Ghid turistic Biala

Recomandat pentru: relaxare, plaja, alte atractii

Despre Biala

Byala sau Biala este un mic oras din estul Bulgariei, dar foarte cochet si bine intretinut. El se afla pe ceasta Marii Negre, in provincia Varna si este centrul administrativ al municipalitatii cu acelasi nume. Byala se intinde pe o regiune semi-muntoasa, la est de bratul muntilor Stara Planina, la aproximativ saptezeci de kilometri de orasul Burgas. Conform ultimelor statistici, in Byala locuiau aproximativ doua mii doua sute de oameni. In imprejurimi, veti gasi cateva sate foarte mici, dar frumoase, printre care se numara Popovich, Dyulino, Gospodinovo, Goritza si Samotino, pe care le puteti vedea intr-o excursie de o zi, daca doriti sa aflati mai multe despre traditiile din zona.

Primul asezamant, in zona ce astazi o cunoastem drept Byala, a fost intemeiat acum foarte mult timp, in jurul secolului al saselea, inainte de Hristos. Numele sau grecesc a fost Larissa, mai apoi Aspros. Regiunea a ajuns in mainile imperiului bulgar abia in anul 681, aici fiind contruita o fortareata foarte puternica, Vicha. Intre secolele paisprezece si nouasprezece, locul era parte din terenurile otomanilor, fiind cunoscut sub numele de Akdere, pentru ca, mult mai tarziu, numele sa fie schimbat in Byala. Pana la inceputul anilor 1900, majoritatea celor care locuiau in Byala erau greci, dar, datorita migratiilor care au avut loc in timpul primului razboi mondial, astazi veti intalni in acest oras foarte multi bulgari. Titlul de oras a fost decernat localitatii Byala abia pe 5 septembrie, in anul 1984. De atunci, lucrurile au inceput sa se schimbe, iar turismul a inflorit, iar astazi, vizitatori de peste tot sosesc aici, in mod frecvent.

Cand veniti in Byala, veti dori cu siguranta sa faceti un tur al obiectivelor turistice. De exemplu, ati putea incepe cu locasurile sfinte, pentru cateva momente de liniste si pace. Bisericile Sveta Paraskeva, adica Sfanta Parascheva si Uspenie Bogorodichno isi deschid mereu portile cu mult drag pentru dumneavoastra. Ba chiar puteti participa la slujbe, asa cum fac si localnicii. Puteti vedea, de asemenea si Scoala Elementara Otets Paisii, construita in anul 1894 si una dintre cele mai vechi din Bulgaria. Apoi puteti continua turul cu Liceul Profesional de Agricultura, fondat in anul 1959 si cu Gradinita Parvy Yuni. Localitatea dispune si de cateva conexiuni folositoare, cu alte puncte de interes din salba de statiuni de pe litoralul Bulgaresc, drumul cel mai accesat fiind Biala - Obzor (localitate situata in partea de nord).

Unul dintre locurile pe care microbistii nu le rateaza niciodata este stadionul. Veti gasi unul si in Byala, stadion ce a fost construit in 1986 si care pune la dispozitia amatorilor de sport aproximativ o mie de locuri in tribune. Centrul cultural Chitalishte este indicat de vizitat si el, pentru ca spune povestea locului. A fost fondat pe 1 ianuarie 1928 si este in stransa legatura cu Muzeul de Etnografie, ce si-a deschis portile pentru publicul larg in 1986. Daca doriti sa vedeti un loc dedicat special soldatilor care au murit in cel de-al doilea razboi mondial, nu trebuie sa ratati Monumentele Militare. Aici veti avea parte de un moment cu siguranta induiosator.

Atunci cand veniti in Byala, trebuie sa stiti ca veti gasi cazare la preturi foarte avantajoase. Locul este unul atractiv si din punct de vedere al bugetului, pentru ca nu aveti nevoie de unul foarte mare. Hotelurile va pun la dispozitie toate faciltatile de care aveti nevoie, iar mancarea este una foarte buna. Un foarte bun exemplu este si Byala Beach Resort. Daca doriti, puteti gusta din preparatele de peste proaspat ori puteti opta pentru alte feluri, la fel de delicioase. Asadar, bucurati-va de momentele in Byala!

Biala