Cum se ajunge in Bulgaria

Principalul aeroport pentru zborurile regulate este Aeroportul Sofia, insa exista zboruri internationale si spre Varna si Burgas pe litoral. Toate liniile aeriene mari din Europa au curse regulate spre Sofia de mai multe ori pe saptamana. Compania Aeriana Bulgara Balkan este principala companie din Bulgaria, oferind o retea de servicii spre principalele orase din Europa. Exista si curse directe din Romania spre Bulgaria cu Tarom si Hemus Air din Bucuresti spre Sofia si Varna. Din Iasi, Cluj, Timisoara exista zboruri cu Tarom spre Sofia si Varna. Cel mai bine consultati un agent de turism in legatura cu traseul cel mai ieftin sau convenabil.

In cazul in care calatoriti cu masina spre Bulgaria din Romania este suficient sa traversati Dunarea pe la Giurgiu sau Turnu Magurele. Daca veniti dinspre Europa de Vest, cea mai usoara si rapida cale este prin fosta Iugoslavie. In ceea ce priveste calatoria cu trenul, din Europa de Est exista servicii feroviare zilnice tot anul de la Bucuresti la Sofia prin Ruse. Vara circula trenuri spre Ruse si de la Varna si Burgas pe litoralul Marii Negre, facand legatura cu Bucuresti, Budapeste si Praga.

In Bulgaria exista intrari rutiere prin Romania, Serbia, Grecia si Turcia. Calatoria prin Romania este cea mai usoara si scurta optiune din Republica Moldova, distanta fiind parcursa in maxim 8-9 ore. Verificati daca aveti asigurare pentru vehicul – aceasta ar putea sa implice obtinerea unei Carti Verzi pe langa asigurare.

Calitatea drumurilor variaza mult. Principalele drumuri de legatura sunt acceptabile dar pot avea portiuni unde stratul superficial de asfalt este indepartat. Drumurile secundare sunt in stare proasta si pline de gropi. Traficul este o combinatie de camioane moderne, autovehicule moderne, vehicule agricole lente si carute. Indicatoarele rutiere sunt scrise doar cu caractere chirilice (cu exceptia Sofiei si a litoralului Marii Negre) si unele lipsesc, facand pilotarea o provocare. Limitele de viteza pentru masini sunt 120 km/h pe soselele cu doua benzi pe sens, 90 km/h pe drumurile principale si 50 km/h in localitati. Centura de siguranta este obligatorie pentru sofer si pasagerul din fata, ca si castile pentru motociclisti. Alcoolemia permisa este 0,05 % si se aplica cu restrictie. Daca aveti un accident, este obligatoriu sa asteptati in vehicul pana la sosirea politiei.

Permisul dvs de conducere de acasa este recunoscut in Bulgaria daca stati mai putin de 3 luni. Pentru a inchiria un vehicul trebuie sa aveti permis de conducere de cel putin un an si sa aveti cel putin 21 de ani.

In ceea ce priveste calatoria cu autocarul, Eurolines are mai multe curse pe saptamana din Romania in Bulgaria, ca tranzit spre Grecia. Calatoria dureaza maxim o zi.