Bazilica Sfantul Petru din Roma

Bazilica Sfantul Petru din Roma se gaseste in Cetatea Vaticanului, in Piazza San Pietro. Bazilica Sfantul Petru este cea mai mare constructie romano-catolica din lume, avand niste proportii enorme: 218 m lungime, 137 m inaltime, o suprafata acoperita de 22.067 m2, o capacitate de 60.000 de persoane. Cu 778 de coloane, 44 de altare, 135 de mozaicuri si 395 de statui, interiorul este magnific. Atractiile majore ale Bazilicii Sfantul Petru sunt: cupola ampla proiectata de Michelangelo, Pieta, una dintre primele si cele mai impresionante sculpturi ale sale, precum si lucrarile lui Bernini - in interior.

Site-ul Bisericii Sfantul Petru este locul unde in anul 67, Nero a ordonat rastignirea Sfantului Petru, iar prima bazilica a fost construita de Constantin (in anul 324) chiar peste mormantul acestuia. Pana in 1452, constructia incepuse deja sa se deterioreze, iar Nicolae al V–lea a inceput restaurarea acesteia. In 1547, papa Paul III l-a numit pe Michelangelo responsabil cu desfasurarea proiectului. Artistul a refuzat sa fie platit, spunand ca lucreaza pentru gloria Domnului; a inceput sa reconstruiasca biserica in forma de cruce greaca. In 1606, papa Paul V a decis sa-i aduca unele modificari: a ales ca biserica sa aiba forma de cruce latina si l-a angajat pe Carlo Maderno sa extinda complexul, adaugand o noua nava sl un nou portic. Bernini a adus interiorului influente baroce. Basilica San Pletro a fost, intr-un final, sfintita in 1626.

Intrarea in bazilica este grandioasa, aceasta facandu-se prin spatiul inconjurat de Colonada lui Bernini (284 de coloane si 140 de statui). Obeliscul din mijlocul piatetei a fost adus aici de Caligula din Alexandria, Egipt. Ajunsi pe scarile vaste, realizate tot de Bernini, remarcati balconul central de deasupra porticului, Loggia delle Benedizioni (Loggia Binecuvantarii), de unde Papa binecuvanteaza multimea stransa in piata. In interiorul porticului, ultima usa de bronz, pe dreapta, poarta denumirea de Usa Sfanta, ce se deschide doar o data la 25 de ani, intr-un an sfant (ultimul a fost anul 2000). Deasupra portalului central veti vedea ce s-a mai pastrat din mozaicul lui Giotto, Navicella (1298), mica nava a Sf Petru.

In prima capela din absida sudica se afla cea mai renumita dintre statuile din biserica, protejata de un geam anti-glont, La Pieta, inceputa de Michelangelo in anul 1498, cand acesta avea 24 de ani. La Pieta este singura sa lucrare semnata - numele sau fiind gravat pe o esarfa din jurul pieptului Fecioarei, iar un „M" este inscriptionat pe mana sa dreapta. De asemenea, tot aici, veti vedea o alta lucrare a artistului, imensa cupola acoperita cu mozaicuri. Elementul central este un baldachin peste altarul papal, proiectat de Gian Lorenzo Bernini, un baldachin din bronz, inalt de 29 de metri. Coloanele sale spiralate sunt decorate cu ramuri de maslin si de dafin aurite, iar pe frontispiciu se afla emblema familiei Barberini, familia din care provenea papa Urban VIII. Baldachinul este amplasat deasupra altarului principal, de unde doar Papa poate oficia Sfanta Litughie, in spatiul numit confessio, sub care se afla mormantul Sfantului Petru, intemeietorul credintei catolice. Spatiul este luminat de 99 de lampi, iar la dreapta esle statuia sa, o lucrare de la sfarsitul anilor 1220 (atribuita lui Amorfo di Cambio). In spatele baldachinului, in ultima absida, se afla monumentul baroc inchinat de Bernini papei Urban VIII si impresionanta Cattedra Petri, proiectata deasemenea de Bernini, in care se afla un scaun, pe care se spune ca ar fi stat insusi Sfantul Petru. In capatul navei laterale nordice, dupa Cappella della Colonna (dedicata Sfantului Leo, care l-a convins pe Attlla, regele hunilor, sa crute Roma) se afla o capela unde puteti vedea monumentul papei Alexandru VII, realizat de Bernini, infatisand moartea ca un schelet. Trecand de nenumarate monumente ale papilor sl revenind inspre portic, ajungeti in baptisteriu. Cristelnita este realizata dlntr-un sarcofag antic din porfir luat din mormantul lui Hadrlan.

Domul se afla la intrarea spre grotele Vaticanului. Aceste grote sunt pline de mormintele imparatilor si suveranilor pontifi. Pentru a ajunge in dom, urcati cu liftul spre cupola si terasa, apoi urcati cele 330 de trepte pentru a putea admira mozaicurile. O scara in spirala va va duce in varful turnului luminator de puteti admira panorama Romei.

Adresa: Via della Conciliazione, Borgo Pio.
Program de vizitare:
Biserica: aprilie - septembrie, zilnic 7-19; octombrie - martie, zilnic 7-18.
Cupola: aprilie - septembrie, zilnic 8-18; octombrie - martie, zilnic 8-17 (ultima intrare cu o ora inainte de ora inchiderii, accesul se face doar cu liftul).
Museo del Tesoro: aprilie - septembrie, zilnic 9-18:30; octombrie - martie, zilnic 9-17:30, Necropolele: luni-sambata 9-15:30. Vizitele trebuie solicitate cu doua saptamani in avans, in scris, la Officio Scavi di San Pietro, tel: 06 6988 5318.
Bazilica este inchisa pe durata ceremoniilor papale.
Taxe de acces:
Bazilica: acces gratuit. Dom: de la 6 €. Museo del Tesoro: 6 €. Grote: acces gratuit. Necropole: 10 €. Bilete gratuite la ceremoniile papale se pot obtine de la intrare.
Tururi: pentru grupuri, cu rezervare. Nu se organizeaza tururi private decat dupa ora 10:30, 5 €/pers

Informatii utile

Adresa

Piazza San Pietro, 00120 Citta  del Vaticano

Cum ajung

Statia de metrou Ottaviano

Telefon

+39 06 6988 3731

Alte informatii

Domul si Museo del Tesoro au program diferit si au taxe de acces

Timp mediu vizitare

1h

Preturi

 • Taxa Acces: Gratuit

Orar

 • Aprilie - Septembrie: 07.00 - 19.00
 • Octombrie - Martie: 07.00 - 18.00

Localizare

GPS - Latitudine: 41.902271, Longitudine: 12.458520

Mareste harta

Legenda

 • Bazilica Sfantul Petru din Roma
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Daniela

Am vizitat-o. Nu cred ca incap 60.000 de persoane. Poate in Piata San Pietro.