Ghid turistic Momchilovtsi

Despre Momchilovtsi

Cuibarit in bratele unei paduri de pin din inima Muntilor Rodopi si inconjurat de 24 de capele, pitorescul oras Momchilovtsi este amplasat la 250 km de capitala Bulgariei, Sofia, si la 14 km de cel mai apropiat oras – Smolyan, fiind foarte cunoscut pentru turismul rural oferit. Orasul a inceput sa se dezvolte la inceputul anilor 2000, devenind un adevarat centru turistic, oferind, in principal, activitati de snowboarding, dar si hoteluri, restaurante si magazine deschise tot timpul anului cu articole sportive.

Pentru a ajunge in statiune, se pleaca de la drumul ce leaga orasul Plovdiv de Smolyan, situat la nord de Smolyan si la est de orasul Pamporovo. Situat la iesirea din oraselul Momchilovtsi, Parcul de la Kartola reprezinta locul ideal pentru practicarea unei serii intregi de activitati de iarna, cum ar fi: snwoboarding -ul, schiul, drumetiile prin padure, in timp ce vara, turistii pot opta pentru paint-ball, alpinism, ciclism montan, drumetii si multe altele. Acesta este locul perfect pentru familiile cu copii, ce vor sa se distreze in zapada, parcul dispunand de propria cafenea, unde turistii pot savura atat ceva rece, cat si ceva cald.

Parcul este deschis publicului in fiecare zi de la ora 10:00 pana la 17:00, iar taxa pentru telescaun de persoana este 12 leva pentru toata ziua sau 8 leva pentru jumatate de zi. De asemenea, aici turistii pot inchiria snow-mobiluri, schiuri si placi de snowboard, cu preturi ce variaza intre 10 si 20 de leva, in functie de calitatea acestora. Pentru vizitatorii ce prefera sa se bucure de aerul curat din mijlocul naturii si de frumusetea oferita de oraselul Momchilovtsi, exista tururi insotite de ghizi, ce plimba turistii catre cele 24 de capele care inchid ca intr-un cerc statiunea, formand asa numitul „inel de foc”. Conform legendei, aceste capele aveau rolul de a proteja locuitorii si orasul de boli si de cotropitori. Turul este compus din trei plimbari distincte, de-a lungul granitelor de nord, vest si est ale statiunii.

Deschis publicului in anul 1964 si alcatuit din 5 incaperi, Muzeul Istoric al statiunii este amplasat in centru acesteia, si ofera posibilitatea de a vedea o serie de picturi interesante, tablouri, artefacte din perioada renascentista si obiecte de interes cultural. Muzeul este deschis publicului in fiecare zi, intre orele 09.00 si 17.00, iar taxa de intrare este de 1 leva de persoana.

Cele mai cunoscute untitati de cazare se gasesc in oraselul Momchilovtsi, printre care: casa de oaspeti Four Seasons Retreat B&B, casa de oaspeti Yunak, hotelul de 2 stele Harmony, hotelul Kermedchieva Kashta, casa Pri Ayazmoto. La 12 km de statiune, se gaseste un loc de campare cu boungalow-uri, cunoscut ca si Momchil Yunak, unde turistii au posibilitatea de a face gratare, de a pescui, echiatie, de a culege mure, ierburi, ciuperi, de a face drumetii etc. In general, turistii prefera sa abordeze statiunea in scurte excursii, cu innoptare sau fara, alegand sa se cazeze intr-unul din hotelurile din Pamporovo.

Restaurantele sunt prezente si aici: taverna Momchil Yunak, taverna Mehana si restaurantul Momchilovtsi, acesta fiind destul de renumit in statiune pentru bucataria sa cu bucate specifice locuitorilor din Muntii Rodopi, ce ofera vederi spectaculoase asupra oraselului, dar si asupra intinselor paduri de pin.

Momchilovtsi