Ghid turistic Gabrovo

Recomandat pentru: arhitectura, arta, atractii inedite, cladiri istorice, lacasuri de cult, muzee, situri religioase

Despre Gabrovo

Bulgaria este o tara foarte cautata de catre turisti, atat pentru preturile foarte bune, cat si pentru serviciile impecabile si locurile incredibile. Una dintre cele mai frumoase destinatii din aceasta tara o reprezinta orasul Gabrovo. Acesta este situat in centrul Nordic al Bulgariei, fiind centrul administrativ al provinciei cu acelasi nume. Chiar la poalele muntilor Balcanici, Gabrovo se poate fi gasit de-a lungul vaii raului Yantra, oferind turistilor peisaje absolut superbe.

In primul rand, orasul este cunoscut pentru umorul si satirele sale, ceea ce inseamna ca vacanta va va fi plina de zambete si voie buna. De asemenea, arhitectura cladirilor sare imediat in evidenta, distingandu-se de ceea ce vedeti in multe alte orase. Gabrovo este unul dintre cele mai lungi asezaminte, intinzandu-se pe o arie de douazeci si cinci de kilometri. Conform ultimelor statistici, aici locuiau in anul 2011 aproximativ saizeci de mii de oameni, insa numarul sporeste considerabil atunci cand sosesc turistii. Localnicii sunt primitiori si foarte calzi, primind mereu cu bratele deschise pe toata lumea, de parca ar fi de-ai lor. Zona este populata inca din perioada neoliticului, castigand insa mai multa importanta si faima abia dupa ce Veliko Tarnovo a devenit capitala celui de-al doilea imperiu bulgaresc in secolul al XII-lea. In Evul Mediu, Gabrovo era un mic sat, care gazduia aproape o suta de case. In timp, acest lucru s-a shimbat.

Conform unei legende spuse din generatie in generatie, orasul a fost fondat de catre un fierar tanar, care se numea Racho. Numele lui insemna trandafir, care in bulgareste se traduce Gabrovo. De aici si modul in care este intitulat asezamantul.

Pentru ca spuneam mai devreme ca orasul este cunoscut pentru umorul si satirele sale, ei bine, turistii au la dispozitie doua teatre foarte importante: Teatrul Racho Stoyanov, care se ocupa de drama si un teatru de papusi. De asemenea, aici veti mai gasi si o Casa a umorului si satirei care este utlizata drept centru cultural, dar si muzeu si galerie depotriva. Daca doriti, puteti merge chiar si la cinema Aleko, unde ruleaza foarte multe productii saptamanal.

Un numar impresionant de muzee isi asteapta vizitatorii mereu, indiferent de anotimp. Dintre acestea, probabil cel mai impresionant este Complexul de Arhitectura si Etnografie, impreuna cu Muzeul National al Educatiei de la Liceul Aprilov National. In prezent se lucreaza foarte mult si pentru un planetarium, care va fi deschis curand, el fiind deja foarte asteptat. Si daca simtiti ca aveti nevoie de un moment de liniste, in natura, atunci puteti merge fie in Parcul National Central Balcanic, in care se practica si catarari, pentru cei mai curajosi dintre dumneavoastra, fie in celelalte parcuri mai mici, dar foarte frumoase si ele.

Manastirea Dryanovo, impreuna cu Manastirea Sokolsky sunt doua locuri sfinte in care va veti putea intoarce catre credinta, macar pentru cateva moment. Memorialul Skipka este si el indicat de vazut, pentru ca reprezinta un loc superb.

Situat la trei sute nouazeci de metri deasupra nivelului marii, orasul Gabrovo se infatiseaza ca un destinatie foarte frumoasa. El cuprinde ambrele maluri ale raului Yantra, pe care il puteti admira in special seara, la o plimbare pe faleza. De aici si pana in capitala tarii sunt doua sute douazeci de kilometri, iar pana in Varna doar o suta cincizeci, in caz ca doriti sa faceti o drumetie. In concluzie, vacanta placuta in Gabrovo!

Top obiective turistice Gabrovo

Biserica Sveta Bogoroditsa din Gabrovo
Biserica Sveta Bogoroditsa din Gabrovo

Biserica Sveta Bogoroditsa din Gabrovo este un minunat exemplu de arhitectura renascentista bulgara, un curent unic prin libertatea detaliilor, marturii...

Muzeul de Satira si Umor din Gabrovo
Muzeul de Satira si Umor din Gabrovo

Locuitorii din Gabrovo se pot mandri ca s-au nascut prin aceste locuri, in special pentru ca zona este vestita pentru spiritul glumet si relaxarea de aici....

Gabrovo