Cum se ajunge in Capul Verde

Calatoria cu avionul in Capul Verde

Cel mai mare aeroport din Capul Verde este Amílcar Cabral International Airport (SID), situat la 2 km de Espargos, in insula Sal. Aeroportul este prevazut cu un singur terminal si pune la dispozitia pasagerilor o serie de servicii bancare, zone de restaurat si duty free. Majoritatea companiilor europene low cost efectueaza zboruri cu aceasta destinatie, din Paris, Toulouse, Bruxelles, Frankfurt, Luxemburg, Londra, Amsterdam si Birmingham. Alt aeroport internationale este Praia International Airport (RAI), situat in insula Santiago, la 3 km nord-est de capitala Praia.

Alaturi de compania nationala de zbor, TACV Cabo Verde Airlines, care efectueaza zboruri in principalele insule turistice – Boa Vista, Sal sau Sao Vicente, cateva companii internationale efectueaza zboruri cu aceasta destinatie, de la Lisabona (Tap Portugal), Casablanca (Royal Air Maroc) si Dakar (Sénégal Airlines). Nu exista zbor direct de la Bucuresti spre Capul Verde, iar drumul pana la destinatie poate fi considerat destul de solicitant, avand in vedere ca dureaza aproximativ 20 de ore, si trebuie sa faceti mai multe escale la Lisabona si Barcelona sau la Amsterdam si Paris, in functie de compania aeriana pentru care optati.

Calatoria cu autocarul in Capul Verde

Exista cateva autobuze care se limiteaza la transportul urban in orasele Praia si Insulele Santiago si de la Mindelo in insula São Vicente. Pentru celelalte rute, puteti opta pentru alunger, denumite in limbajul localnicilor – Iass, microbuze locale, pentru care tarifele variaza in functie de distanta parcursa. Acestea nu au statii fixe si trebuie sa-i semnalati soferului intentia dvs. de a urca sau cobora. De regula, pleaca din piata centrala, unde se gaseste statia principala, doar cand s-au ocupat toate locurile, motiv pentru care nu au ore fixe de plecari/sosiri. Acestea acopera majoritatea rutelor dintre principalele orase si zonele rurale. Daca doriti sa calatoriti cu alunger, trebuie sa stiti ca acestea pleaca din oras la primele ore ale diminetii si se intorc la destinatie la lasarea serii, iar cele mai frecvente microbuze se intalnesc pe ruta Espargos-Santa Maria. In zonele urbane, calatoria cu autobuzul este ieftina, confortabila si foarte eficienta.

Calatoria cu feribotul in Capul Verde

Serviciile de transport cu feribotul este o modalitate foarte eficienta pentru a calatori intre insule si sunt operate de companii private. Principalul port se gaseste in Praia, de unde feriboturile au programari zilnice de la miezul noptii, cu intoarcere a doua zi, dimineata. Aveti in vedere ca acestea nu functioneaza in mod obligatoriu dupa un program dinainte stabilit, iar intarzierile sau anularea curselor sunt un fapt destul de des intalnit. Este, totusi, ideal sa va faceti rezervare in prealabil, deoarece, de cele mai multe ori sunt supra aglomerate, iar durata calatoriei este influentata de starea vremii.

Informatii despre companiile de transport cu feribotul, dar si despre conditiile de calatorie, puteti obtine direct de la punctele de informare situate in port. Sunt si cateva companii straine care ofera servicii de transport cu fetibotul, care care fac legatura intre tarile invecinate si Capul Verde, asa cum sunt CVFF, care circula intre Praia si Singapore, in timp ce compania Kriola are curse regulate intre Sotavento si Brava, Fago si Santiago.

Calatoria cu masina in Capul Verde

Capul Verde dispune de o retea de drumuri de aproximativ 10.000 km, dintre care doar 360 km drum asfaltat si 5000 km, drum pietruit. Restul drumurilor sunt accesbile doar autoturismelor de teren. Majoritatea drumurilor in aceasta tara sunt amenajate cu piatra cubica, iar autostrazile care face legatura intre Tarrafal si Praia si intre Santa Maria si Espargos sunt foarte bine intretinute. In Fogo, Brava, Maio, São Nicolau, majoritatea drumurilor devind impracticabile in sezonul ploios. Pentru ca majoritatea caselor din zonele rurale sunt situate in imediata apropiere a carosabilului, se recomanda turistilor sa conduca cu prundenta si sa acorde o atentie deosebita pietonilor si animalelor. Taxiurile sunt destul de numeroase, mai ales in apropierea aeroporturilor si a porturilor si, in general, percep tarife speciale de noapte.

Conform reglementarilor locale, turistii pot conduce autoturismul in Capul Verde, in baza permisului de conducere obtinut in tara de origine, pe o perioada de maximum sase luni. La expirarea acestei perioade, sunteti obligati sa faceti demersurile necesare pentru obtinerea unui permis de conducere local. Autoturismul se conduce pe partea dreapta a drumului, iar limitele de viteza sunt de 80km/h pe autostrada si 30 km/h in orase si este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar parcarea peste permisa doar in zonele special amenajate, contra cost.

Evitati sa conduceti autoturismul pe timpul noptii, din cauza slabei iluminari a drumurilor publice, mai ales in zonele rurale. De asemenea, conduceti cu prudenta si in zonele montane, deoarece se inregistreaza in mod frecvent caderi de pietre pe carosabil.

Benzinariile sunt numeroase si se gasesc, in special, la marginea oraselor si a satelor si pot fi identificate usor dupa sigla Enacol si Shell. In general, pentru 1 L de benzina achitati echivalentul a 2,17 USD, in timp ce pentru 1 L de motorina, platiti 1,67 USD.