Ghid turistic Vidin

Recomandat pentru: biserici, istorie, monumente, cultura, muzee

Despre Vidin

Oras de frontiera, situat la granita cu Romania si Serbia, Vidin este cel mai important port al Dunarii din partea vestica a Bulgariei, fiind totodata si o intersectie de cale ferata si drumuri (este traversat de cel mai scurt drum ce face legatura dintre Bulgaria si Europa de Vest). Astfel, in Vidin se poate ajunge cu trenul, cu automobilul sau pe apa, cu ajutorul feribotului, ce traverseaza Dunarea de la Calafat la fiecare jumatate de ora, avand o capacitate de doar 5 camioane. Pretul unui bilet pentru un camion este de circa 50 €, iar pentru o masina de aproximativ 12 €.

Inca din anul 2007 a fost demarat un proiect de construire peste Dunare a unui pod Vidin Calafat care sa faca legatura dintre Romania si Bulgaria, ducand astfel la crestrea numarului de vizitatori in oras. Lucrarile de constructie a podului Vidin Calafat, preconizate in prima instanta a fi incheiate la sfarsitul anului 2012, s-au amanat pentru 2013. Facand parte din Coridorul Pan-European IV, pana in anul 2017, podul Vidin - Calafat va permite accesul pe ruta Bucuresti-Craiova-Timisoara-Budapesta, stabilind astfel legatura intre NV Bulgariei, SV Romaniei si estul Ungariei. Ulterior sosirii in Vidin traversand fluviul pe pod, veti putea sa ajungeti cu usurinta spre alta destinatie turistica mai cunoscuta a Bulgariei, localitatea Lom, situata de-a lungul Dunarii, spre sud.

Punctul de reper al orasului il constituie o veche cetate medievala, construita in Evul Mediu, fosta resedinta a fondatorului ultimei dinastii de regi bulgari, dar si a fiilor acestuia, cunoscuta si castelul Baba Vida. Ridicarea fortaretei este strans legata de o legenda conform careia regele ce domnea peste regiunea Vidinului, avea trei fiice: Vida, Kula si Gamza. Inainte de moartea sa, el si-a impartit regatul in trei, daruind fiicei cele mari, Vida - Vidinul si terenurile de la nord de Carpati, fiicei mijlocii – valea Timocului, fiica cea mica, fiind stapana peste tinuturile de vest, pana la Morava. Desi Kula si Gamza s-au casatorit, fiica cea mare, Vida, a preferat sa ramana singura si sa construiasca o fortareata in jurului orasului Vidin. De aici, si denumirea de “Baba Vida”, care inseamna “Bunicuta Vida”.

Cetatea se intinde pe o suprafata de 2,5 ha si este strajuita de 2 ziduri, cu o curte interioara si doua exterioare. Este inconjurata de un sant de apa si prezinta pe zidurile sale 11 turnuri. Fiind singurul castel medieval din tara conservat in intregime, cu statutul de monument cultural de mare valoare nationala, acesta atrage, in fiecare an, mii de turisti insetati de cunoastere. Adaposteste in interior un mic muzeu de colectie, iar uneori este folosit ca si decor de filme, scene de teatru, spectacole, etc.

Alte puncte de atractie turistica sunt reprezentate de bisericile ortodoxe conservate inca din secolul al XVII-lea – Biserica Sf. Pantelimon, un monumet de arta nationala si Biserica Sf. Petka, un monumet cultural de importanta locala; biserica Sf. Martir Dimitrius, ridicata in secolul al XIX-lea; sinagoga Vidinului, ridicata dupa eliberarea din robia Imperiului Otoman (1894); cladirea Teatrului Municipal, ca prim edificiu ridicat dupa eliberare – 1891; Galeria de Arta „Nikola Petrov”, monument de importanta locala; moscheea si biblioteca Osman Pazvantoglu, ambele fiind ridicate de guvernatorul districtului Vidin, un rebel al regimului Imperiului Otoman; cladirea pentru cazarme in forma de cruce, cunoscuta ca si „Krastata Kazarma”, ce adaposteste astazi o expozitie etnografica regionala; Muzeul de Istorie din cadrul cladirii administrative „Konak”; o serie de cladiri din perioada renascentista, etc. Si imprejurimile Vidinului ofera o serie de atractii turistice, cel mai interesat astfel de punct turistic fiind orasul Belogradchik („Micutul oras alb”), situat la 52 de km in partea de sud-vest, faimos pentru formatiunile de roci ce-l inconjoara - Stancile Belogradchik. Aceste formatiuni sunt considerate a fi cele mai faimoase obiective turistice naturale din Bulgaria si se intind de-a lungul a 30 de km, avand cele mai ciudate forme: ciuperci, oameni, animale, obeliscuri, barci, castele, etc.

La sud de „Orasul alb” se afla fortareata medievala Belogradchik sau „Kaleto”, un monumet cultural de importanta nationala si acopera o suprafata de 10.210 mp. A fost ridicata in perioada anilor 1805-1837, zidurile cetatii ajungand pana la 12 m inaltime si 2 m grosime. In prezent, adaposteste un mic muzeu de istorie.

Tot aici, in apropiere de Belogradchik, se gasesc aproximativ 30 de pesteri. Dintre acestea, se remarca pestera Magura, situata la 18 km distanta de oras, una dintre cele mai mari si mai cunoscute pesteri din Bulgaria. Galeriile pesterii se intind pe o lungime de 2,5 km, impanzite de o serie de stalagmite si stalactite, in unele portiuni acestea avand dimensiuni impresionante. Are iesire catre lacul Rabisha, iar intr-una din galeriile sale se produce un vin special, ce seamana foarte mult cu cel din regiuniea Champagne, Franta, datorita micro-climatului asemanator. In interior, au fost descoperite ramasite de oase ale unor specii preistorice – ursi si hiene, iar de-a lungul peretilor pesterii pot fi observate o serie de picturi din perioada neolitica si Epoca Bronzului, picturi ce redau ceremonii religioase, zeitati si scene de vanatoare, unice in Peninsula Balcanica.

Si orasul Vidin ofera turistilor posibilitatea de a incerca mancarurile traditionale bulgaresti pregatite in bucatariile restaurantelor, punand la dispozitia acestora si o serie de cafenele, tarverne, baruri, discoteci. Ofertele de cazare sunt, de asemenea, numeroase, printre care: Hotel Dunav***, cu 8 apartamente, 4 camere destinate familiilor, 4 camere single si 24 camere duble, pretul unui loc de cazare plecand de la 13,5 €/noapte; Hotel Anna-Kristina***, cu o capacitate de 21 de camere, dintre care 3 apartamente de lux, pretul unei camere duble plecand de la 37 € / noapte, etc.

Ca un semn de recunoastere adus acestui impresionant oras, in insulele South Shetland din Antartica, se afla Varful Vidin.

Puteti sa legati calatoria voastra prin Bulgaria de un mic stop in Vidin, pentru a vizita principalele obiective turistice din jurul acestuia. Pentru aceasta, va recomandam sa vizitati in mod frecvent sectiunea noastra de oferte turistice Bulgaria, sectiune ce incearca sa va aduca cele mai bune tarife hoteliere, indiferent de tinta vacantei pe care v-ati propus-o.

Vidin