Cum se ajunge in Camerun

Calatoria cu avionul in Camerun

Cel mai mare aeroport din tara este Douala International Airport (DLA), aflat la 6 km distanta de centrul orasului Douala. 24 de companii interne si internationale opereaza zilnic zboruri de pe acest aeroport, cu destinatii interne dar si in cele mai importante capitale africane. Dintre companiile europene, Air Paris si Brussel Airlines efecuteaza zboruri cu aceasta destinatie din Paris, respectiv, Bruxeles.

Yaoundé Nsimalen International Airport (NSI) este situat in sudul capitalei Camerunului. Aeroportul pune la dispozitia pasagerilor zboruri cu destinatia Paris, Lome, Nairobi sau Casablanca, alaturi de curse efectuate de compania nationala cameruneza - Camair-co, care efectueaza zboruri spre Douala, Paris-Charles de Gaulle, Maroua si Garoua.

Nu exista cursa directa din Bucuresti cu destinatia Camerun, dar pentru ajunge in aceasta tara, puteti cauta un zbor pe ruta Bucuresti – Paris –Yaounde, cu escala prin Zurich si Bruxeles. Oricum drumul este destul de solicitant, avand in vedere ca va sunt necesare cam 15 ore pentru a ajunge la destinatie, iar durata escalelor este de apoximativ 20 de ore.

Calatoria cu autocarul in Camerun

Autobuzele sunt un mijloc de transport destul de eficient, iar unele dintre autobuze sunt prevazute cu aer conditionat. Pe de alta parte, exista si o multitudine de microbuze prevazute cu 20 de locuri, care cicula intre principalele orase din tara. In general, autobuzele nu respecta orele de sosiri/plecari, iar soferii obisnuiesc sa plece in curse imediat ce s-au ocupat toate locurile, motiv pentru care este recomandabil sa sositi in statii cu ceva timp inainte de plecarea efectiva, pentru a nu pierde autobuzul. Ca regula generala, transport public este destul de haotic si, relativ, limitat in aceasta tara. Cateva companii private pun la dispozitia pasagerilor autobuze moderne, care circula pe ruta Yaoundé – Douala, precum si intre pricipalele zone urbane, dar, in timpul sezonului ploios, acestea isi suspenda activitatea, din cauza starii precare a drumurilor.

Calatoria cu masina in Camerun

In general, calatoria cu masina este varianta ideala de a va deplasa dintr-un oras in altul, in Camerun, avand in vedere ca transportul public este destul de limitat si majoritatea turistilor aleg sa apeleze la serviciile companiilor rent-a-car, odata sositi aici. Aici, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de deplasare, iar infrastructura drumurilor este destul de slaba. Sunt si drumuri, mai ales cele ce leaga marile orase, care sunt bine intretinute, asa cum intalniti dintre Douala si Yaoundé, Limbé, Buéa, Bafoussam si Bamenda. Retineti totusi ca, in timpul sezonului ploios, majoritatea drumurilor secundare devin impracticabile si nu se recomanda turistilor sa conduca pe timpul noptii, mai ales in zonele nordice ale tarii.

Pentru a conduce autoturismul in Camerun, aveti nevoie de carnet de conducere emis de autoritatile locale, care se elibereaza in termen de 24 de ore, in baza permisului de conducere romanesc, si pentru care trebuie sa platiti o taxa de eliberare. De asemenea, este obligatorie incheierea unei asigurari suplimentare pe toata perioada cat conduceti autovehicule in aceasta tara.

Semnalizarea rutiera este limitata la zonele urbane si cele mai multe intersectii sunt nesemaforizate. Prezentata pietonilor pe carosabil si a animalelor este un fapt des intalnit in Camerun, motiv pentru care se recomanda turistilor sa circule cu prudenta.

Benzinariile sunt destul de rare, mai ales intre Tapah si Ringlet, asa incat este bine sa va asigurati ca aveti rezervorul plin, plus o canistra de rezerva, daca aveti in vedere itinerarii in afara zonelor urbane. Pe autostrazi se gasesc cele mai multe benzinarii si pentru 1 L de benzina achitati 1.5 USD, in timp ce pentru 1 L de motorina, platiti 1.37 USD.

Calatoria cu trenul in Camerun

Compania nationala feroviara se afla in proprietatea statului, iar conditiile si serviciile puse la dispozitia pasagerilor sunt acceptabile, desi trenurile se deplaseaza, in general, cu viteza redusa, iar durata de calatorie este dubla fata de cea cu autobuzul. Exista trenuri care fac zilnic legatura intre Yaoundé si Ngaoundéré, via ‘Gazelle du Nord’, care acopera si ruta Trans–Camerun, din Douala spre Ngaoundéré via Yaoundé – Belabo, in timp ce un alt tren face legatura intre Ngoumen si Mbalmay. Trenurile sunt destul de curate, cu categorii la clasa I si a II-a si sunt prevazute cu restaurant sau bufet, de unde va puteti procura alimente si racoritoare, iar biletele se pot achizitiona direct de la gara, in ziua plecarii.