Ghid turistic Lom

Lom

Recomandat pentru: arhitectura, cultura, plimbari in aer liber, arheologie, cladiri istorice, galerii de arta, istorie

Despre Lom

Lom este un oras superb din nord-vestul Bulgariei. El este situat in regiunea Montana, fiind al doilea ca marime din zona. Asezamantul se intinde de-a lungul malului Dunarii, in locul in care raul Lom se varsa in Dunare. Intre acest oras si Sofia, capitala Bulgariei sunt o 162 km, iar in sud-est, la 56 km este orasul Vidin. Localitatea este cel mai mare port din nord-vestul Bulgariei, importanta sa fiind data si de fapul ca este aproape de capitala.

Pe timpuri, tracii numeau orasul Lom de astazi Artenes. Mai tarziu insa, in anul 29, romanii au construit aici un castel si o punct strategic pe care le-au numit Almus. Numele pe care astazi il are destinatia turistica se spune ca ar veni chiar de la raul care trece prin apropiere. Almus era situat de-a lungul Dunarii, iar partea sa vestica a fost construita in timpul domniei imparatului Tiberiu. Incepand cu anii 700 - 718, aici s-au stabilit slavii. Ei sunt si cei care au numit teritoriul Lom. Economia orasului a inceput insa sa capete forma si sa infloreasca abia in anii 1830. In anul 1837, nava Arpad este prima care ancoreaza in Lom, iar in urmatorul an se deschide o agentie de nave de catre Societatea Regala de Navigat pe Dunare. Incet, incet, portul devine foarte cunoscut, atragand atat investitii, cat si turisti. In anul 1894, in Lom s-a deschis o fabrica de bere, care astazi este cunoscuta sub numele de Lomsko Pivo.

Economia foarte vie a reusit sa atraga si foarte multe banci, birouri, firme ameriacane, dar si europene. La inceputul secolului al XX-lea, numeroase famii bogate si-au construit case, proiectate in general de arhitecti austrieci, italieni sau germani. Cladirile acelei perioade sunt astazi mandria orasului, de o frumusete autentica.

Daca va intrebari ce ati putea vizita in Lom, atunci e bine sa stiti ca aveti la dispozitie o multitudine de obiective turistice care abia asteapta sa le descoperiti. Ati putea incepe un tur al Lomului cu muzeul de istorie din oras, o structura destul de bine pastrata in timp. Aici veti invata mai multe despre oras, dar si despre imprejurimi, caci exponatele va spun povestea trecutului. Mai apoi, trebuie neaparat sa treceti pe la ramasitele fortaretei Almus, pastrate in mod special pentru turisti. Aici nu veti gasi doar niste ruine, ci veti calca pe istorie de-a dreptul, experienta fiind una placuta.

Biserica Borunska se numara si ea printre principalele atractii din Lom, fiind o constructive interesanta, cu picturi deosebite. O personalitate remarcabila legata de acest locas sfant a fost Tseko Voivoda, participant activ la luptele de eliberare a Serbiei, in memoria caruia s-a construit chiar si un monument. In sudul orasului, la doar 4 km veti putea vedea podul Asparuh, sau mai bine zis doar ramasite din acesta. Locul se numara printre cele mai preferate de turisti, pentru ca raul va ofera ocazia de a pescui, de a practica sporturi nautice, dar si de a inota.

In Lom veti avea ocazia sa admirati o multitudine de case de vacanta, deosebit de frumoase. De asemenea, aici exista si locuri in care va puteti distra, dar si restaurante cu meniur bogate, bucatele fiind preparate de adevarati maestri intr-ale artei culinare. In fiecare an, pe 17 septembrie, in Lom are loc un targ traditional, pe care ar fi bine sa nu-l ratati daca sunteti in regiunea la aceasta data, pentru ca veti putea sa va bucurati de atmosfera orasului in toata splendoarea sa. In ultimul weekend din iunie exista si un targ de motociclete, unde caii putere sunt la mare cautare. Nu ezitati sa veniti in Lom pentru o vacanta de neuitat, in care veti avea parte de tot ce va doriti: distractie, liniste, peisaje frumoase, obiective turistice interesante si nici urma de griji.

Lom