Ghid turistic Pamporovo

Recomandat pentru: schi, snowboard, natura

Despre Pamporovo

Una dintre cele mai cunoscute statiuni din sud-estul Europei, destinata in special iubitorilor de schi, amplasata in mijlocul unei paduri de pin, Pamporovo este situata la o altitudine de 1.620 m, la sud de Muntii Rodopi. Renumita pentru numeroasele zile insorite pe timp de iarna, statiunea Pamporovo ofera o temepartura medie anuala de 5.5° C, functionand ca si statiune montana inca din anii 1960.

Partiile de schi incep din varful Snezhanka si se intind pe o lungime de 25 de km, iar 38 de km sunt destinati pistelor de schi, de-a lungul carora sunt amplasate 18 telescaune, acestea transportand aproximativ 8.500 de turisti in fiecare ora. De asemenea, patru utilaje de nivelare a zapezii si sase tunuri de zapada au grija ca partiile sa fie cat mai placute pentru schiori.

Peste 100 de instructori de schi au fost angajati in statiune, pentru a da lectii schiorilor incepatori si de nivel intermediar. In statiune functioneaza cateva scoli de schi pentru copii si adulti, dar si gradinite pentru copiii cu varste intre 4-7 ani, iar acelora care nu dispun de echipament de schi, li se ofera spre inchiriere din magazinele cu articole sportive.

Desi este renumita pentru partiile sale de ski pe timp de iarna, statiunea Pamporovo ofera si vara turistilor posibilitatea realizarii unor trasee in apropiere. Pentru iubitorii de alpinism, locul numit Trigradsko Zhdrelo este cel mai potrivit, in timp ce iubitorii de speoturism pot vizita pesterile Dyavolska si Yagodinska. Pentru biciclisti, cel mai potrivit traseu este cel care duce catre satucul Shiroka Laka, iar activitati ca pescuitul, echitatia si culesul de fructe din padure sunt la mare cautare printre iubitorii genului.

Si statiunea Pamporovo dispune de foarte multe unitati de cazare – hoteluri-apartament, hoteluri all inclusive, destinate familiilor, dar si de restaurante, discoteci, baruri, sali de bowling, centre de infrumusetare etc.

In luna ianuarie a anului 2010, a fost deschis publicului un punct de trecere a frontierei intre Bulgaria si Grecia, situat la doar o jumatatea de ora de mers cu masina, de statiunea Pamporovo. Acest lucru a atras atentia mass-mediei si a turistilor de pretutindeni, aducand faima ca fiind singura statiune din Europa ce face trecerea, intr-un timp atat de scurt, de la schi la inot.

Pamporovo