Ghid turistic Dobrinishte

Despre Dobrinishte

Dupa ce petreceti cateva zile la mare, intr-una din superbele statiuni de pe litoralul bulgaresc, puteti sa respirati si ceva aer proaspat de munte. Pentru acest lucru, trebuie sa va luati cortul si sa mergeti pana in Dobrinishte. Aceasta superba destinatie este una foarte cautata, deoarece este asociata in special cu izvoarele de apa minerala, dar in acelasi timp ofera si imaginea perfecta pentru satul bulgaresc din punct de vedere al atmosferei, traditiilor si obiceiurilor. De altfel, asezamantul se afla la o suta saizeci si cinci de kilometri distanta de capitala Bulgariei, Sofia si la doar sase kilometri de Bansko, un alt oras foarte frumos.

Numele asezamantului nu este unul intamplator. El inseamna “Lucrurile bune” si face referire la faptul ca Dumnezeu a inzestrat resortul cu bogatii foarte importante: apele minerale, padurile si apele Pirinului. Dobrinishte este foarte cunoscut inca din Epoca de Piatra, pentru ca au fost gasite semne in acest sens.

Dobrinishte se afla chiar la poalele Muntilor Pirin, pe valea Razlog, la o altitudine de opt sute cincizeci de metri sau opt sute zece metri deasupra nivelului marii. Privelistile catre creste sunt impresionante pentru toti turistii care ajung pana aici. Cei mai curajosi dintre vizitatori nu se dau inapoi cand vine vorba de o calatorie prin munti, prin paduri foarte frumoase catre diverse destinatii. Printre acestea se numara cabana Gotce Delchev, care poate fi gasita la 1412 metri, dar si cabana Bezbog, de la 2236 de metri. Daca urcati, trebuie neaparat sa aveti grija sa urmati semnele cu foarte mare grija, pentru a nu va rataci. Chiar si in timpul verii, temperaturile sunt mult mai ridicate aici decat in zonele de litoral, de exemplu, asa ca trebuie sa va luati in bagaj haine ceva mai groase.

Daca decideti sa veniti iarna, nu veti regreta nici o clipa. De ce? Pentru ca intre cele doua cabane exista nu doar o partie foarte frumoasa, ci cea mai mare din intreaga tara. Ea se intinde pe patru kilometri, fiind deservita de un telescaun care ii face cinste, de 3,7 kilometri. Nu trebuie sa va faceti griji pentru echipament si skiuri, pentru ca le puteti inchiria contra cost de la una dintre cabanele din Dobrinishte.

De asemenea, exista piste special amenajate pentru incepator, dar si piste pentru avansati. In total, in aceasta statiune va veti putea bucura de sapte kilometri de partii, toate foarte frumoase si foarte bine amenajate. Dintre cele mai importante mai putem aminti si partia Bezbog – Govedarnika – Goce Delchev, care are o inclinare de douazeci si cinci la suta. Alpinismul este si el foarte practicat aici, daca aveti mai mult curaj, insa. In acelasi timp, statiunea este una foarte indicata pentru cei care vor sa faca balneoterapie.

Numeroase hoteluri va asteapta cu oferte de vacanta in Dobrinishte. Printre cele mai cunoscute pot fi amintite Garbevi, Nikolovi, Valentino, Kalinkovi, iar lista ar putea continua. De altfel, aici puteti gasi toate facilitatile de care aveti nevoie, indiferent ca decideti sa veniti vara sau iarna. Cat despre mancare, aceasta este pe placul tuturor, bucatarii fiind foarte priceputi la ceea ce fac. Puteti veni cu prietenii sau cu familia, in functie de cum doriti. Dobrinishte va asteapta oricand cu bratele deschise, pentru cateva zile cu adevarat de neuitat!

Dobrinishte