Ghid turistic Hissarya

Recomandat pentru: arheologie, cultura, istorie, muzee

Despre Hissarya

Orasul Hisarea este cunoscut de asemenea si sub numele de Hissar, in special in randul localnicilor. El este situat de-a lungul unei mici vai din sud-estul Muntilor Sredna Gora. Asezamantul poate fi gasit la o suta saizeci si sapte de kilometri de Sofia, capitala tarii, iar la patruzeci si trei kilometri veti putea vedea un oras foarte frumos, numit Plovdiv. Karvolo si Panagyurishte se afla si ele in preajma. Hisarrya este cunoscut in primul rand datorita remediilor baleneoterapeutice pe care le ofera turistilor, fiind cel mai mare resort de acest tip din Bulgaria.

Modernul resort Hisarea pune la dispozitia celor care vin aici peste douazeci de izvoare de apa minerala, dar si o clima blanda. Trecutul asezamantului este unul care incepe acum mult timp, inca din perioada romana. Pe atunci, orasul se numea Augusta, iar mai apoi Sevastopolis. Odinioara, Hisarea gazduia palate ale imparatilor, strazi de piatra, bai de marmura, dar si numeroase statui ale zeilor. Gotii au ars insa din temelii orasul in secolul al III-lea, urmand ca asezamantul sa fie reconstruit la inceputul secolului urmator.

In secolele V si VI, Hisarea si-a atins apogeul, fiind parte din Imperiul Bizantin. Din pacate, mai apoi a inceput sa decada incet, incet. Intre secolele IX si XVI, resortul era cunoscut sub numele de Toplitsa. Atunci cand turcii au invadat Bulgaria, orasul a opus rezistenta, motiv pentru care a fost distrus, iar populatia masacrata. Abia mai tarziu, in secolul al XVII-lea turcii i-au apreciat valoarea si au repopulat asezamantul, dandu-i numele din prezent, care inseamna Fortareata, datorita numeroaselor ramasite din fortaretele stravechi.

Astazi, orasul Hisarea este unul infloritor si de o importanta nationala. Apele sale minerale au temperaturi cuprinse intre 24 si 29 de grad, tasnind cu patruzeci de litri pe scunda. Ele vindeca boli de rinichi, ficat, gastrita, diabet si multe alte afectiuni. Exista in resort si un tratament pe baza pe noroi, de care va puteti bucura in cartierul Banya. Nu trebuie sa ratati cele cateva fantani cu apa potabila.

Numeroase vile private, facilitati recreative si bai de ape minerale, impreuna cu parcuri si gradini – toate sunt presarate pe intreaga suparafata a localitatii Hisarea. Pasii trebuie sa va poarte si pe la Muzeul de Arheologie, care contine expozitii interesante obiecte vechi, dar si obiecte etnografice. Obiectivul turistic este deschis intre orele 8:00 – 12:00 si intre 13:30 – 17:30. De asemenea, incercati sa ajungeti si la Templul Sfintei Fecioare, in cartierul Momina Banya, dar si la templul Sfantul Dimitrie din cartierul Verigovo.

Printre cele mai bune hoteluri din Hisarea se numara Hotelul Augusta, de trei stele, Hotelul Natalis, Complexul Apriltsi Balneologic, Complexul Hissar, dar si altele. In oras veti gasi si foarte multe restaurante care va incanta cu diferite feluri de mancare, care mai de care mai bune. Aici puteti sa va si distrati, pentru ca exista programe artistice special organizate pentru turisti. Cat despre transport, aveti la dispozitie linii de autobus catre Plovdiv, Karlovo, Panagyurishte, Strelcha, dar si alte destinatii superbe din zona. Vacanta in Hisarea va fi precum o calatorie intr-un mic colt de paradis, in care puteti uita de griji si va puteti rasfata in voie. Cele cateva zile vor fi cu adevarat minunante!

Hissarya