Ghid turistic Samokov

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, cultura, istorie, muzee

Despre Samokov

Cuibarit intre muntii Rila si Vitosha, orasul Samokov este un minunat oras amplasat in regiunea Sofia, iar impreuna cu statiunea din apropiere, Borovets, formeaza un mare centru turistic datorita conditiilor favorabile practicarii sporturilor de iarna. Situat la o altitudine de 1.029 m, orasul Samokov este cel mai mare producator de cartofi din Bulgaria, beneficiind si de singura trambulina din tara de pe care pot sari saritorii cu schiurile, situata la 45 de metri in aer. De fapt, Samokov este cunoscut a fi orasul cu cele mai vechi traditii in schi, dar si locul de bastina al celebrului schior Petar Popangelov.

Datorita apropierii orasului de capitala Sofia, fiind situat la doar 60 km, din Samokov pleaca la fiecare 30 de minute, intre 07.00 si 19.30, o serie de autobuze si microbuze catre statia de autobuz cunoscuta ca si Yug, din Sofia. Calatoria dureaza doar o ora si costa 4 leva. Exista si mijloace de transport catre Borovets ce dureaza doar 20 de minute si costa 1,20 leva, dar si catre Govedartsi si Maliovitsa. Calatoria spre orasul Dupnitsa dureaza o ora si costa 3,5 leva.

In anul 2008 a fost infiintata o mare arena sportiva, unde turistii pot viziona competitii de volei, basketball, wresling, judo si box. Pe langa fantana imensa amplasata in centru inca din anul 1660, acest oras minunat de munte impresioneaza si prin casele sale de dimensiuni la fel de mari, construite din pietre si lemn.

Patrimoniul istoric si cultural al orasului ce poate fi vazut de turistii ajunsi aici, se remarca prin: Muzeul Istoric infiintat in anul 1930; Casa Sarafska, un monument construit in perioada renascentista; ruinele cetatii Alinsko Kale; Biserica Sf. Nicolae; Moscheea Veche Bayrakli; Sinagoga, a carei constructie a durat 3 ani si a fost terminata in anul 1860; Manastirile Alinski si Kovatchevski; biserica Belyova etc. Turistii mai pot vizita si Parcul National Rila din apropiera orasului, zona protejata Bukova Usoika, Rezervatia Naturala din centrul Muntilor Rila etc.

Structurile de primire cu functiuni de cazare ale orasului Samokov sunt reprezentate de vile, hoteluri, pensiuni etc., printre care: Hotelul Bistrica***, cu o capacitate de 25 de camere, pretul acestora placand de la 20 € / noapte, si beneficiaza de o sala de conferinte de 50 de locuri, un restaurant cu 70 de locuri, o sala de fitness si o sauna; Hotelul Kestenite Family***, cu 21 de camere, situat in apropiere de Biserica Sf. Nicolae si Moscheea Bayrakli; Hotel Elena, cu 16 camere a caror pret porneste de la 47 € / noapte, situat lao distanta de 4 minute de Muzeul Istoric al orasului etc.

Top obiective turistice Samokov

Moscheea Bajrakli din Samokov
Moscheea Bajrakli din Samokov

Un moment de liniste si respiro, de intoarcere catre spiritualitate, dar si catre o alta cultura – asa se poate caracteriza o vizita la Moscheea...

Muzeul de Istorie din Samokov
Muzeul de Istorie din Samokov

Istoria este foarte importanta pentru fiecare dintre asezamintele din intreaga lume. De aceea, atunci cand ajungeti in Samokov, trebuie, cu siguranta sa...

Samokov