Ghid turistic Malyovitsa

Despre Malyovitsa

In Bulgaria turistii se pot bucura de resorturi pe litoral, dar si la munte, asa ca aveti de unde alege. Malyovitsa este un mic resort situat la 40 kilometri distanta de Borovets. Aici veti gasi un asezamant foarte frumos si pitoresc, in care sa va relaxati, departe de agitatia marilor orase. In imprejurimi mai exista si alte locuri interesante, precum Rila, la 13 kilometri sau Goverdaci, la 27 kilometri. Principalele atractii din Malyovitsa sunt partiile pentru ski, care sunt deschise in sezonul rece, spre bucuria turistilor.

In Malyovitsa veti descoperi o statiune foarte frumoasa, cunoscuta in principal pentru activitatile montane. Resortul se afla la o altitudine de 2.729 metri deasupra nivelului marii. In timpul verii, va puteti bucura de plimbari prin padure sau puteti urca pana la varfurile din apropiere. De asemenea, aici este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Peninsula Balcanica, Strashnoto. Exista cateva trasee turistice, in caz ca doriti sa va aventurati prin natura, trasee care duc pana la Ivan Vazov, lacul Ribni sau manastirea Rila. De asemenea, in Malyovitsa puteti sa incantati privirile cu privelisti deosebite.

In timpul iernii, resortul este cautat de turisti pentru partiile de aici. Acestea se intind pe aproximativ 4 kilometri si sunt bine amenajate si intretinute. Cea mai lunga dintre partii este Uleq, care masoara in total 1.200 de metri. Mai exista si partia Rajdavica, lunga de 900 metri, care face legatura cu zonele dedicate incepatorilor de pe partia Mecha Polqna, o partie destul de scurta. Aici puteti invata miscarile de baza, pentru ca, dupa cateva zile de antrenament, sa va mutati in alta parte. Cat despre partia Goverdaci, aceasta masoara si ea 900 metri, fiind deservita de un ski-lift. Cele patru partii sunt deservite, de asemenea, de cinci telecabine, transportul fiind destul de ieftin.

Primele expeditii realizate in Malyovitsa au fost organizate in anii 1921 si 1922, fiind effectuate de catre turisti din orasul Samokov. Mai tarziu, in 1938, Konstantin Savadzhiev si Georgi Stoimenov s-au incumetat si ei sa vina aici pentru cateva zile. Cele mai dificile trasee din jurul acestui resort au fost stabilite in anii 1970, pentru ca, 15 ani mai tarziu, regiunea sa devina una foarte atractiva pentru cataratori. Sporturile sunt la mare cautare aici, asa ca va trebui sa aveti o conditie fizica excelenta cand veniti in Malyovitsa. Varful cu acelasi nume poate fi atins dupa 2-3 ore de ascensiune. Exista si mijloace de transport catre celelalte orase din imprejurimi, precum Goverdaci sau Samokov, cursele fiind zilnice catre primul si o data pe zi catre a doua localitate.

In Malyovitsa puteti veni in orice perioada a anului. Este bine de stiut ca iarna exista riscul unor avalanse, asa ca trebuie sa va informati la timp si sa dispuneti de un echipament de calitate. Echipamentele montane pot fi inchiriate de la una dintre cabanele special amenajate in acest sens. Datorita altitudinii, zapada rezista chiar pana la sfarsitul primaverii, spre bucuria si incantarea turistilor. Pentru a nu avea griji cand ajungeti aici, este indicat sa faceti rezervari pentru unul din hoteluri cu ceva timp inainte. Toate locurile de cazare includ facilitatile de care aveti nevoie pentru o vacanta de neuitat. Personalul este unul zambitor si foarte saritor, in orice situatie. De altfel, in Malyovitsa veti gasi si numeroase restaurante, menite sa completeze experienta voastra de vacanta cu retetele apetisante si satioase. Incercati din deliciile culinare traditionale, pentru a intra mai bine in atmosfera locului.

In concluzie, pentru o vacanta reusita, Malyovitsa este o destinatie deosebita. In general, cei care vin aici o data, se intorc ulterior, incantati de peisaje, salbaticie si facilitatile de ski. Un mare avantaj este natura in sine, neatinsa de turismul de masa. Asadar, sunteti pe maini bune. Vacanta placuta in Malyovitsa!

Malyovitsa