Ghid turistic Berkovitsa

Despre Berkovitsa

Berkovitsa este unul dintre orasele Bulgariei care isi deschide larg portile pentru turisti intregul an. Resortul este centrul administrativ al municipalitatii cu acelasi nume si se afla foarte aproape de orasul Varshets. Conform ultimelor statistici, aici locuiesc aproximativ paisprezece mii de oameni, localnicii fiind foarte calzi si primitori. Berkovitsa este un asezamant localizat pe partea de nord a varsului Kom, care face parte din muntii Stara Planina, fiind pe valea raului Berkovitsa. Orasul a fost mentionat pentru prima data in izvoarele istorice in anul 1488, de atunci inflorind din ce in ce mai mult.

Se doreste ca Berkovitsa sa atraga din ce in ce mai multi turisti, asa ca s-au inceput planurile de dezvoltare pentru ca orasul sa devina o statiune importanta de iarna pentru Bulgaria. Privelistile pitoresti si confortul de aici sunt doua puncte forte ale asezamantului. Conform spuselor primarului, aici se va construi o ruta care sa duca din Berkovitsa pana pe Kom, la aproximativ saisprezece kilometri in estul orasului.

In prezent, statiunea ofera turistilor o zona foarte buna pentru ski, caci partia este bine ingrijita si pune la dispozitie un centru cu o 100 de paturi pentru cazare. Se doreste ca in viitorul apropiat sa fie construita o partie de doua ori mai mare decat cea existenta. In ceea ce priveste sistemul de transporturi, acesta este foarte bine dezvoltat, datorita liniilor ferate care leaga Berkovitsa de celelalte orase importante tarii. Exista si un orar decent de autobuze catre Sofia (capitala Bulgariei), Montana, Lom, Varshec si celelalte orase mai micute din imprejurimi, in caz ca doriti sa faceti o mica excursie intr-o zi.

Si daca doriti sa va relaxati in mijlocul naturii, trebuie sa stiti ca puteti face acest lucru in parcul natural Kaleto. Acesta este, de fapt, un deal foarte bine impadurit, aflat la o inaltime de 515 metri. Veti putea vedea aici ramasite din perioada romana. Parcul este localizat in partea de nord-vest a orasului, pe cand in partea opusa veti putea gasi situl Ashkilar, poate cel mai romantic loc din Berkovitsa.

Puteti vedea mai multe despre istoria locului doar printr-o vizita a obiectivelor turistice din Berkovitsa. Asadar, pasii sa va poarte catre casa muzeu numita Ivan Vazov, care are atat un interior, cat si un exterior foarte interesant, cu sculpturi din lemn. Tavanele sunt frumos pictate si trebuie sa va indreptati atentia si catre semineele care au fost construite acum ceva timp, dar care rezista foarte bine, dupa cum veti putea vedea. De altfel, in oras exista si o expozitie etnografica permanenta, cu ajutorul careia va veti contura o idee generala despre Berkovitsa. Turnul cu ceas este locul pe care nici un turist nu il rateaza, datorita marimii sale impresionante. Mecanismul ceasului este unul foarte vechi, dar bine pastrat. Turnul a fost construit in anul 1762 si este cel mai vechi edificiu de acest tip din intreaga Bulgarie. Totodata, mai puteti vedea in oras si Casa Sarbinska, Biserica Nasterea Maicii Domnului, Biserica Sfantul Nicolae Chudotvorets, dar si Casa Krasteva.

Frumusete si pitoresc – acestea sunt simbolurile orasului Berkovitsa, un asezamant perfect pentru o vacanta de neuitat. Facilitatile sunt excelente, cazarea in Berkovitsa este decenta, iar peisajele, pe masura acestora, se impletesc foarte bine cu obiectivele turistice. Fie ca veniti cu prietenii, fie ca veniti cu familia, cu siguranta veti avea parte de cateva zile de neuitat, pentru ca locul este unul cu adevarat superb!

Berkovitsa