Biserica Panagia Paraportiani din Insula Mykonos

Inconjurata de catre buticuri si localuri care au facut din Mykonos cea mai stilata si mai sofisticata dintre insulele Greciei, in partea vestica a orasului-port Hora, inainte de a ajunge la Mica Venetie, vei descoperi impozanta Biserica Panagia Paraportiani, cea mai populara si mai fotografiata dintre cele 400 de biserici de pe intreg cuprinsul insulei. Construita acuma 500 de ani, Paraportiani s-a dezvoltat din punct de vedere arhitectural pe o perioada de aproximativ doua secole, incepand cu anul 1425. Motivul pentru care insa aceasta biserica este atat de faimoasa si de unica consta in constructia efectiva a acesteia, biserica fiind de fapt un cumul de cinci biserici in una singura, din moment ce exista cinci capele pe doua niveluri diferite.

Asadar, patru mici biserici au fost unite pentru a realiza partea inferioara, iar o a cincea biserica a fost plasata deasupra pentru a forma domul pe care il vedem astazi la care se poate ajunge urmand o scara exterioara. Bisericile care se combina cu cea principala – Panagia (Fecioara Maria) – sunt Agios Sozontas, Agioi Anargyroi, Agia Anastasia si Agios Efstathios. Cele cinci biserici nu au fost construite toate odata, ci gradual de-a lungul secolelor. Cea mai veche dintre ele este Agioi Anargyroi, care a fost construita la inceputul secolului al XV-lea. Celelalte au fost construite in secolele XVI si XVII, iar pana in anul 1920 edificiul a suportat multiple renovatii.

Biserica, cunoscuta ca „Paraportiani”, isi trage numele de la cuvantul „porta” care inseamna „usa, poarta”, deoarece in trecut se afla la intrarea intr-un vechi castel medieval care din pacate nu mai exista. Intreg edificiul este ridicat in zona cunoscuta ca „Kastro” sau zona castelului si reprezinta cea mai veche sectiune a orasului. In vremurile medievale, zona Kastro era inconjurata de catre un zid de piatra, iar „Paraportiani”, care in traducere libera inseamna „poarta interioara”, chiar asta si era in termenii spatiului de atunci ce se regasea dupa zid, strajuind intrarea secundara in castelul orasului de mult distrus.

Bazilica mai este cunoscuta si ca „Fecioara Maria, Doamna Noastra de langa Poarta din Spate”, iar din punct de vedere al stilului, conglomeratul asimetric in panta a celor cinci capele varuite in alb este cu adevarat o combinatie unica de arhitectura autohtona, traditionala, moderna si bizantina. Pozitia sa de pe promontoriul de deasupra marii pune in valoare aceasta combinatie arhitecturala unica. Astazi prezinta o priveliste formidabila de pe cornisa sa de deasupra orasului si poate fi vazuta de la mile departare. Nu pierde ocazia de a face o fotografie bisericii de un alb stralucitor pe fundalul de un albastru profund al cerului Marii Egee.

Localizare

GPS - Latitudine: 37.444698, Longitudine: 25.326700

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Panagia Paraportiani din Insula Mykonos
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Panagia Paraportiani din Insula Mykonos

Insula Mykonos