Ghid turistic Montreal

Recomandat pentru: muzee, arta, galerii de arta, gradina botanica, gastronomie, shopping, restaurante

Despre Montreal

Metropola, capitala culturala si economica a provinciei, principala poarta de intrare in provincia Quebec, iata numai cateva din atributele Montrealului. Al doilea oras ca marime al Canadei, orasul este de o bogatie istorica, arhitecturala si culturala rar intalnita, daca luam in considerare ca aici locuiesc cei mai multi vorbitori de limba franceza dupa Paris.

Insasi locatia orasului, insula a raului Saint Lawrence, confera metropolei un aer aparte, locatia fiind si una strategica pana in anii in care emigrantii si-au facut simtita prezenta in mod vadit. Actualul oras este intemeiat pe vechile asezari Mohawk, in vechime orasul numindu-se Hochelaga, asezarea fiind descoperita de exploratorul Jaques Cartier, in 1535. O suta de ani mai tarziu, lua nastere un mic orasel, Ville-Marie, intemeiat de Paul Chomedey, ilustru fondator al Masoneriei.

Fiind un oras important al acelor vremuri, britanicii au fost atrasi in capturarea sa, orasul ramanand capitala provinciei pana in anul 1970.

Inflorirea economica si culturala care a definitivat trasaturile caracteristice orasului, a inceput in anul 1959, odata cu deschiderea canalului maritim comercial, Canalul Sir Lawrence; acest fapt a dus la dezvoltarea relatiilor comerciale si, totodata, la intarirea economica si culturala a orasului.

Gratie crizei economice a anilor 80-90, Montreal a devenit un oras si mai sigur pentru investitori, nefiind afectat de aceasta criza, companii din domeniul IT, aerospatial, industria bio-tech si media, gasind aici cele mai propice conditii pentru dezvoltarea propriilor investitii si afaceri.

Metropola este divizata in mai multe districte, fiecare avand specificul si farmecul sau aparte: Centrul – aici veti putea gasi blocuri zgarie-nori, centre comerciale, muzee si Parcul du Mont-Royal; Vechiul Montreal este partea istorica a orasului, care scoate la iveala cele mai multe elemente din istoria indepartata a orasului, prin arhitectura si stil; Cartierul Latin-Le Village este zona in care veti intalni buticuri, cafenele, restaurante, cluburi, precum si sediul UQAM; Parcul Jean Drapeau, va va scoate la iveala insulele Sfanta Elena si Notre-Damme dar si un punct de mare atractie, Cazinoul Montreal. Celelalte districte ale metropolei sunt The Plateau (Platoul), Rosemont-Le Petite Patrie, Westmont-Notre-Damme de Grace, Hochelaga-Maisenneuve, unde veti gasi Parcul Olimpic si Gradina Botanica, Cote des Neiges, Otremont, South-West, care include canalul Lachine si Piata Atwater, loc pe care nu trebuie sa-l ratati, in incursiunea dumneavoastra prin oras si Mile End, parte a orasului in care veti intalni buticuri, restaurante, cafenele si binecunoscutul Teatru Rialto.

Este bine de stiut ca Montreal este prietenos cu persoanele gay; aici drepturile si libertatile lor fiind garantate si respectate, casatoria intre persoanele de acelasi sex fiind aici legalizata. De aceea, la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august se desfasoara aici, a doua manifestare ca importanta a persoanelor cu orientare sexuala tip gay, dupa Toronto.

Montreal