Ghid turistic Gela

Despre Gela

Gela este un resort foarte frumos din Bulgaria, pregatit oricand sa isi intampine turistii cu foarte multa caldura. Puteti gasi aceasta statiune la optsprezece kilometri distanta de faimosul resort dedicat ski-ului Pamporovo, care se afla la poalele celui mai inalt varf, Perelik. In Gela locuiesc doar o suta de persoane, suficiente insa pentru a se organiza foarte bine pentru perioadele in care vizitatorii sosesc aici.

De ce sa alegeti Gela ca destinatie turistica pentru vacanta? Ei bine, acest resort va intampina cu multa liniste si peisaje naturale foarte frumoase. Aici puteti petrece cateva zile in care sa nu va deranjeze zgomotul marilor orase. Doar clinchetul clopoteilor de la vaci se aud in indepartare, atat este de liniste. Uneori ati putea spune ca Gela a ramas in urma cu cateva sute de ani, caci nu este un resort modern si nici nu da semne ca ar dori sa se schimbe prea curand. Se poate vizita, insa, si in excursii de o zi plecand din statiunile mai mari din imprejurimi.

Unul dintre cele mai interesante lucruri din regiune este Festivalul Illinden, care se desfasoara in fiecare an, in prima duminica din august. Evenimentul consta intr-o competitie de cimpoi, un instrument foarte des intalnit in Gela. In aceasta zi va puteti bucura de o friptura foarte buna de miel. De asemenea, va puteti intalni chiar si cu cei care fabrica diferite tipuri de instrumente muzicale, in special un soi de cimpoaie, si chiar puteti achizitiona un astfel de instrument.

Majoritatea celor care vin in acest resort s-au obisnuit cu festivalul, asa ca vin in fiecare an special pentru acesta. Satul este situat la o mie cinci sute de metri altitudine, deasupra nivelului marii si ofera privelisti care taie rasuflarea. De aici puteti vedea varful Perelik, inalt de 2191 de metri, dar si varful Orfeu, care atinge 2188 de metri. Majoritatea celor care locuiesc in Gela isi duc traiul din inchierierea de camere pentru turisti. Asadar, veti sta chiar impreuna cu cei din acest resort, deci veti putea gusta foarte bine din atmosfera pitoreasca a unui sat de munte.

In ultimul timp, s-au adus la lumina dovezi care atesta faptul ca zona este locuita inca din paleolitic. Cateva dintre cele mai importante lucruri care au fost gasite includ pietre pictate cu animale care fug, necropole in apropierea saturlui, care au fost folosite timp de mai bine de o mie de ani si apoi parasite in timpurile romane. Se spune ca aici s-ar fi nascut odinioara un cantaret foarte talentat, pe numele sau Orfeu, care a devenit foarte cunoscut datorita operelor sale cu care incanta localnicii.

Atunci cand ajungeti in resortul Gela, exista cateva locuri pe care trebuie neaparat sa le vedeti. Printre acestea se numara biserica Sfanta Treime, care a fost construita pe ramasitele unei vechi manastiri ortodoxe. Excavatii din anul 1905 au dus la descoperirea faptului ca fostul locas sfant ar fi fost pictat in intregime in albastru, fapt despre care se crede ca ar avea influente din cultura tracica pagana. Daca aveti ocazia, ar fi bine sa veniti in prima duminca din august, pentru a participa la festivalul anual, care este foarte bine organizat. Acesta are loc in zona dimprejurul capelei Sfanta Iliya. Daca nu, cautati cazare la ski in Bulgaria si plimbati-va prin toata regiunea din jurul muntelui Perelik. Gela este un resort pe care nu trebuie sa-l ratati, pentru ca imbina frumos peisajele naturale cu istoria si cu o atmosfera rurala asa cum rar veti mai gasi undeva in intreaga Bulgarie si nu numai!

Gela