Ghid turistic Ouagadougou

Recomandat pentru: arta, cladiri istorice, cultura, mister, muzee, traditii

Despre Ouagadougou

Ouagadougou este capitala statului Burkina Faso si cel mai mare oras din tara, cu o populatie de aproximativ 1.500.000 de locuitori. Asezarea a fost botezata astfel in secolul XV, de triburile Ninsi, iar numele provine de la termenul “Wogodogo” care s-a traduce prin "locul in care oamenii sunt respectati". Orasul a fost capitala Imperiului Mossi inca din 1441 si a devenit locul de resedinta a imparatilor acestui intins Regat din 1681. In 1919, francezii au pastrat capitala coloniei lor, care se intindea pe actualul teritoriu al statului Burkia Faso, tot la Ouagadougou.

Clima orasului este arida, cu temperaturi ce scad rar sub 18 °C si depasesc deseori 45 °C, mai ales in perioada martie - mai.

Ouagadougou este deservit de Aeroportul International cu acelasi nume, de pe care pleaca aeronave spre majoritatea oraselor importante din Africa dar si spre cateva metropole europene. Aeroportul este situat in oras, la cateva minute de condus de centrul localitatii.

Unul dintre principalele obiective turistice ale orasului este Parcul Bangr-Weoogo, care dateaza de pe vremea Imperiului Mossi, pe vremea cand zona era considerata o “padure sacra” pentru vechile triburi. Colonialistii francezi au pastrat parcul, iar in 2011 acesta a primit actuala denumire, care s-ar traduce prin “Parcul urban din padurea cunoasterii”. Un alt parc din oras care merita vazut se numeste "L'Unite Pedagogique". Asemanator unei gradini botanice, parcul se intinde pe circa 8 hectare si adaposteste animale aflate semi-capitivitate, dar si un muzeu de istorie a tarii. Iubitorii de animale au la dispozitie si o gradina zoologica, aflata insa la circa 30 de kilometri de oras. De vizitat si “Gradina prieteniei Ouaga-Loudun", aflata chiar in centrul orasului. Renovata in 1996, aceasta gradina publica a fost amenajata ca un simbol al infratirii orasului cu localitatea Loudun din Franta. Orasul celebreaza si infratirea cu orasul Lyon, prin statuia impozanta a unui leu, aflata in apropierea Centrului Cultural Francez. Daca ajungeti in Ouagadougou pe calea ferata, veti fi intampinati la gara de statuia stilizata a unei femei, inalta de 6 metri, care tine in maini un traditional “calabash” cu apa.

Iubitorii de arta trebuie in mod obligatoriu sa traga o fuga pana la Parcul Laongo, situat la 30 de kilometri in estul orasului, unde se afla o uriasa expozitie in aer liber de sculpturi in piatra. Lucrarile sunt foarte diverse, rocile fiind modelate de artisti de pe cinci continente. Istoria muzicii traditionale a vechilor triburi este evocata la Muzeul National de Muzica dar si la Muzeul Manega, aflat la 55 de kilometri de oras. Totusi, Ouagadougou a devenit cunoscut mai ales pentru interesul aratat pentru cea de-a sapte arta. Aici, o data la doi ani, in luna februarie, are loc Festivalul de Film PanAfrican. Proiectand in special productii ale cinematografiei africane, festivalul este considerat cel mai bun eveniment de gen de pe continentul negru.

O mare atractie a orasul este si Piata Centrala, care a ars complet in 2003, dar a fost intre timp reconstruita, in stil modern. Este cunoscuta in special pentru varietatea de tesaturi si produse textile expuse de vanzatori.

Sfat de la autoritatile locale. Daca sunteti femeie, nu spuneti nimanui din Ouagadougou, cu exceptia prietenilor apropiati, unde sunteti cazata, pentru a evita vizitatorii nepoftiti.

Top obiective turistice Ouagadougou

Palatul Moro-Naba din Ouagadougou
Palatul Moro-Naba din Ouagadougou

Influenta lui Moro-Naba din Ouagadougou, considerat imparat al Mossilor, este una foarte mare in Burkina Faso, guvernul cerandu-i uneori parerea inainte...

Muzeul Muzicii din Ouagadougou
Muzeul Muzicii din Ouagadougou

Muzeul Muzicii din Ouagadougou este sub tutela Muzeului National, insa in acest muzeu al muzicii este expusa o colectie impresionanta de instrumente muzicale....

Ouagadougou