Ghid turistic Capul Verde

Recomandat pentru: panorame, peisaje, puncte de interes, plaja

Despre Capul Verde

Republica Capului Verde este situata in Oceanul Atlantic. Este un arhipelag alcatuit din 10 insule, ce se gasesc la 570 km departare de Africa de Vest. Tara are o suprafata de doar 4.033 km² si numara o populatie putin peste jumatate de milion de oameni, cu o densitate de 125.5 locuitori/km². Sub aspect administrativ, Capul Verde este impartit in doua grupuri insulare – Windward si Leeward si 9 insule, iar limba oficiala a tarii este portugheza.

Descoperite abia la mijlocul secolului XV de catre venetianul Alvise Mosto, aflat, la acea vreme, in serviciul coroanei portugheze, insulele nelocuite din Capul Verde au fost tranformate in colonii lusitane, conduse de un guvernator pana in anul 1817. Timp de aproape patru secole, insulele au fost un important centru de comert cu sclavi in Oceanul Atlantic, iar locuitorii de astazi ai tarii sunt in proportie de 90% urmasii scavilor adusi din Guineea-Bissau. De-a lungul timpului, insulele au reprezentat refugiu pentru pirati si corsari, iar declinul comertului cu sclavi, din secolul XIX, a dus la decaderea economica a insulelor. Abia la mijlocul deceniului sapte al secolului trecut, sa formeaza o miscare revolutionara de eliberare de sub controlul colonistilor portughezi. Astazi tara este o republica palamentara, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de primul ministru, numit de presedinte. Cu o economie bazata, in special, pe agricultura si cu resurse naturale limitate, Capul Verde importa peste trei sferturi din produsele de larg consum.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, arhipelagul este alcatuit din 10 insule formate din roca vulcanica si 15 mici insulite dispuse in foma de semicerc. Insulele sunt alcatuite din formatiuni muntoase si stancoase care ating, uneori, altitudini de 2.829 m. (Pico de Fogo), de altfel, cel mai mare vulcan activ din regiune.

Cel mai important oras al tarii este capitala Praia, situat pe coasta de sud–est a celei mai mari insule din arhipelag, Sao Tago, unde locuieste un sfert din populatia tarii, avand statutul de capitala inca din anul 1770. Totusi, capitala culturala a tarii este recunoscuta ca fiind orasul Mindelo, situat Sao Vicente, una dintre destinatiile preferate de turistii sositi in Capul Verde, in special, pentru viata de noapte foarte activa si pentru diversitatea de resturarante si cluburi. De asemenea, o serie de edificii istorice imbogatesc orasul, printre care monumentul Rua Libertadores d'Africa, Palácio do Povo.

Cel mai vechi oras european de la tropice este Cidade Velha, aflat in insula Santiago, iar cele mai frumoase plaje din tara se afla in cea ma sudica insula a tarii, Sal. Alaturi de diversitatea de sporturi de apa ce se pot practica aici, o gama larga de restaurante si hoteluri incearca sa-i atraga pe turistii cu cele mai interesante oferte. Daca iubiti plajele cu nisipuri stralucitoare, apele limpezi, de un turqoise ireal, aici e locul ideal unde sa va petreceti vacanta, mai ales ca plajele nu sunt niciodata sufocate de vizitatori. Turistii dornici de o vacanta relaxanta, intr-un spatiu cu adevarat spectaculos, trebuie sa viziteze Brava, cea mai mica insula a Capului Verde, unde, pe langa diversitatea de activitati relaxante, vegetatia luxurianta si speciile diverse de hibiscus, alaturi de peisajele spectaculoase, fac din acest loc destinatie turistica de neuitat.