Biserica Parohiala din Lancaster

Lancaster Priory & Parish Church, fosta Biserica Sf. Maria, este Biserica Parohiala a orasului Lancaster, Lancashire, Anglia. Aceasta este situata in apropiere de Castelul Lancaster si a fost desemnata de catre English Heritage ca fiind o cladire de gradul I. Este o biserica anglicana activa in protopopiatul din Lancaster.

Este probabil ca o structura romana sa fi existat in acel loc in jurul anului 200. De asemenea, se crede ca o biserica saseasca ar fi fost construita acolo in secolul al VI-lea. In 1912 sapaturile au scos la iveala un perete sub zona altarului actual, care ar putea fi din epoca romana, precum si o mica usa saseasca, ce a fost expusa in peretele de vest al naosului din prezent.

In 1094 Roger de Poitou a infiintat un priorat Benedictin, dedicat Sfintei Maria, ca o extindere a Manastirii Saint Martin of Sees in Normandia, Franta. In jurul anului 1360 naosul a fost extins la aproximativ 15 m. In 1431 biserica a fost transferata de la Sees la Syon Abbey de langa Londra, iar in urma acestei mutari s-a facut o reconstructie majora in stil Perpendicular. In 1539 aceasta institutie monahala catolica a fost desfiintata de catre Henry al VIII-lea si anul urmator Staretia a devenit o biserica parohiala. O restaurare a bisericii a avut loc in 1558.

In 1743, s-a decis ridicarea turlei cu 10 metri mai mult, astfel incat clopotele sa fie auzite mai bine, acestea fiind, de asemenea, refacute. In 1753, turnul a fost in pericol de prabusire, asa incat clopotele au fost scoase din el. Henry Sephton a fost cel care a demolat si reconstruit turnul. In 1759 un nou turn a fost ridicat si rezista si in zilele noastre.

Intre 1868 si 1871 arhitectii locali, Paley si Austin, au restaurat altarul si au adaugat o sacristie noua. In 1887, opt clopote noi, donate de James Williamson, au sunat pentru prima data si in 1894 o sacristie a clerului a fost construita adiacent la sacristia corului. Un portal a fost adaugat in partea de sud in 1903, proiectat de Austin si Paley si in acelasi an a fost construit un culoar exterior la nord, cu o absida poligonala. Acest culoar reprezinta capela memoriala a Regimentului Regal Lancaster. In 1922 orga a fost reconstruita de Harrison & Harrison din Durham. Aceasta fost inlocuita in 1982 de catre o orga electronica.

Planul bisericii consta intr-un turn de vest, un naos cu patru golfuri si un altar cu patru golfuri cu o lucarna sub un acoperis continuu, cate o nava la nord si sud portal la sud. La capatul de est al culoarului de nord este capela Sfantului Nicolae si la capatul de est al culoarului de nord se afla capela Sfantului Toma. Turnul are patru niveluri surmontate de piscuri in colturi si un parapet crenelat. Portalul are doua etaje cu o scara orientata spre est.

Sculpturile din zona corului sunt realizate din lemn de stejar si, datand de la 1340, sunt pe locul trei din Anglia, in punct de vedere al vechimii. Scaunele au si ele sculpturi. Amvonul sculptat dateaza din 1619. Acesta a fost initial un amvon de trei etaje, cu un baldachin surmontat de o coroana pe o Biblie. In 1999 a fost reinstalat baldachinul, impreuna cu coroana originala. Cele trei candelabre de alama dateaza din 1717. Vitraliile din fereastra de est au fost proiectate de Edward Paley si facute de catre Wailes.

In 1807 o cruce runica a fost gasita in timp ce se faceau sapaturi in curtea bisericii. Inscriptia runica anglo-saxona de pe ea, se traduce astfel: Rugati-va pentru Cynibald Cuthburuc. In urma unei reuniuni a Asociatiei Britanice de Arheologie din Lancaster, crucea a fost mutata la British Museum in 1868. O replica a crucii este expusa in apropierea usii de sud-vest a Priory Church.

In curtea bisericii se afla un cadran solar datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a fost restaurat in 1894 si care este listat la gradul al II-lea. De asemenea, tot in curtea bisericii si listate tot cu gradul al II-lea sunt Memorialul Rawlinson, din secolul al XVIII-lea, si un bust cu o efigie de marmura deteriorata, datand din mijlocul secolului al XIX-lea.

Astazi, biserica tine slujbe obisnuite ale unei biserici anglicane, ceremonii civice specifice unei biserici parohiale dintr-un oras si, ocazional, concerte. Biserica este deschisa pentru vizitatori. Se poate servi si masa in timpul lunilor de vara, iar in turnul-clopotnita esxista o librarie. Lancaster Staretia este membra a grupului Greater Churches.

Localizare

GPS - Latitudine: 54.051022, Longitudine: -2.805250

Mareste harta

Legenda

 • Biserica Parohiala din Lancaster
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Parohiala din Lancaster