Ghid turistic Kep

Kep

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, cladiri administrative, palat, parc, relaxare

Despre Kep

Localizat la o distanta de 173 km de sud-vestul capitalei Phnom Penh, orasul de coasta Kep face parte din provincia omonima de pe coasta sudica a Cambodgiei, aceasta fiind cea mai mica provincie a tarii, cu o suprafata de 336 km2, dar si o poarta catre Parcul National Kep, infiintat in anul 1993.

Orasul a luat nastere in anul 1908, in perioada coloniala franceza, si transformat intr-o frumoasa statiune balneara, detinand titlul de cel mai frumos oras de pe litoralul Cambodgiei, pana cand, in anii 1960 a fost eclipsat de noua statiune Sihanoukville. Acest orasel costal este plin de case vechi, aflate in ruina, distruse in timpul regimului Khmer Rouge si apoi in timpul Razboiului Civil, ramand in paragina odata cu plecarea armatei vietnameze.

In prezent, Kep reprezinta acel loc de vacanta ce aminteste de regimul Khmer, fiind redescoperit treptat de calatori. Desi nu dispune de o plaja foarte mare, nefiind mai lunga de 1 km, situata fiind la capatul peninsulei Kep, ce devine destul de aglomerata in weekend-uri, farmecul acestei statiuni consta in linistea ei, in parcul sau national, in fructele de mare delicioase, si nu in cele din urma, in localnicii prietenosi intalniti la fiecare pas.

Principala atractie turistica a orasului o reprezinta insa, “Insula Iepurelui” (Koh Tonsay), situata la doar 4,5 km de Kep, iar calatoria cu barca cu plecare de pe plaja dureaza doar 20 de minute, acest loc atragand turistii prin cele doua minunate plaje ale sale cu nisip alb. Un alt punct de atractie turistica ce trebuie vazut este si plantatia de ardei iute Kampot, de la poalele muntelui Phnom Voir, situat la o distanta parcursa cu masina in doar 20 de minute de oras. Nu trebuie ocolite nici cele peste 100 de case din perioada franceza, majoritatea fiind distruse de catre localnici la intoarcerea in Kep, dupa caderea regimului comunist Khmer Rouge, si nici cele 3 pesteri din apropierea orasului, ce gazduiesc in interior mici altare, dintre care se remarca pestera Kompong Trach, situata la 25 de km de oras, ce impresioneaza prin formatiunile de calcar.

Insa, cea mai populara activitate turistica oferita de catre orasul Kep este preparea unui picnic din fructe de mare proaspete si savurarea acestuia chiar pe malului apei, avand in vedere ca drumul ce se intinde de-a lungul plajei este special amenajat pentru astfel de activitati. In plus, turistii vor avea aici ocazia si de a vizita cea mai mare piata de fructe de mare din tara, in special crabi, Kep fiind faimos pentru cele mai bune astfel de specii de crustacee, dar si de a inota in mare, de a explora orasul pe bicicleta sau pe scooter, de a inchiria barci pentru a merge la pescuit, de a face o excursie in imprejurimile muntelui Kep, si multe altele.

Orasul Kep dispune de o buna retea de drumuri, fiind conectat cu orasul Kampot, unde o calatorie cu autobuzul dureaza intre 30 – 45 minute, iar costul unui bilet ajunge la 2$/persoana, cu capitala Phnom Penh – calatoria cu autobuzul dureaza 4 h, iar costul biletului variaza intre 5 – 6 $/persoana, cu Sihanoukville – plimbarea cu microbuzul dureaza 2 h, iar pretul biletului ajunge si la 7$/persoana, dar si cu orasul de coasta Ta Hien al Vietnamului. In interiorul orasului, cel mai popular mijloc de transport se face cu asa-numitele “tuk-tuk”, unde un scurt tur al orasului costa intre 1$ - 2 $, in timp ce pretul pentru o calatorie de o zi in oras, poate ajunge si la 25 $.

Top obiective turistice Kep

Palatul Sihanouk din Kep
Palatul Sihanouk din Kep

Situat pe un deal pe insula Kep, palatul a fost construit de regele Sihanouk la inceputul anilor '90. Cu mult inainte de pierderea puterii, insula Kep...

Parcul National din Kep
Parcul National din Kep

Parcul ocupa o suprafata de 50 km² si este amenajat in reginea Kep, in apropiere de orasul Krong Kaeb si este traversat de un lant muntos ce ascunde...

Kep