scufundari, deoarece apele marii sunt intesate formatiuni pietroase, pesteri subacvatice, recife, dar si alte minunatii. Si daca doriti sa stiti, trei dintre cele mai frumoase plaje sunt Sinemorets, Silistar si Rezovo. Localitatea gazduieste cateva biserici superbe, cu o arhitectura bogata, reprezentativa pentru aceasta regiune.

Vacanta dumneavoastra in Ahtopol va fi una placuta, linistita si care va va scoate din cotidianul ametitor, plin de griji. Aveti ocazia sa va bucurati de soarele cald al verii, caci iarna, localitatea nu gazduieste multi turisti. Nu ratati ocazia de a face fotografii - Ahtopol ofera cateva peisaje absolut fabuloase. Oamenii sunt primitori, asa ca, la plecare, cu siguranta veti avea cativa prieteni in plus.

Ahtopol