Cum se ajunge in Cambodgia

Calatoria cu avionul in Cambodgia

In Cambodgia exista zece aeroporturi dintre care doua internationale. Phnom Penh International Airport (PNH) este cel mai mare aeroport din tara si se afla la 7 km vest de capitala cambodgiana. Singura companie europeana care opereaza aici este Air France pe ruta Paris – Phnom Penh. Nu mai putin de 20 de companii asiatice cu 25 de destinatii internationale tranziteaza acest aeroport. Taxele de aeroport sunt de 25 USD pentru zborurile internationale si 6 USD pentru cele interne. Al doilea aeroport international este situat la 6 km departare de orasul Siem Reap, in apropiere de Angkor Wat - Seam Reap International Airports (REP). De aici zboara cele mai importante companii asiatice cu peste 30 de destinatii.

Compania nationala de zbor Angkor Air are curse interne de la Phnom Pehn spre Siem Reap si Sihanouk Ville si zboruri externe spre Vietnam si Ho Chi Menh. Pentru a ajunge de la Bucuresti in capitala cambodgiana, puteti zbura cu Tarom 5h pana la Frankfurt (escala de 9 h), de la Frankfurt spre Seul (10h si 20 minute), escala la Seul de 5.35 h. In final, de la Seul la Phnom Penh, un zbor de inca 5h 25minute.

Calatoria cu autobuzul in Cambodgia

In ultimii ani, drumurile in Cambodgia au fost imbunatatite, iar calatoria cu autobuzul este una din modalitatile cele mai la indemana pentru a va deplasa dintr-un loc in altul. Exista cateva linii de autobuz are ofera confort pentru calatori (prevazute cu aer conditionat) care fac legatura intre Phnim Penh si cele mai importante orase din tara, inclusiv Siem Ream, Sihanoukville. Mai sunt si autobuze care fac legatura intre orasele de provincie Sihanoukville - Kampot, Kampong Cham - Siem Reap. In general, companiile private ofera conditii de calatorie bune, cu preturi relativ mai mari. Biletele de autobuz sunt usor de procurat direct din statie. Nu exista o gara comuna pentru toate autobuzele in Phnom Penh. Fiecare companie are o statie distincta. Cea mai mare autogara este situata langa Piata centrala (Phsar Thmey) si se numeste Phnom Penh Sorya Transport. Tot aici se afla si statia de taxiuri. In orasele de provincie, inclusiv Siem Reap si Sihanoukville, exista autogari de unde puteti lua autobuzul. Pretul unei calatorii variaza in functie de distanta parcursa, dar diferentele sunt doar de cativa dolari. Spre expemplu, o calatorie din capitala la Siem Reap va costa 5 USD si 14 USD/pers. si dureaza cca. 5 ore, iar din capitala la Battambang, platiti 5USD/bilet, un drum ce dureaza 5 ore. De regula, pe aceasta ruta, autobuzele sunt extrem de aglomerate. Cel mai scump bilet il platiti pentru Mekong Express, 11 USD/pers. Aceste autobuze nu iau pasageri peste numarul de locuri prevazute, iar costul biletului include si o gustare si o sticla de apa. Serviciile acestei companii sunt cele mai cautate de turisti. Cea mai ieftina companie de autobuze este Rith Mony si este, in general, folosita de localnici. Aceste autobuze sunt murdare si supraaglomerate. Mai trebuie spus ca, in functie de rutele pe care alegeti sa calatoriti, autobuzele au prevazute intre una si zece opriri, in locuri special amenajate, cu toalete publice si cu magazine de unde va puteti aproviziona cu mancare si racoritoare. Aceste opriri dureaza, aproximativ, 10-15 minute.

Calatoria cu feribotul in Cambodgia

Pentru a va deplasa din Phnom Penh puteti folosi feribotul cu plecari zilnice spre Siem Reap. O calatorie dureaza inte 4-6 ore si va costa intre 25-35 USD. Plecarile se efectueaza pe lacul Tonle Sap, iar durata calatoriei depinde de nivelul apei. Alegeti acesta varianta de calatorie in perioada sezonului ploios, din iulie pana in noiembrie, cand nivelul raului este ridicat. Exista un feribot care face zilnic legatura intre Siem Reap si Battambang. Este o calatorie de aproximativ 8 ore pentru care platiti 25 USD/ pers.

Calatoria cu masina in Cambodgia

Taxiurile sunt relativ usor de gasit si sunt o altenativa pentru transportul intre Siem Reap si Poipet. In capitala, sunt mai greu de gasit taxiuri, dar in mod sigur veti gasi soferi dispusi sa va transporte dintr-un loc in altul. Stabiliti pretul cursei la urcarea in masina. Inchirierea de masini este un lucru destul de rar aici, iar inchirierea motocicletelor de catre turisti este interzia, prin lege, in Siem Reap. Ca regula generala, pentru a conduce un autoturism in Cambodgia aveti nevoie de carnet de conducere emis de autoritatile statului, in urma sustinerii unui test. Pretul variaza intre 45 si 50 USD. Condusul se efectueaza pe partea dreapta a drumului, o regula de cele mai multe ori ignorata. In orase, limita de viteza este de 40 km/h, iar in afara oraselor, 90 km/h. Pentru 1 L de benzina platiti 1.35 USD si si pentu 1 L de motorina achitati 1.16 USD. Inchirierea unei masini cu sofer nu este foarte scumpa si este chiar indicata daca nu calatoriti singuri. In ultimul timp, inchirierea de bicilcete a devenit o practica populara, mai ales la Siem Reap. Mai trebuie spus ca in zonele de provincie drumurile sunt intr-o stare precara.

Calatoria cu trenul in Cambodgia

Compania Regala Feroviara are doua linii feroviare principale care efectueaza transport de calatori. Trenul Cambodgian de Vacanta este una dintre cele mai bune optiuni de a calatori in Cambodgia. Linia aceasta functioneaza de aproximativ 15 ani. Trenul este rapid si accesibil ca pret. Din pacate, pentru calatoria cu acest tren nu se fac rezervari. Din acest motiv, de cele mai multe ori este supraaglomerat. Acestea circula pe ruta Phnom Penh – Sihanoukville. Al doilea tren pe ruta Phnom Penh spre Sisophon, via Battambang. Un mijloc de tranport improvizat, dar care se bucura de succes in randul turistilor, este Nori – trenul de bambus - care circula pe ruta Battambang – Poipet. Acesta este un autovehicul rudimentar care se deplaseaza pe sine, cu o viteza de 50km/h si este construit dintr-o structura de otel acoperit bambus. Un drum cu acest vehicul va costa 5 USD.