Ghid turistic Tryavna

Recomandat pentru: muzee, cultura, situri religioase, arhitectura, cladiri istorice, lacasuri de cult, arta

Despre Tryavna

Intinzandu-se de-a lungul pantelor nordice ale Muntilor Balcanici, Tryavna, in frumoasa vale creata de raul omonim, din apropierea orasului Gabrovo, orasul Tryavna este unic prin cele 140 de monumente culturale, muzee si expozitii, dar si prin industria textila pe care o gazduieste si prin prezenta arhitecturii din perioada renascentista.

Tryavna este conectat cu restul tarii printr-o retea destul de dezvoltata de drumuri si cai ferate. Orasul este traversat de Ruta 609 si 552, iar la vest si est de acesta se gasesc autostrada 5, respectiv autostrada 55. Un autobuz este pus zilnic la dispozitia localnicilor, dar si a turistilor, care vor sa ajunga in Sofia (250 km), ce efectueaza curse doar o singura data pe zi, in timp ce pentru a ajunge in orasul Gabrovo (19 km) localnicii beneficiaza de un autobuz cu maxim 10 calatorii dus-intors. In ceea ce priveste transportul pe calea ferata, Tryavna este traversata de linia ferata europeana C-E95.

Pentru a atrage cat mai multi turisti, orasul Tryavna a trecut printr-o serie de schimbari in ultimii ani: problema apei orasului a fost rezolvata, a fost imbunatatita si dezvoltata infrastructura prin asfaltarea drumurilor, in special reconstruirea celui ce trece prin satul Skorcite, oferind astfel posibilitatea turistilor de a se plimba prin aceasta asezare balcanica autentica ce impresioneaza prin arhitectura sa unica. De asemena, acoperirea retelelor de telefonie mobila a fost rezolvata, au fost construite mai multe hoteluri cu capacitati intre 20 – 120 de locuri, iar cateva muzee si cladiri publice au fost renovate, datorita proiectului „O Bulgarie mai Frumoasa”.

Printre cele mai importante puncte de atractie turistica ale orasului, se remarca: piata „Diado Nikola” ce abunda in arhitectura renascentista, aici gasindu-se si Turnul Cu Ceas ridicat in anul 1814, inca functional, si podul, construit peste raul din spatele turnului, un an mai tarziu; casa muzeala „Petko si Pencho Slaveykov”, amplasata in partea veche a orasului, ce adaposteste expozitia lucrarilor celor 2 poeti; Casa Popangelov, cel mai vechi monument arhitectural, conservat inca de la inceputul secolului al XVIII-lea; casa muzeala Angel Kanchev, ce contine viata si munca revolutionarului Angel Kanchev, dar si expozitii cu lupta locuitorilor in incercarea de a rupe lanturile jugului turcesc, precum si participarea orasului in razboiul de eliberare ruso-turc din perioada 1877-1878.

Peste 160 de icoane originale din perioada secolelor XVII-XIX, ce reprezinta munca a sase pictori de renume sunt expuse in Muzeul Icoanelor Pictate si a Sculpturii in Lemn. Este deschis publicului vara intre orele 10.00 – 18.00, iarna avand un program de vizite in intervalul 08.30 – 16.30.

Un monument cultural de o valoare exceptionala ce dateaza inca din Evul Mediu este infatisat prin Biserica Sf. Arhaghel Mihail. Aceasta detine o cruce veche de lemn, pe care sunt sculptate 12 scene luate din Biblie, iar iconostasul bisercii si tronul episcopului sunt cunoscute ca si capodopere ale scolii de sculptura in lemn din Tryavna.

Pe langa bogatia patrimoniul cultural, turistii se mai pot bucura si de excursiile oferite catre satul Voneshta, celebru pentru izvoarele sale curative de apa minerala, situat la doar 20 km de oras. Pentru iubitorii de drumetii, Parcul Natural Bulgarka reprezinta locul perfect, fiind amplasat la sud de oras, la poalele Muntilor Stara Planina, si oferind adevarate calatorii de-a lungul traseului Uzana, Shipka sau catre Manastirea Sokolski. Plimbarile pe poteca cunoscuta ca si Bozhentsi, duc catre Manastirea Dryanovo.

Structurile de primire ale turistilor variaza de la hoteluri, vile, case private la restaurante, cafele si taverne.

Cele mai cunoscute unitati de cazare din Tryavna sunt: Art-M Hotel Gallery din centrul vechi al orasului, ce detine o galerie de arta, foarte multe camere pentru innoptare si o cofetarie; Complexul Hotelier Brashlyan, ofera 2 camere tip-apartament, un apartament cu 3 camere, 2 apartamente de lux si 12 case destinate familiilor, situate aproape de complex, printre padurile de pin; Complexul Hotelier de Lux Briasta , alcatuit din 4 apartamente de lux, 4 studiouri, 11 camere duble, 4 camere a trei dormitoare si 4 camere triple, etc.

Printre cele mai bune unitati de alimentatie ce imbie turistii catre degustarea si savurarea mancarii specifice bulgaresti, se numara: Beraria Tryavna; Restaurant Tryavna cu o capacitatea de 100 de locuri; Restaurantul Vinurilor Vechi ce ofera o atmosfera specifica vietii la tara; Restaurant Casa Kalincheva, gazduit intr-o cladire ce dateaza din perioada renascentista, mai exact din anul 1830, etc.

Top obiective turistice Tryavna

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Tryavna
Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Tryavna

Unul dintre simbolurile orasului Tryavna il constituie Biserica Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata in anul 1192, pentru a sarbatori victoria Tarului...

Scoala de Pictura din Tryavna
Scoala de Pictura din Tryavna

Cea mai veche scoala renascentista a Bulgariei, aparuta cu circa 100 de ani inaintea celorlalte – la sfarsitul secolului al XVII-lea, este cunoscuta...

Biserica Sfantul Gheorghe din Tryavna
Biserica Sfantul Gheorghe din Tryavna

Amplasata pe strada Angel Kanchev Nr. 128, Biserica Sf Gheorghe este una dintre cele mai frumoase si mai reprezentative biserici ale stilului renascentist....

Casa Memoriala Daskalov din Tryavna
Casa Memoriala Daskalov din Tryavna

Casa Memoriala Daskalov reprezinta unul dintre cele mai populare muzee, dar si una dintre cele mai frumoase case ale perioadei renascentiste timpurii....

Casa Memoriala Ivan Kolev din Tryavna
Casa Memoriala Ivan Kolev din Tryavna

Apartinand stilului arhitectural renascentist, Casa Memoriala Ivan Kolev este situata in centrul orasului Tryavna si prezinta sculpturile si picturile...

Tryavna