Ghid turistic Osogovska Planina

Despre Osogovska Planina

Intinzandu-se pe o lungime de 110 km, statiunea montana Osogovska Planina, este protejata in partea de nord-vest de Bulgaria, iar la nord-est de Republica Macedonia. Altitudinea maxima se inregistreaza la aproximativ 2.251 de metri, in varful Ruen.

Muntele Osogovo sau Osogovska Planina, este destinat in special iubitorilor de munte, a celor care iubesc drumetiile montane, deoarece acesta nu este amenajat si nu dispune de unitati de cazare, cum ar fi cabanele sau hotelurile, cel mai apropiat oras fiind Kyustendil, cunoscut in Bulgaria ca si „paradisul ciresilor”.

Foarte multe legende stau marturie la originea numelui de „Osogovo” , care inseamna „un loc divin”, cea mai cunoscuta fiind aceea conform careia minerii saxoni au denumit-o astfel in timp ce sapau dupa aur si argint. Conditiile climatice favorabile si natura, permit practicarea turismul in statiune tot timpul anului, iar cele mai importante orase de la poalele Muntelui Osogovska sunt Kyustendil, din partea de nord-est ce apartine Bulgariei, si orasele Kocani si Kriva Palanka, din partea de vest si sud-vest, ce apartin Republicii Macedonia.

Aici, turistii pot totusi vizita frumoasa Manastire Osogovo, ridicata initial in secolul al XII-lea, dar reconstruita recent, in acelasi loc unde s-au gasit ruinele edificiului primordial. Este alcatuita din doua biserici, cea mai mare fiind cunoscuta ca si „Sfantul Joachim al Osogovului” ridicata in secolul al XIV-lea, iar cea mai mica, „Sfanta Fecioara Maria”, construita pe ruinele vechii biserici, in secolul al XIX-lea.

Cele mai apropiate structuri de primire cu functiuni de cazare de statiunea Osogovska Planina sunt hotelul Tri Buki la 10 km in partea de nord-vest, Strimon Spa Club in Kyustendil, la 20 de km in partea nordica, si in apropiare de acesta din urma, hotelul Ramira.

Osogovska Planina