Ghid turistic Kosharitza

Despre Kosharitza

Kosharitsa este un sat foarte mic din Bulgaria, fiind situat in municipalitatea Nessebar, in regiunea Burgas, mai exact. Locatia este una foarte buna, intrucat se afla foarte aproape de ceea ce se numeste Las Vegas-ul Bulgariei, adica Sunny Beach, o statiune foarte cautata. Satul pitoresc este asezat foarte frumos la poalele muntilor Emine, care sunt o parte din vechii munti balcanici. Privelistile impresionante, imbinate cu imaginea marii reprezinta unul dintre punctele forte ale acestei statiuni, transformand-o intr-o destinatie perfecta pentru o vacanta de vara.

Istoria asezamantului ne arata despre Kosharitsa ca ar fi fost locuita pentru prima data de catre traci. Acestia s-ar fi amestecat mai tarziu cu slavii si proto-bulgarii, iar teritoriul este impanzit de numeroase dovezi in acest sens. La un moment dat, resortul a ajuns in mainile Imperiului Bizantin, insa acest lucru nu a durat foarte mult, el revenind bulgarilor foarte repede. Din pacate, satul a ajuns iar in mainile bizantinilor, pentru ca apoi sa cada prada imperiului otoman.

Zona a ramas sub conducerea turcilor foarte mult timp, desi stilul de viata al bulgarilor nu a fost afectat defel de acest inconvenient. S-au pastrat obiceiurile si traditiile sau altfel spus, s-a pastrat identitatea locului. Satul in sine a fost fondat la inceputul secolului al XIX-lea, asa cum arata izvoarele scrise. Bunicul Ivan este considerat ca parintele fondator al asezamantului, intrucat el s-a stabilit in Kosharitsa in anul 1846. Aici a gasit oameni care erau din Sarakioi sau Karabunar, oameni care l-au ajutat in adevarul sens al cuvantului. Initial, numele resortului era Kashla-dere. Actuala denumire a venit ceva mai tarziu, iar Kosharitsa vine de la cuvantul “koshara”, care inseamna “Bovine si stilou”, adica activitatile principale ale locuitorilor satului.

Astazi, Kosharitsa este o destinatie turistica fermecatoare, care si-a pastrat frumusetea de-a lungul timpului, spre deosebire de alte resorturi. Daca va uitati catre est de aici, veti vedea fostul Nessebar. Catre sud se afla Pomorie, iar cand este lumina afara si nu sunt nori, se pot vedea chiar si dealurile muntelui Strandga.

Daca doriti sa va bucurati de viata de noapte, puteti face intr-o seara o escapada pana in Sunny Beach, care se afla foarte aproape. De altfel, in vecinatatea satului Kosharitsa se gaseste si rezervatie naturala foarte frumoasa care merita sa fie vazuta. Aceasta se numeste Kalinata si este habitatul unor plante unice din padurea cu acelasi nume. Chiar Kosharitsa este un loc trecut pe lista zonelor protejate din Europa, asa ca nu trebuie sa-l ratati sub nici o forma. Veti avea astfel ocazia sa vedeti pasari dintre cele mai diverse si mai frumoase, pasari care zboara pe deasupra asezamantului in general.

Armonie, frumusete si liniste – acestea sunt in principal cele trei mari atuuri ale resortului Kosharitsa. Natura nu este atinsa de mana omului in foarte multe locuri, ceea ce ii confera o frumusete aparte. Oameni de peste tot vin aici pentru o vacanta linistita si frumoasa. Unii dintre ei chiar si-au cumparat vile pentru concediu aici. In ultimii ani, s-a investit destul de mult in acest resort, intrucat potentialul a fost observant de multa lume. Chiar si in prezent exista proiecte in derulare, printre care se numara si constructia unui teren de golf. In Kosharitsa aveti ocazia sa va plimbati cu bicicleta, sa faceti catarari, sa pescuiti sau sa vanati, asa ca nu mai stati pe ganduri! Daca doriti sa experimentati un alt tip de vacanta, acesta este locul perfect!

Kosharitza