Informatii utile Bulgaria

Date generale


Capitala: Sofia
Moneda: Leva (pl.
Limba oficiala: Bulgara
Fus orar: GMT 02:00
Religie: Crestini (82.1%), Musulmani (13.7%), Alte religii (4.2%)

Bulgaria este recunoscuta pentru


arhitectura
plaja
situri religioase
puncte de interes
cladiri istorice
istorie

Cetatenii din tarile Uniunii Europene pot vizita Bulgaria doar cu cartea de identitate. Cetatenii din tarile din afara Uniunii Europene trebuie sa consulte ambasada Bulgariei din tara respectiva pentru informatii legate de viza. De exemplu, cei din Australia, Canada, SUA pot intra cu o viza turistica gratuita de 30 de zile, obtinuta la sosire in principalele aeroporturi si la toate punctele de intrare in tara.

In ceea ce priveste reglementarile vamale, cetatenii straini cu varsta de peste 16 ani au dreptul sa introduca in tara urmatoarele bunuri fara a plati taxe: 200 de tigari sau 250 g de tutun, 2 l de vin sau 1 l de alcool mai tare, 500 g de cafea, 50 ml de parfum. Se pot introduce sau scoate din tara fara restrictii bani bulgaresti pana la suma de 50.000 leva.

In cazul in care calatoriti cu copii vara, aveti grija sa-i protejati bine impotriva soarelui puternic. Tantarii pot fi o problema, deci luati un spray impotriva tantarilor.

Nu exista vaccinuri obligatorii pentru a putea calatori in Bulgaria. Exista asistenta medicala de baza in majoritatea oraselor mici si spitalelor, orasele mari insa sunt dotate prost dupa standardele occidentale. Sofia are cele mai bune spitale, existand si unele particulare. Doctorii sunt bine pregatiti si majoritatea vorbesc engleza. Cetatenii straini trebuie sa plateasca in momentul tratamentului in moneda locala.

Facilitatile pentru camping sunt slabe fata de cele din tarile occidenatale. In multe nu s-a mai investit din perioada comunista. Cele mai bune locuri sunt pe litoralul Marii Negre, insa acestea sunt aglomerate in iulie si august, cand este mai bine sa faceti rezervare, si sunt inchise iarna (octombrie – mai).

Toate ambasadele si consulatele straine se afla in capitala Sofiei. Numerele de telefon de urgenta sunt: Pompieri 160 / Salvare 150 / Politie 166 / Politia rutiera 165.

Temperaturi medii lunare in Bulgaria