Ghid turistic Kazanlak

Recomandat pentru: muzee, manastire, monumente, biserici, parc acvatic

Despre Kazanlak

In mijlocul campiei Kazanlak se afla orasul cu acelasi nume, localizat in provincia Stara Zagora, la poalele muntilor Balcani si la terminarea Vaii Trandafirirlor. Se poate spune despre acest asezamant ca este centru administrativ al municipalitatii omonime. Kazanlak este unul dintre cele mai mari cincisprezece centre industriale din Bulgaria, iar conform ultimelor statistici, aici locuiesc in jur de cincizeci de mii de oameni. Unul dintre simbolurile asezamantului este dat de extractiile de ulei de trandafir.

Cand vorbim de Kazanlak, istoria ne duce cu mult timp inapoi, poate chiar pana in era neolitica, adica pana in secolele VI-V dinainte de Hristos. In secolele IV-III, asezamantul a fost sub dominatie tracica. Orasul modern insa a inceput sa-si puna bazele abia la inceputul secolului al XV-lea, cand a fost inaugurate o fortareata militara aici, cu scopul de a proteja pasul Shipka. Mai tarziu, asezamantul s-a dezvoltat ca un oras de mestesugari.

Mai mult de cincizeci de mestesuguri s-au dezvoltat aici. Printre acestea se numara prelucrarea bronzului, confectionarea de papuci si bineinteles, cultivarea trandafirilor. Uleiul de trandafiri a castigat foarte multe medalii in importante orase din Europa, precum Londra, Paris, Antwerp, Laet, Milano si altele. Din pacate insa, independenta mestesugarilor s-a sfarsit o data cu pierderea pietelor din cauza Imperiului Otoman. Pe de alta parte, textilele, aeronavele si industria militara au inceput sa fie foarte bine dezvoltate si puse la punct.

Cand vine vorba de cultura, Kazanlak este un oras foarte bogat. El are o lunga traditie in ceea ce priveste viata cultural. Inca de timpuriu aici s-au deschis scoli si centre de citit, printre care si Scoala Pedagogica, care pregatea profesorii pentru intreaga tara. Pentru multi dintre artistii foarte cunoscuti, Kazanlak a reprezentat locul in care vietile lor pline de talent au inflorit sub semnul inspiratiei.

E bine de stiut faptul ca centrul Iskra a fost fondat in anul 1860 si contine o biblioteca ce cuprinde cinci sute de volume, teatru, cinema, dar si muzeu, adica un pachet intreg de cultura sub acelasi acoperis. Aici a fost gazduitat pentru prima data o opera bulgareasca Siromahkinya. Pasii trebuie sa vi se indrepte si catre Parcul Rosarium, care va ofea posibilitatea de-a va recrea in aer liber, in mijlocul naturii. De asemenea, puteti face acest lucru si in Parcul National Buzludzha si in Parcul National Shipka. Mai sunt de vazut si Complexul Etnografic Koulata, dar s Biserica memorial Shipka.

Nici evenimentele nu lipsesc din Kazanlak. Dimpotriva, ele aduc si mai multi turisti aici. De exemplu, Festivalul Trandafirilor este dedicat frumusetii florilor, primaverii, dar si superbelor flori din Kazanlak. Acest eveniment se desfasoara in fiecare an, in primul weekend din iunie. In fiecare dintre zile exista atractii diferite si interesante, menite sa va tina in suspans. Este organizat chiar si un concurs de frumusete, in urma caruia este aleasa cea mai frumoasa fata pe care localnicii o numesc Regina Trandafirilor. Astazi, evenimentul a devenit unul international, numerosi straini participand an de an. Nu mai pierdeti vremea si veniti in orasul Kazanlak! Zilele petrecute aici va vor lasa un parfum de trandafir si dorinta de a reveni curand…

Kazanlak