Ghid turistic Tsarevo

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, arhitectura, cladiri istorice, gradini, lacasuri de cult, puncte de interes, relaxare

Despre Tsarevo

La 70 de km in partea de sud-est a orasului Burgas, mai exact intre poalele Muntilor Strandzha si coasta sudica bulgara, se intinde, de-a lungul unui golf, micul oras Tsarevo.

Orasul vechi din zona Tsarevo, cunoscut atunci sub numele de Vasiliko, situat in partea sudica a golfului, a fost distrus in totalitate de un foc nimicitor din anul 1882, cand se afla sub ocupatie otomana. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, orasul avea un port ce adapostea aproximativ 42 de ambarcatiuni, 10 mori de vant, dar si o moara de apa. Dupa incendiu, orasul a fost resconstruit in totalitate in partea nordica a golfului, unde se afla peninsula Limnos.

A revenit Bulgariei in anul 1912, iar dupa construirea unui nou debarcader in perioada 1927-1937, cu sprijin financiar din partea tarului Boris III al Bulgariei, numele orasului s-a schimbat in Tsarevo („Loc Regal”) in onoara sa.

Intinzandu-se pe cele doua peninsule, orasul se bucura de 3 plaje cu nisip fin si ape limpezi, strajuite de pietre si de faleza abrupta, formata acolo unde marea se intalneste cu padurea de la poalele muntilor. Astfel, a fost declarata statiune balneara in anul 1967, turistii veniti aici beneficiind de tratamente specializate in afectiuni pulmonare. Va recomandam sa urmariti indeaproape pagina noastra de oferte Tsarevo, pentru a beneficia de cele mai bune preturi de cazare.

Accesul in statiune se face de pe drumul european E87, situat in vecinatatea orasului. De asemena, drumul international ce face legatura dintre orasele Burgas si Istanbul traverseaza Tsarevo.

Statiunea dispune de o serie oportunitati de dezvoltare a turismului prin ecoturism, excursii cu iahtul, pescuit, etc., toate acestea datorita prezentei in oras a numeroaselor locuri de inters cultural, istoric, arhitectural, a combinatiei mare-munte, a florei si faunei exotice din apropiere, a traditiilor si a culturii specifice locuitorilor din muntii Strandzha (un bun exemplu este pastrarea traditiilor pagana si crestina din satul Bulgari, unde localnicii danseaza pe carbuni incinsi in numele Sfintilor Constantin si Elena).

Tsarevo este cunoscut si pentru monumentele sale istorice, de mare importanta fiind ruinele cetatii Ahtopol si scoala greceasca din orasul Ahtopol, situate in districtul Tsarevo; Biserica Adomirea Maicii Domnului amplasata chiar in oras; biserica Sf. Chiril si Metodiu, din satul Kosti; ruinele tracice; biserica Sf. Panteleimon din satul Brodilovo, si altele.

Din oras, pentru turistii dornici de aventura se pot organiza excursii pe muntele Strandzha, munte ce adaposteste cea mai veche rezervatie naturala din tara, rezervatia de la Silkosiya. A fost declarata arie protejata la data de 23 iulie 1931, datorita arbustilor vesnic verzi, unici in Europa. Tot aici se gaseste si una dintre cele sapte zone mlastinoase ale tarii – complexul Ropotamo-Veleka.

Ofertele de cazare ale orasului sunt date de vile, pensiuni, dar si de hoteluri clasificate de la 2 la 4 stele, ce dispun de piscina, centre spa, sala de fitness, terase cu vedere spre mare, dar si spre munte: Hotel South Beach****, un complex de apartamente cu 150 de locuri, pretul unei camere de 2 locuri fiind de 73 € / noapte; Hotel Bay View***, ce dispune de 72 de locuri de cazare, pretul unei camere incepand de la 36€/noapte; Hotel Arapia Koraba**, deschis publicului in anul 2007 si cu o capacitate de 25 locuri, etc.

In statiune turistii vor gasi si foarte multe restaurante si terase, unde isi vor incanta papilele gustative cu preparate din peste, sau cu traditionalele bulgaresti si turrcesti, dar si cateva cafenele, cluburi si discoteci. Pentru orientare, folositi harta Tsarevo din sectiunea special creata.

Iernile blande si temperaturile medii ale aerului si apei, destul de ridicate, din timpul verii (peste 250C), transforma statiunea Tsarevo in destinatia preferata a iubitorilor de plimbari cu iahtul, in portul acesteia acostand sute de astfel de ambarcatiuni tot timpul anului!

Top obiective turistice Tsarevo

Biserica Sfantului Tar Boris Mihail din Tsarevo
Biserica Sfantului Tar Boris Mihail din Tsarevo

Biserica Sf Tar Boris Mihail a fost ridicata in onoarea primul print al Imperiului Bulgar, cunoscut ca si Boris I sau Boris-Mihail, ce a domnit intre anii...

Tsarevo