Basilica Sfantul Ludger din Essen

Biserica Sf. Ludger din Essen-Werden este una dintre cele mai importante biserici romanice tarzii din Renania. Aceasta a fost construita in secolul IX ca biserica a manastirii Werden si a fost transformata in stil romanic in secolul al XIII-lea.

In exteriorul bisericii actuale a fost construita o cripta care contine sicriul Sf. Ludger. Inca de la ridicarea manastirii Sf. Ludger este o biserica catolica, purtand din 1983 titlul de basilica minor. Liudger, primul episcop de Münster, a fondat anterior abatia de Werden.

Intre anii 800 – 808 a fost ridicata cladirea bisericii care avea trei nave si aproximativ 30 de metri lungime. Liudger a desemnat un loc in fata corului, in afara bisericii, langa un copac (locus arboris), ca loc al mormantului sau. El a fost ingropat aici in 809, o parte a camerei mortuare existand inca.

Inainte de 843, langa abatie a fost inceputa constructia unei noi biserici, proiect intrerupt insa in 1760.

Cripta exterioara a bisericii abatiei a fost demolata sub Abatele Gero si reconstruita. Noua cladire a fost sfintita de catre Arhiepiscopul Anno al II-lea in 1159. Cripta s-a prabusit la scurt timp dupa finalizarea lucrarilor si a fost ulterior reconstruita. Alte restaurari au urmat in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. In 1256, biserica manastirii a ars, fiind apoi reconstruita si transformata radical intr-o basilica in stil romanic cu trei abside, si un transept in partea estica. Unul din modelele de inspiratie a fost Sf. Quirin din Neuss. Constructia din Werden este considerata ca fiind ultima constructie importanta romanica din Renania. Noua cladire a fost sfintita in 1275 de catre Albertus Magnus.

O caracteristica cheie a bisericii este marele turn central, gasit si la alte biserici romanice renane. Acesta este conceput ca un felinar octogonal si provine din perioada de trecere la stilul gotic.

Abia in secolul al XVIII-lea, cand abatia a devenit prospera din nou, au avut loc schimbari structurale semnificative. Din aceasta perioada dateaza cladirea reprezentativa a abatiei. Interiorul bisericii manastirii a fost echipat cu un altar baroc, altare laterale si cor. Turnurile bisericii au primit cupole in stil baroc iar ferestrele au fost marite. In partea de est a fost adaugata o absida semicirculara.

In perioada cuprinsa intre 1884 si 1898 au fost efectuate restaurari importante si modificari. Turnul Bisericii Sf. Petru a primit inca un etaj, pentru a face posibila instalarea clopotelor. In locul cupolei baroce a fost construit un acoperis rabatabil. Portalurile de vest au fost inlocuite, iar cele de nord au fost refacute in stil neo-romanic. Chiar si turnul central si-a pierdut acoperisul baroc.

Adevarata comoara a bisericii este gazduita intr-un muzeu separat, colectia continand aproximativ 90 de piese de arta. Printre acestea se numara crucifixul din Werden si o doza liturgica din fildes din sec. V-VI.

Localizare

GPS - Latitudine: 51.387909, Longitudine: 7.005240

Mareste harta

Legenda

 • Basilica Sfantul Ludger din Essen
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Basilica Sfantul Ludger din Essen