Ghid turistic Sozopol

Recomandat pentru: cultura, muzee, arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, situri religioase, istorie

Despre Sozopol

Rivalizand cu Nessebar in privinta farmecului, vechiul Sozopol este o aglomerare plina de constructii din perioada Renasterii Nationale, asezate pe stradute pietruite si inguste. Sozopol este gazda unei comunitati artistice infloritoare, iar plajele sale de calitate si viata de noapte animata il recomanda drept cea mai buna statiune de la Marea Neagra.

Orasul Sozopol a fost locuit prima data de traci, incepand din 4000 i. Hr., iar acestora li s-au alaturat grecii in jurul anului 600 i. Hr.; cele doua populatii combinate au inflorit prin comert pana cand, orasul, numit pe atunci Apollonia, a fost devastat de trupele romane in anul 72 i. Hr. Desi a renascut mai tarziu sub ocupatie romana, a intrat in declin ca urmare a caderii imperiului si a ramas mare parte a mileniului trecut un simplu sat de pescari. Sozopol a fost abandonat ca urmare a Razboiului ruso – turc (1878), cand populatia s-a temut de represalii din partea turcilor. Au trecut multe decenii pana cand a fost repopulat.

Probabil, una dintre cele mai complete statiuni de la Marea Neagra, Sozopol are cate putin din toate. Acesta este locul perfect pentru un pranz sau o bautura racoritoare, inconjurati de arhitectura specifica Renasterii Nationale din orasul vechi sau pe frumoasele plaje ale orasului.

Sozopol are o plaja buna de nisip, dar este relativ mica si va trebui sa veniti devreme pentru a gasi un loc bun la soare.

In Sozopol exista foarte multe obiective turistice, majoritatea acestora fiind amplasate in centrul istoric al orasului. In aceasta zona se gasesc peste 45 de monumente istorice si doua biserici din epoca Renasterii bulgare. Situate chiar in zona veche a orasului, Zidul sudic, Turnul Cetatii si Muzeul Arheologic se reabiliteaza, iar langa plaja Harmani gasiti sapaturi arheologice ale unei necropole antice.

Muzeul de Arheologie (strada Han Krum nr 2, program vara zilnic 8:00 – 17:00, iarna luni – vineri 8:00 – 12:00 si 13:00 – 17:00) prezinta cateva descoperiri ale biologilor marini in apropiere de tarm, iar Galeria de Arta (strada Chiril si Metodii nr 70, program marti – sambata 8:00 – 12:00 si 14:00 – 20:00) are o colectie de peisaje marine. Multe dintre cladirile din Sozopol adapostesc astazi cafenele, baruri si magazine si reprezinta locul perfect pentru o plimbare intr-o seara calduroasa de vara. Se pare ca turismul a inlocuit pescuitul ca sursa principala de venit a Sozopolului.

In larg, in apropiere de Sozopol, se gaseste Insula Sf. Ioan, astazi o rezervatie naturala nelocuita ce acopera 650 hectare. O puteti vizita cu barca pe cheiul Kraibrejna (intrarea este cu plata) si puteti privi pasarile sau puteti explora ruinele unei manastiri bizantine. Aceasta este cea mai mare insula in apele teritoriale bulgaresti ale Marii Negre. In trecut, insula a fost un adapost al piratilor ce atacau corabiile negustorilor, iar in apele de langa insula se gaseste Padurea de piatra.

Rezervatia naturala Ropotamo este un alt obiectiv turistic important care se gaseste la doar cativa km distanta de statiunea Sozopol. Odata ajunsi aici, va puteti plimba cu vaporasul pana la varsarea in mare a raului Ropotamo, avand in acelasi timp sansa de a admira diversitati impresionante de specii de pasari. O asemenea plimbare cu vaporasul costa 8 Leva de persoana si dureaza 1h si 30min.

Statiunea Sozopol ofera turistilor posibilitatea de a alege intre patru plaje, fiecare avand particularitatile sale. In partea de nord se gaseste plaja Zlatna Ribka cu o lungime de 1000 m. Aici se desfasoara si foarte multe activitati sportive cum ar fi windsurfing, kitesurfing. Tot in aceasta zona veti gasi si Scoala de Scufundari, unde exista instructori specializati ce va pot oferi cursuri si va pot elibera intr-un final brevet de scufundator. Cat despre echipamentele necesare acestor activitati, acestea se pot inchiria direct de la centrele aferente.

Plaja Central este o alta plaja destul de importanta in Sozopol. Este o plaja mica, lunga de aproximativ 500 m, si are avantajul de a fi in centrul statiunii. Aceasta plaja este recomandata adultilor si mai putin copiilor deoarece, cand marea este agitata si valurile sunt mari, curentii marini sunt foarte puternici si adesea formeaza adancimi de peste 1 m la numai 3 - 4 m de mal.

Plaja Harmani este o alta plaja din statiunea Sozopol, cu o lungime de 800 m, considerata ca fiind una dintre cele mai moderne plaje de pe litoralul bulgaresc. Preturile sunt la fel ca pe celelalte plaje, doar ca aici exista si o zona VIP.

Orasul ofera o atmosfera pitoreasca. Anual, la inceputul lunii septembrie, Sozopol gazduieste marele Festival International de Arta Apollonia, care resuseste sa atraga artisti si iubitori de arta atat din Bulgaria, cat si din alte tari. Plaja Kavatsi organizeaza seri bulgaresti cu spectacole din cele mai variate, printre care va putem aminti dansul pe carbuni incinsi sau programe folclorice cu instrumente traditionale. Astfel de programe artistice sunt realizate si de hoteluri, o caracteristica a litoralului bulgaresc. Cateva detalii despre preturile acestora puteti vedea pe pagina de cazare Sozopol.

In ceea ce priveste restaurantele din statiunea Sozopol, acestea va ofera o gama destul de larga de preparate din bucataria internationala, dar mai ales un amestec interesant din bucataria turceasca, greceasca si bulgareasca. In functie de restaurant, preturile practicate sunt in general cu 20 – 40 % mai mici decat in restaurantele de aceeasi categorie din Romania. Restaurantul Vyaturnata Melnitsa este cel mai cunoscut restaurant din statiune din punct de vedere al bucatariei nationale bulgaresti. In fiecare seara, la orele 20:00, acest restaurant ofera clientilor un program artistic care cuprinde dansuri, muzica interpretata la cimpoi si alte numere. Restaurantul Orion are o terasa cu o panorama superba, cu vedere spre Golful Burgas. Acest restaurant din partea noua a orasului ofera o varietate de meniuri internationale si autohtone. Restaurantul Chuchura va ofera specialitati culinare iar seara ofera turistilor un program artistic cu muzica populara bulgareasca interpretata de artisti cunoscuti din Bulgaria.

Top obiective turistice Sozopol

Biserica Sfantul Gheorghe din Sozopol
Biserica Sfantul Gheorghe din Sozopol

Dintre cele peste 20 de biserici ale orasului Sozopol, biserica Sf. Gheorghe este cea mai mare si mai veche biserica a orasului, fiind ridicata peste ruinele...

Casa Memoriala Una Psarianova din Sozopol
Casa Memoriala Una Psarianova din Sozopol

Casa Memoriala Una Psarianova gazduieste restaurantul Stenata (Peretele), in trecut, in subsolul acestei case depozitandu-se grane.

Casa Memoriala Dimitur Laskaridis din Sozopol
Casa Memoriala Dimitur Laskaridis din Sozopol

Casa Memoriala Dimitar Laskaridis a fost ridicata in anul 1502, fiind casa unui negustor de peste, cunoscut ca si Dimitar Laskaridis, in prezent gazduind...

Biserica Renascentista Sfantul Zosim din Sozopol
Biserica Renascentista Sfantul Zosim din Sozopol

Ridicata in anul 1857 pe ruinele unei biserici medievale, Capela Sf Zosim este constituita dintr-o singura nava cu o absida. A fost ridicata in onoarea...

Biserica Renascentista Sfanta Fecioara din Sozopol
Biserica Renascentista Sfanta Fecioara din Sozopol

Una dintre cele mai importante monumente culturale ale orasului Sozopol o reprezinta biserica Sfanta Fecioara sau biserica Maicii Domnului (Sveta Bogoroditsa)....

Casa Memoriala Ana Trendafilova din Sozopol
Casa Memoriala Ana Trendafilova din Sozopol

Casa Memoriala Ana Trendafilova cunoscuta ca si „Casa cu soare” , se remarca prin pilastrii realizati in stilul clasic al dorienilor, prin...

Muzeul Arheologic din Sozopol
Muzeul Arheologic din Sozopol

Amplasat in partea veche a orasului, Muzeul Arheologic este gazduit in cladirea templului Sf. Cyril si Sf. Methodius, pus la dispozitia municipiului de...

Muzeul Etnografic din Sozopol
Muzeul Etnografic din Sozopol

Una dintre atractiile orasului Sozopol ce nu trebuie ocolita de vizitatori, o reprezinta Muzeul Etnografic, gazduit de fosta cladire a primariei, o casa...

Galeria de Arta din Sozopol
Galeria de Arta din Sozopol

Amplasata la periferia din partea veche a orasului Sozopol, pe o stanca din partea sudica a coastei Marii Negre, Galeria de Arta a avut prima sa expozitie...