Ghid turistic Sihanoukville

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, parc, relaxare

Despre Sihanoukville

Localizat pe coasta Cambodgiei, in partea de sud, pe o mica peninsula din Golful Thailandei, la jumatatea distantei dintre Vietnam si Thailanda, orasul portuar Sihanoukville reprezinta cea mai populara si mai mare statiune de pe litoralul tarii. Beneficiaza totodata si de cel mai important port al tarii, acesta fiind si primul port de adancime din Cambodgia, a carui constructie a fost demarata in luna iunie a anului 1955.

Orasul a fost denumit in onoarea Regelui Norodom Sihanouk, cunoscut ca si “Tatal Natiunii”, deoarece el a fost responsabil de capatarea independentei Cambodgiei fata de Franta, in anul 1953. Este cel mai nou oras al tarii, intemeiat in anul 1960, initial sub denumirea de “Kompong Som”, pentru ca patru ani mai tarziu sa fie redenumit “Sihanoukville” – “Orasul lui Sihanouk”.

Economia orasului se bazeaza, in principal, pe portul sau, pentru importurile si exporturile de la nivel national, la care se adauga pescuitul, acvacultura, agricultura, industria petroliera, industria textila, fabrica de bere Angkor, dar si industria turistica. Aceasta din urma s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada, fiind construite o serie de hoteluri, datorita investitiilor straine, dar a celor nationale. Atat in restaurante, cat si unele case de oaspeti, se vorbesc peste 30 de limbi straine, orasul intampinand turisti din toate colturile lumii.

Avand in vedere ca Sihanoukville este inconjurat din trei parti de plaje si insule tropicale, principalul motiv de vizitare este dat de prezenta plajelor, care desi nu sunt la fel de populare ca cele din Thailanda, sunt echipate cu sezlonguri, umbrele, baruri si standuri cu mancare, devenind insa destul de aglomerate in weekend si in timpul perioadelor de vacanta. Dintre acestea se remarca: plaja Victoriei – foarte aproape de port; plaja Independentei; plaja Occheuteal; plaja Serendipity; plaja Otres – ce se intinde de-a lungul a 4 km, fiind una dintre cele mai linistite plaje, o adevarata oaza de relaxare; plaja Sokha etc. De asemenea, pot fi organizate o serie de excursii, cu plecare de pe plajele Occheuteal si Serendipity, catre insulele din apropiere: Koh Rong; Koh Tang; Koh Russei sau Insula Bambusului; Koh Pos sau Insula Sarpelui etc. In plus, aici exista si posibilitatea inchirierii unei barci pentru plimbare sau chiar pentru organizarea unei petreceri, inchirierii unei motociclete sau a unei biciclete pentru numai 1,5 $/zi pentru a face turul orasului, dar si explorarea imprejurimilor, posibilitatea practicarii snorkeling-ului, de a face scufundari la adancime, de a pescui, de a merge la masaj, de a achizitiona o serie de suvenuri din piata locala sau de la unul dintre numeroasele magazine ale orasului, de a face o plimbare cu jet ski-ul etc.

Sihanoukville reprezinta si gazda unor festivitati specific cambodgiene, ce atrag in fiecare an mii de vizitatori, cele mai importante fiind “Noul An Cambodgian” – ce are loc in luna aprilie a fiecarui an; “Noul An Chinezesc” – se desfasoara intre lunile ianurie si februarie; “Festivalul Apei” din luna noiembrie; sarbatoarea data in onoarea stramosilor “Pchum Ben”, ce are loc in luna octombrie si dureaza 15 zile; etc.

La doar 18 km in partea de est a orasului se afla Aeroportul International Sihanoukville, cel de-al III-lea aeroport important al tarii, ce se bucura de o lungime a pistei de 2,5 km si ce efectueaza o serie de curse catre capitala Phnom Penh (incepand cu anul 2013) si catre orasul Siem Reap. In oras se poate ajunge si prin intermediul inchirierii unui elicopter, durata unei calatorii din capitala fiind de 55 minute, in timp ce din orasul Siem Reap, calatoria dureaza 1 h 40’. Un alt mijloc de transport catre oras este si cu ajutorul autobuzului, cu plecare din capitala Phnom Penh, din piata centrala, calatoria durand intre 3-5 h iar costul unui bilet variind intre 4,5 – 10 $/persoana, sau din orasul Kampot, calatoria nedepasind 90 de minute, iar pretul unui bilet variaza intre 5 – 8 $.

Desi nu beneficiaza inca de un sistem de transport in comun, in interiorul orasului se poate circula cu taxiul, cu ajutorul vehiculului pe 3 roti – “tuk-tuk”, unde incap pana la 4 persoane, ce ofera o calatorie prin oras cu doar 6 $, cu ajutorul bicicletelor etc.

Top obiective turistice Sihanoukville

Parcul National Ream din Sihanoukville
Parcul National Ream din Sihanoukville

Situat la 18 km distanta de Sihanoukville, Parcul National Ream este o atractie turistica deosebita. Amenajat la inceputul anilor ´90, acesta ocupa...

Sihanoukville