Ghid turistic Burkina Faso

Recomandat pentru: arhitectura, arta, atractii turistice, cladiri istorice, cultura, mister, muzee

Despre Burkina Faso

Republica Burkina - Faso se gaseste in Africa de Vest si ocupa o suprafata teritoriala de 274.000 km² si numara o populatie de aproape 16 milioane de oameni, cu o densitate de 57.4 locuitori/ km². Speranta de viata a locuitorilor de aici este de doar 52,09 ani pentru barbati si 51, 01 ani pentru femei. Sub aspect administrativ, tara se imparte in 30 de colectivitati teritoriale, divizate, la randul lor, in 45 de provincii si 300 de comune.

Locuitorii de azi ai Burkinei Faso sunt descendenti ai triburilor mossi, stabilite aici in secolul XI, care au pus bazele regatelor Mossi – Ouagadougou, Yatenga si Dagomba. De-a lungul timpului, acestia s-au confruntat cu triburile Imperiului Mali si Songhai. La sfarsitul secolului XIX, teritoriul de azi al tarii este transformat in colonie franceza sub denumirea de Volta Superioara, fata de care isi declara independenta sase decenii mai tarziu, in 1960. Tara devine pentru urmatoarele decenii scena unor confruntari politice care au dus la preluarea functiilor statului de catre reprezentanti ai armatei. In anul 1984, conducatorul tarii, capitanul Thomas Sankara, a adoptat oficial noua denumiere a statului, Burkina Faso (Tara oamenilor sinceri). Astazi, republica prezidentiala, conform contitutiei adoptate in anul 1991, in Burkina Faso, puterea executiva este exercitata de Presedinte si guvern, iar puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral.

Din cauza instabilitatii politice, Burkina Faso este astazi una dintre cele mai sarace tari din lume, cu o economie bazata, in special, pe agricultura rudimentara, unde se cultiva mei, sorg si bumbac, in timp ce o mare parte din economie se sprijina pe ajutoarele internationale.

Sub apectul alcatuirii reliefului, mare parte din tara este acoperita de podisuri cu altitudini reduse, mai ales in zonele din nord - vest, fiind strabatute de lanturi muntoase, unde altitudinea maxima atinge 749 m, varful Tenekorou. Podisul este drenat de cele trei Volte – Neagra, Alba si Rosie si afluentii acestora si beneficiaza de o vegetatie luxurianta, in special, in anotimpul ploios.

Cel mai important oras din Burkina Faso este capitala Ouagadougou, oras situat in zona centrala a tarii, pe platoul Mosi, aflat intre raurile Volta Alba si Rosie. Cu o istorie seculara, Ouagadougou a fost, in trecut, capitala regatului Mossi – Ouagadougou, iar odata cu ocuparea teritoriului tarii de catre colonistii francezi, a devenit resedinta a Voltei Superioare. Astazi este centrul economic al tarii, unde un important loc il ocupa prelucrarea artizanatelor.

Este, de asemenea, punct de convergenta important a mai multor cai rutiere, care face legatura cu orase importante din tara, dar si cu tarile vecine. In capitala se afla si unica universitate din tara, precum si cateva institute de cercetare, iar printre constructiile cele mai importante se numara Palatul Morho Naba, cladirile Parlamentului sau Palatul Prezidential. De o frumusete aparte este Catedrala Ouagadougou, cea mai mare constructie de acest gen din Africa de vest, construita in 1930.

Considerat unul dintre cele mai primitoare orase din Burkina Faso, Bodo-Dioulasso este al doilea mare oras al tarii, ce se gaseste in sud–estul tarii. Turistii se vor simti bineveniti in acest oras, unde la fiecare colt de strada exista o cafenea sau un loc de intalnire al localnicilor, care petrec in stilul traditional, fiind locul ideal unde sa mergeti, daca doriti sa cunoasteti mai bine traditiile acestui popor. Bodo-Dioulasso este considerat cel mai comercial oras al tarii, unde puteti cumpara suveniruri dintre cele mai diverse. Mai trebuie spus ca peisajele de aici sunt dintre cele mai spectaculoase, cu edificii interesante, precum Muzeul National Privincial, Vechea Moschee sau Casa Konsa.

Cel mai mare oras din nordul tarii, aflat in apropierea granitei cu Mali, este Ouahigouyam, centrul culturii Mossi, fiind astazi una dintre marile atractii turistice ale tarii. Totodata, regiunile estice ale tarii, unde se gasesc si cele mai impresionante Rezervatii nationale, sunt destinatii ce nu pot lipsi din itinerariul dvs de vacanta.