Ghid turistic Anlong Veng

Recomandat pentru: atractii inedite, casa memoriala, muzee

Despre Anlong Veng

Cunoscut ca fiind ultima resedinta a partidului comunist Khmer Rouge, dar si locul de odihna a lui Pol Pot, cel care a condus partidul comunist Khmer Rouge din anul 1963, pana in 1998, anul mortii sale, micul orasel Anlong Veng face parte din districtul omonim, si este amplasat in zona muntilor Dangrek, din nordul Cambodgiei, foarte aproape de granita cu Thailanda, la doar 13 km distanta.

In prezent, Anlong Veng este un orasel sarac, prafuit, cu foarte putine obiective turistice, centrat pe sensul giratoriu din apropierea pietei, unde drumul ce duce catre templul Preah Vihear, construit in perioada Imperiului Khmer, se intersecteaza cu autostrada H67. Orasul se intinde apoi spre nord, catre interserctia cu drumul ce conduce catre orasul Samraong.

Anlong Veng este situat la o distanta de 118 km de orasul Siem Reap, o calatorie cu autobuzul durand aproximativ 2 h, iar pretul unui bilet este de 4$/persoana. Acei vizitatori care doresc sa ajunga la Sa Em, situat la doar 90 km de oras, pentru a vedea templul Preah Vihear, compania de transport Angkor Paramount organizeaza zilnic curse cu autocarul, cu plecare din Anlong Veng. De aici se poate ajunge destul de usor si in orasul Cheom Ksan, situat la granita cu Thailanda, unde pretul unei calatorii variaza intre 3 – 4 $/persoana.

Orasul poate fi strabatut la pas, dar exista o serie de taxiuri – motociclete, care pentru 7 $ sau 15 $, pot face turul orasului si prezenta turistilor cele mai interesante locuri din Anlong Veng. Astfel, se remarca lacul artificial Anlong Veng, creat de catre Ta Mok, unul dintre liderii regimului comunist Khmer, amplasat la aproximativ 500 m in partea de nord a sensului giratoriu, si unde se poate practica pescuitul, se pot face plimbari cu barca, sau chiar si inota, numarul spectatorilor fiind la fel de mare ca al celor ce sunt implicati in aceste activitati. Lacul este strajuit de casa lui Ta Mok, cea mai bine conservata casa dintre cele ale liderilor regimului Khmer, unde se pot inca vedea picturile murale nedeteriorate de grafitti ale templelor Angkor Wat si Preah Vihear, dar si o harta a Cambodgiei, precum si o scena ce infatiseaza niste elefanti care se scalda. Aici se remarca si custile special amenajate pentru tigri din fata casei, pentru a amplifica cruzimea lui Ta Mok in ochii lumii, desi in realitate acestea erau folosite pentru transportul detinutilor.

Foarte aproape de oras, se poate vizita si buncarul lui Pol Pot; casa montana a lui Ta Mok, unde, la o distanta mai mica de 100 m, turistii pot alege sa innopeze la casa de oaspeti “Dorng Rek Hill”, sau se pot relaxa cu o bere intr-unul dintre hamacele puse la dispozitia acestora; mormantul lui Pol Pot, unde se poate vedea casa de spiritism a unui thailandez, castigator la loterie, ridicata in onoarea fostului lider Khmer Rouge, care, dupa cum sustine acesta, i s-a aratat in vis cu numerele castigatoare etc.

Si in interiorul limitelor orasului exista cateva pensiuni, in afara celor din apropierea casei de munte a lui Ta Mok, cele mai bune locuri de cazare putandu-se afla doar intreband soferii de moto-taxiuri, care bucurosi vor duce turistii la destinatie: “Guesthouse Raksmey Angkor”, unde pretul unei camere incepe de la 5$/noapte; “New Lucky Star”, unde camerele beneficiaza de aer-conditionat, iar preturile incep de la 7,5$/noapte; “Monrom Guesthouse and Restaurant”, amplasat vizavi de spitalul orasului, unde pretul unei camere variaza intre 8$ - 15$/noapte; “Sokthaih Guesthouse” etc.

Anlong Veng